PDA

Zobacz pełną wersję : Obsadsa 45l

polokos
11-07-2005, 12:23
witam chcial bym was sie spytac jakie rybkli najlepiej trzymac z bojownikiem i 3 bocjami wspaniale w akw. 45l?

kalisus
11-07-2005, 15:20
3 bocje tygrysie w 45L :?: :? :?: :? :?:

polokos
11-07-2005, 15:52
Omg Waa Sry bocje wspanialem zle zapislaem hmm zamyslilem sie chyba xD

mati
11-07-2005, 17:38
A wiesz jakie duże rosną bocje wspaniałe? Napewno za duże na 45 litrów.

polokos
11-07-2005, 18:34
Zadko osiagala 15cm w niewoli :> to akurat wiem ;) ale hcyba jednak se kupie kiryski

Henio100
11-07-2005, 18:54
Nie ważne, żę rzadko, ważne że wogóle... Nigdy nie wiesz, czy twoja bocja nie urosnie do 30 cm. :wink:
POZDRO

kalisus
11-07-2005, 22:34
Jak chcesz hodować bocje wspaniałe to powinieneś je hodować w stadku (czytaj 6 i więcej sztuk) umieszczonym w 200L baniaku. 45L dla tych rybek to nawet nie karcer - to tkpina :evil: :evil: :evil: .

Olo
11-10-2005, 17:28
wymień bocje na trzy samiczki bojownika, niech chłopak ma uciechę :)
Ew. na dno ze trzy piskorki chociaż wg. mnie Twoje akwa jest dla nich przymałe, lepiej stado krewetek.

wilkoo
05-19-2006, 11:53
45 litrów to stanowczo za mało na BOCJE WSPANIAŁE!!!

skalareq
06-18-2006, 07:08
po co bocje
1.akwarium jest za małe
2.to ryba stadna
3.jest dosć trudna w hadowli jak na początek
to chyba wystarczy

a zamiast bocji 2 kisysy np.spiżowe
i nie wiem po co ten bojownik
nie lepiej zająć się na początku jakąś żyworódką

veronika_van_halen
06-18-2006, 08:36
skalareq, a nie pomyslałeś o tym ze kiryski też są STADNE i 2 to za mało? Pomyśl zanim cś napiszesz :? Temat jest w dziale Azja. Czy kiryski są z Azji? Coś nie tak - albo autor zamieścił temat z złym dziale albo mu zależy na tym zeby rybki były z Azji...
polokos, oddaj te bocje, dokup stadko jakichś małych rybek np. razbor klinowych albo brzanek titeya lub 2-3 samiczki bojownika.

x_killa
06-18-2006, 12:54
Bocje wspaniałe nie nadają się do tak małego zbiorniczka, zamiast nich możesz kupić ze 2 lub 3 Botia Lohachata, rosną mniejsze i są spokojniejsze. A do bojownika możesz dokupić ze 2 lub 3 samice i pamiętaj że musisz gęsto obsadzić zbiornik żeby miały gdzie się chować przed agresywnymi "zalotami" samca, ew możesz dokupić prętniki Colisa Lalia(1 samiec + 2 samice). Żyworódek a szczególnie gupików, mieczyków i platek do bojownika bym nie polecał gdyż będzie je atakował ze względu na ich intensywne ubarwienie.

Maxxxo
06-18-2006, 15:39
Bocje wiedomo się meczą w takim małym akwa. Ja do 45 L z Azji proponowałbym:

* Wielopłetw Wspaniały (parka) dobrze widoczne ryby, fajnie się prezenują i są wytrzymałe :)

*Bojownik Syjamski (pięć samic)

*Prętnik Karłowaty (samiec + 4 samice)

*Razbora Klinowa (około 10 sztuk)

* Kardynałek Chiński (około 10 sztuk)

Jak widać masz wiele możliwości :wink:
pozdrawiam Maxxxo

x_killa
06-18-2006, 16:00
Ups troszkę chyba przesadziłeś z tą obsadą, wbrew pozorom 45l to mały zbiorniczek, a wielkopłetwy z natury są agresywne(chociaż moje za czasów gdy je jeszcze hodowałem były raczej ospałe i obojętne na inne ryby) poza tym według twoich wskazówek w zbiorniku pływałoby około 40 ryb! a to już lekka zbrodnia. Z podręcznikowej wiedzy wiem iż na jeden centymetr ciała ryby powinien przypadać 1 l wody(w praktyce wygląda to troszkę inaczej, ale bez przesady) a w Twoich wskazówkach brak chociażby jakiejkolwiek proporcji. Efekt byłby taki że w takiej ilości rybki szybko dokonałyby żywota, tudzież wykończyłby je wielkopłetw.

Kiba
06-18-2006, 16:16
* Wielopłetw Wspaniały (parka) dobrze widoczne ryby, fajnie się prezenują i są wytrzymałe :)

Ekhem...Wielkopłetwy się trzyma w akwa jednogatunkowym, a nie z bojkami :?

*Bojownik Syjamski (pięć samic)

Chyba żartujesz...Dwa samce bojków w tak małym akwa?

Co do reszty ewentualnie mogę się zgodzić, oprócz kardynałków. One są z natury zimnolubne :roll:

X_killa, Maxxxo'wi chyba chodziło o to, że do tego akwa możnaby włożyć jeszcze parkę wielkopłetwów ALBO bojowniki syjamskie, ALBO prętniki karłowate, itp, itd... Troszkę więcej czytania ze zrozumieniem, troszkę mniej pisania na szybko.

Maxxxo
06-18-2006, 16:51
Nikt mnie nie zrozumiał (oprucz Kiby):? każda gwiazdka to obsada!. Czyli jeśli chodzi o Wielkopłetwa to tylko 1 parka na całe 45 L! Nie byłbym akwarystą gdybym tego nie wiedział :lol:

Kiba
06-18-2006, 16:53
Nikt mnie nie zrozumiał :? każda gwiazdka to obsada!. Czyli jeśli chodzi o Wielkopłetwa to tylko 1 parka na całe 45 L! Nie byłbym akwarystą gdybym tego nie wiedział :lol:

Rozumiem że nie przeczytałeś początku wątku...JAKIE RYBKI MOGĄ BYĆ Z BOJOWNIKIEM I BOCJAMI :roll: (pomijając to, że bocje sa za małe do tego akwa :roll: ) Ehh..

Maxxxo
06-18-2006, 16:55
rzeczywiście nie doczytałem o bojku, ale o bocji zamieniłem słowko :wink: rozumiejąc przez to że zostanie ona oddana

x_killa
06-19-2006, 05:55
Wielkopłetwy w akwa jednogatunkowym?? Od kiedy? Ja swoje trzymałem z całą plejadą innych labiryntów(praktycznie wszystkie ogólnodostępne gatunki za wyjątkiem bojownika) które zajmowały całą górną partię wody i nie było tam żadnej agresji ze strony samca, inne ryby były mu obojętne. Z doświadczenia i opowieści ludzi z czasów gdy jeszcze pracowałem w sklepie akwa wiem że wielkopłetwy z powodzeniem trzymane są w zbiornikach wielogatunkowych i nie wyrządzają szkody innym mieszkańcom.

Maxxxo
06-19-2006, 12:42
Wielkopłetwy w akwa jednogatunkowym?? Od kiedy? Ja swoje trzymałem z całą plejadą innych labiryntów(praktycznie wszystkie ogólnodostępne gatunki za wyjątkiem bojownika) które zajmowały całą górną partię wody i nie było tam żadnej agresji ze strony samca, inne ryby były mu obojętne. Z doświadczenia i opowieści ludzi z czasów gdy jeszcze pracowałem w sklepie akwa wiem że wielkopłetwy z powodzeniem trzymane są w zbiornikach wielogatunkowych i nie wyrządzają szkody innym mieszkańcom.

W tym aspekcie opieram się na wiedzy książkowej :roll: i zaleca się trzymanie tych ryb w otoczeniu jednogatunkowym....twój samiec był widocznie wyjątkową :ciapą"dlatego nie byl agresywny w stosunku do innych ryb. A z jakimi labiryntami trzymałeś Wielkopłetwy? I w jakim zbiorniku? Bo nie wierz
e w to że np. Harem prętnika nie kłucił by się z W. Wspaniałymi :? nie mówiąc już nawet o Gurami (...)

x_killa
06-20-2006, 06:11
No właśnie i tu jest różnica bo ja bazuję tylko na własnych doświadczeniach i spostrzeżeniach, wiele dowiedziałem się od akwarystów w czasie gdy pracowałem w sklepie akwa a poza tym mam stały kontakt z kilkoma sklepami akwarystycznymi(m.in. we Włocławku,Poznaniu,Swarzędzu,Szczecinie) i ze sprzedawcami wymieniam się spostrzeżeniami, a wiedzą podręcznikową podpieram się w wyjątkowych przypadkach a jak już to zawsze konfrontuje ją z doświadczeniami z własnej hodowli(i rzadko się to pokrywa). Wraz z Wielkopłetwem w zbiorniku pływały dwie pary gurami dwuplamistego(odmiany złota i niebieska) para prętników karłowatych i chyba ze 3 gurami mozaikowe i nic się nie działo, wszystkie ryby były dorosłe, a jedyną agresję przejawiał samiec gurami niebieskiego podczas tarła.

x_killa
06-20-2006, 06:14
Aha rybki pływały w zbiorniku 80 l i była tam jeszcze jedna samica prętnika karłowatego(czyli 1 samiec + 2 samice). Wiem że podręczniki opisują wielkopłetwa jako rybę wyjątkowo agresywną ale u mnie tego nie było.

x_killa
06-20-2006, 06:36
Jednak nie gwarantuję Ci że u Ciebie w zbiorniku nie będzie masakry gdy wpuścisz tam Wielkopłetwa, ja napisałem tylko to co wiem z doświadczenia(hodowałem je przez ok.2 lata) i z tego co usłyszałem od innych akwarystów. A mój wielkopłetw hmm pewnie był trochę ciapowaty bo kupując go też bałem się że może być zbyt agresywny ale wszystko było oki.

Kiba
06-20-2006, 12:28
A ja tylko zauważę, że jest coś takiego jak opcja Edit.. :)

x_killa
06-20-2006, 13:12
Złośliwością przebijasz chyba swoją arogancje i zarozumiałość. Wcześniej nie miałem styczności z żadnym forum a na tym też bywam tylko okazjonalnie więc nie zapoznałem się z wszystkimi opcjami. Nie każdy jest taką Alfą i Omegą jak Ty!

Maxxxo
06-28-2006, 19:56
i po co x_killa tak naskakujesz :?

szymonw
06-30-2006, 00:22
a wracajac do tematu:

po pierwsze - u większości ryb labiryntowych, które budują gniazda stopien agresywnosci wobec innych gatunków znacznie wzrasta w czasie tarła, a może się tak zdarzyć ze w akwa ogólnym do zachowań rozrodczych w ogole nie dochodzi stąd i agresji nie ma - sam tego doświadczyłem - czyli wiedza poparta praktyką

po drugie - nie znalazłem jeszcze w literaturze kategorycznych stwierdzeń iż labiryntowych nawet tych najbardziej agresywnych typu bojownik wspaniały czy wielkopłetw wspaniały nie można pielegnować w akwa ogólnym - wiele zależy zarówno od rozmiarów akwa jak i od jego zagospodarowania w taki sposób by stworzyć tym gatunkom możliwości bezkonfliktowego doboru rewirów

po trzecie - kwestia "charakteru" danego osobnika też jest istotna i tyczy sie moim zdaniem bardziej bojowników niż wielkopłetwów z powodu warunków w których sa czasami trzymane w zoologach (mówię o kubkach do mycia zębów - zgroza)