Zobacz pełną wersję : Tropheus jakie odmiany
Witam
Mam baniak 1200L ile można wpuścić sztuk i jakie odmiany, żeby razem były i nie krzyzowały się z sobą.Pytam bo nigdy nie trzymałem tropheusów.Jakby ktoś mi doradził jakie rybki wybrać z góry dziękuje.
Paweł
Masz taki fajny zbiornik ze juz Ci zazdroszcze. Ja będąc na Twoim miejscu nie pozostał bym przy samych trofciach. Wybrał bym jedna odmiane wymarzonych tropheusów i dodał simochromisy lub petrochromisy albo ophtalmotilapie jako dodatek no i oczywiście ze sześć albo osiem eretmondusów lub tanganicodusów. Możesz tam mieć nawet 60 dorosłych ryb! Jest w czym wybierać. Napisz koniecznie co postanowiłeś!
Pozdrawiam Marcin :lol:
Może się skuszę na na twoją sugestię,ale napaliłem się na tropheusy i to na kilka odmian ,tylko nie wiem które mogą razem pływać w jednym baniaku, dzięki za podpowiedzi.
:lol: Powiem Tak!
Możesz tam wpuścić trzy odmiany po kilkanaście sztuk trofci i jeszcze będzie miejsce na te gatunki które Ci podałem. Napewno nie dojdzie do krzyzowania sie trofci z grupy byłych brichardów razem z grupa duboisi i trzecia to grupa morii. Jeśli wybierzesz po jednej odmianie z tych trzech grup to ryzyko skrzyzowania jest praktycznie zerowe. A napewno nie skrzyżuje sie duboisi z zadna z odmian.Powiedz jakia jest Twoja wiedza o tropheusach? Bo lokum dla nich masz super! Odpowiem jutro bo dzis juz zmykam.
Pozdrawiam Marcin
Ps. Ja mam w 375L duboisi chipimbi i simochromis disgramma oraz pare eretmondus cynosticus kiku wszystkie rybcie z odłowu. :wink:
Oczywiście chodziło mi o simochromis diagramma! :oops:
Wybacz zmęczenie.
Marcin
Moja wiedza o tropheusach jest znikoma w praktyce ,tylko teoretyczna.Kiedyś miałem Frontosy i na temat jeziora Tanganika coś nieco wiem,ale na tropheusach jak wspomniałem na początku oj słabiutko.
Pozdrawiam Paweł
Więc zanim wpuścisz poczytaj troche o wymaganiach tych cudnych ryb. Polecam trofcie no ale troszke o nich trzeba wiedziec. Odnosnie twojego pytania akurat uakzał sie artykuł M.Mierzeńskiej o doborze tropheusów. Pozatym polecam Ci stronke tropheus.com.pl gdzie wiele się dowiesz w FAQ i na forum jest co czytac ! Zapraszam!
Marcin
Artykuł ukazał sie w magazynie Akwarium. Pozatym od niedawna ruszył projekt tanganika pod którym w naszym akwarium równierz będą ukazywały sie systematycznie artykuły ludzi którzy choduja te pielęgnice.
Marcin
:lol: Powiem Tak!
Możesz tam wpuścić trzy odmiany po kilkanaście sztuk trofci i jeszcze będzie miejsce na te gatunki które Ci podałem. Napewno nie dojdzie do krzyzowania sie trofci z grupy byłych brichardów razem z grupa duboisi i trzecia to grupa morii. Jeśli wybierzesz po jednej odmianie z tych trzech grup to ryzyko skrzyzowania jest praktycznie zerowe. A napewno nie skrzyżuje sie duboisi z zadna z odmian.Powiedz jakia jest Twoja wiedza o tropheusach? Bo lokum dla nich masz super! Odpowiem jutro bo dzis juz zmykam.
Pozdrawiam Marcin
Ps. Ja mam w 375L duboisi chipimbi i simochromis disgramma oraz pare eretmondus cynosticus kiku wszystkie rybcie z odłowu. :wink:
No i jeszcze wchodzi w gre dwana grupa black (bemba, ikola, kiriza) z tego co wiem również sienie krzyżują z brichardami, moori, dubois
MariooT
Niestety nie polecam połączenia np. Bemby z Lufubu
Ja osobiście u siebie kiedyś jak jeszcze miałem te odmiany widziałem na własne oczy tarło tych dwuch odmian. Naszczęście nie donosiła samiczka Lufubu i musiałem je rozdzielic
Marcin
a co sądzisz o mojej obsadzie (pa za Tym, ze przerybienie), czy mają sie szansę skrzyżować ??
Jako że nie miałem takiego połączenia nie moge zapewnić że nie dojdzie czy dojdzie do skrzyżowania sie odmian u Ciebie. Napewno nie dojdzie do krzyżówki z duboisi a bemba i kazumba???? Poprostu nie wiem.
Marcin