Zobacz pełn± wersję : Ile b±belków na minute?
kwiatek82
05-26-2004, 17:23
Hej mam pytanie, jaki powinien byc przeplyw CO2 z wlasnej bimbrowni ( ile tych b±belków np na minute ) do akwarium ok 112 litrow, Duzo roslinek, rybki typu gupiki, molinezje, mieczyki.
Hej mam pytanie, jaki powinien byc przeplyw CO2 z wlasnej bimbrowni ( ile tych b±belków np na minute ) do akwarium ok 112 litrow, Duzo roslinek, rybki typu gupiki, molinezje, mieczyki.
Zależy jakiej wielko¶ci b±belków i jak rozpuszcanych
kwiatek82
05-26-2004, 17:37
Ech :))
to pytanie mojego chlopaka, :)) wiec sie za bardzo nie orientuje bo ja nie mam bimbrowni :))
wiec babelki chyba takiej sredniej wielkosci, tzn wezyk taki normalny , butelki 1,5 litrowe...tyle moge powiedziec :)
Sebastian
05-26-2004, 17:43
Na pocz±tek dwa testy: pH i kH bez tego nawet nie zaczynaj podawać CO2.Nie bedzie to miało sensu albo bedzie tragiczne w skutkach.Podaj warto¶ć pH i twardo¶ć węglanow±.
Lord Paszka
05-27-2004, 09:37
Pewnie z bimprowni ciężko jest w jaki¶ sposób regulować ilo¶ć podawanych b±belków jednak na takie akwarium optymalna ilo¶ć dozowanego CO2 powinna być ok 40 b±bli na min. (to jest oczywi¶cie czysta teoria - na ilo¶ć rozpuszczalnego CO2 ma wpływ wiele czynników).