PDA

Zobacz pełną wersję : Tropheus jakie odmiany

pawel5
11-08-2005, 15:21
Witam
Mam baniak 1200L ile można wpuścić sztuk i jakie odmiany, żeby razem były i nie krzyzowały się z sobą.Pytam bo nigdy nie trzymałem tropheusów.Jakby ktoś mi doradził jakie rybki wybrać z góry dziękuje.
Paweł

timus
11-08-2005, 18:00
Masz taki fajny zbiornik ze juz Ci zazdroszcze. Ja będąc na Twoim miejscu nie pozostał bym przy samych trofciach. Wybrał bym jedna odmiane wymarzonych tropheusów i dodał simochromisy lub petrochromisy albo ophtalmotilapie jako dodatek no i oczywiście ze sześć albo osiem eretmondusów lub tanganicodusów. Możesz tam mieć nawet 60 dorosłych ryb! Jest w czym wybierać. Napisz koniecznie co postanowiłeś!
Pozdrawiam Marcin :lol:

pawel5
11-08-2005, 18:57
Może się skuszę na na twoją sugestię,ale napaliłem się na tropheusy i to na kilka odmian ,tylko nie wiem które mogą razem pływać w jednym baniaku, dzięki za podpowiedzi.

timus
11-08-2005, 19:08
:lol: Powiem Tak!
Możesz tam wpuścić trzy odmiany po kilkanaście sztuk trofci i jeszcze będzie miejsce na te gatunki które Ci podałem. Napewno nie dojdzie do krzyzowania sie trofci z grupy byłych brichardów razem z grupa duboisi i trzecia to grupa morii. Jeśli wybierzesz po jednej odmianie z tych trzech grup to ryzyko skrzyzowania jest praktycznie zerowe. A napewno nie skrzyżuje sie duboisi z zadna z odmian.Powiedz jakia jest Twoja wiedza o tropheusach? Bo lokum dla nich masz super! Odpowiem jutro bo dzis juz zmykam.
Pozdrawiam Marcin
Ps. Ja mam w 375L duboisi chipimbi i simochromis disgramma oraz pare eretmondus cynosticus kiku wszystkie rybcie z odłowu. :wink:

timus
11-08-2005, 19:10
Oczywiście chodziło mi o simochromis diagramma! :oops:
Wybacz zmęczenie.
Marcin

pawel5
11-08-2005, 21:21
Moja wiedza o tropheusach jest znikoma w praktyce ,tylko teoretyczna.Kiedyś miałem Frontosy i na temat jeziora Tanganika coś nieco wiem,ale na tropheusach jak wspomniałem na początku oj słabiutko.
Pozdrawiam Paweł

timus
11-09-2005, 07:23
Więc zanim wpuścisz poczytaj troche o wymaganiach tych cudnych ryb. Polecam trofcie no ale troszke o nich trzeba wiedziec. Odnosnie twojego pytania akurat uakzał sie artykuł M.Mierzeńskiej o doborze tropheusów. Pozatym polecam Ci stronke tropheus.com.pl gdzie wiele się dowiesz w FAQ i na forum jest co czytac ! Zapraszam!
Marcin

timus
11-09-2005, 07:28
Artykuł ukazał sie w magazynie Akwarium. Pozatym od niedawna ruszył projekt tanganika pod którym w naszym akwarium równierz będą ukazywały sie systematycznie artykuły ludzi którzy choduja te pielęgnice.
Marcin

MariooT
11-09-2005, 07:42
:lol: Powiem Tak!
Możesz tam wpuścić trzy odmiany po kilkanaście sztuk trofci i jeszcze będzie miejsce na te gatunki które Ci podałem. Napewno nie dojdzie do krzyzowania sie trofci z grupy byłych brichardów razem z grupa duboisi i trzecia to grupa morii. Jeśli wybierzesz po jednej odmianie z tych trzech grup to ryzyko skrzyzowania jest praktycznie zerowe. A napewno nie skrzyżuje sie duboisi z zadna z odmian.Powiedz jakia jest Twoja wiedza o tropheusach? Bo lokum dla nich masz super! Odpowiem jutro bo dzis juz zmykam.
Pozdrawiam Marcin
Ps. Ja mam w 375L duboisi chipimbi i simochromis disgramma oraz pare eretmondus cynosticus kiku wszystkie rybcie z odłowu. :wink:

No i jeszcze wchodzi w gre dwana grupa black (bemba, ikola, kiriza) z tego co wiem również sienie krzyżują z brichardami, moori, dubois

timus
11-09-2005, 10:19
MariooT
Niestety nie polecam połączenia np. Bemby z Lufubu
Ja osobiście u siebie kiedyś jak jeszcze miałem te odmiany widziałem na własne oczy tarło tych dwuch odmian. Naszczęście nie donosiła samiczka Lufubu i musiałem je rozdzielic
Marcin

MariooT
11-09-2005, 12:37
a co sądzisz o mojej obsadzie (pa za Tym, ze przerybienie), czy mają sie szansę skrzyżować ??

timus
11-09-2005, 12:43
Jako że nie miałem takiego połączenia nie moge zapewnić że nie dojdzie czy dojdzie do skrzyżowania sie odmian u Ciebie. Napewno nie dojdzie do krzyżówki z duboisi a bemba i kazumba???? Poprostu nie wiem.
Marcin