Zobacz pełną wersję : Kolumna filtracyjna z butelki PET.
Materiały:
:arrow: 2 butelki po mineralnej 1,5l z przewężeniem
:arrow: cienka rurka (do brzęczyka)
:arrow: wkład z pióra żelowego (pusty)
:arrow: klej (używałam żywicznego dwuskładnikowego)
:arrow: slikon akwarystyczny
:arrow: 2 zaworki (do powietrza)
W 1 butelce w dolnej części zaraz nad dnem zrobiłam otwór i wkleiłam distalem cienką rurkę (do brzęczyka). Od butelki odcięłam górę (nad wgięciem), napchałam na spód butelki piankę ocieplającą jako warstwę filtrującą, na to filtrax w rajstopie, na to znowu piankę jako warstwę filtrującą.
2 butelkę odcięłam poniżej wgięcia, wgięcie posmarowałam silikonem i nałożyłam na 1 butelkę, dodatkowo okręciłam taśmą. W korku zrobiłam dziurę i wkleiłam kawałek plastikowej rurki (z pióra żelowego), na którą nasadzę rurkę doprowadzająca wodę. Zaworki służą do wyregulowania przepływu wody, tak aby tyle samo wpływało, ile wypływa. 1 Garnek stawiam na szafce, na taborecie butelkę, 2 garnek na podłodze - warunek: garnek na podłodze musi mieć przynajmniej o 2 litry większą pojemność, niż garnek na szafce, wyreguluję przepływ i zostawiam. Po przefiltrowaniu w butelce zostawiam wodę, odłączam rurkę wlotową, koniec rurki wylotowej nasadzam na zakrętkę i w ten sposób mam pewność, że nic się nie wyleje, nawet jak się butelka przewróci.
Lord Paszka
05-26-2004, 11:01
Materiały:
:arrow: 2 butelki po mineralnej 1,5l z przewężeniem
:arrow: cienka rurka (do brzęczyka)
:arrow: wkład z pióra żelowego (pusty)
:arrow: klej (używałam żywicznego dwuskładnikowego)
:arrow: slikon akwarystyczny
:arrow: 2 zaworki (do powietrza)
No super, rozwiąże problem zmiękczania wody .... ja bym jednak do materiałów dodał jeszcze butelkę piwa ... oczywiście bezalkoholowego :wink:
Butelki po piwie mogą być jak najbardziej, tylko najpierw niestety trzeba je opróżnić :1:
Pytanie pomocnicze. Jak zasysasz wodę do butelki? Bo przepływ chyba trzeba wymusić?
przeplyw jest wymuszony przez sile grawitacji .
1 Garnek stawiam na szafce, na taborecie butelkę, 2 garnek na podłodze
przeplyw jest wymuszony przez sile grawitacji .
1 Garnek stawiam na szafce, na taborecie butelkę, 2 garnek na podłodze
Tak, tak wszystko jasne, a jak ja sobie postawie wiadro wody na szafie i włoże do niego wąż który będzie zwisał w dłó woda sama popłynie.....kazdy wie że trzeba najpierw metodą usta-wąż zassać. w tym przypadku chyba też trzeba tak zrobić....
A jak chcesz zasysać? Przez butelkę? :shock:
Zastanawiam się nad umieszczeniem w korku lejka i podawaniu wody prosto z kranu.
Może być i lejek i ustawienie tak kranu, żeby ledwo kapała. Ale ja tak zrobiłam: przechyliłam (pełną wody) butelkę tak, żeby woda wypłynęła przez górną rurkę, zamknęłam zaworek (ewentualnie przytrzymać palcem), wsadziłam do górnego baniaka, otworzyłam przepływ i resztę załatwiła grawitacja.
Ale z tym kranem to niezły pomysł, nawet jak się przeleje, to przecież bytelka jest w zlewie :) . Tylko w tym przypadku nie można o tym zapomnieć :lol:
barracuda
09-30-2004, 10:30
mam mała sugestię.....po co męczyc sie z cięciem butelek???Lepiej iśc do sklepu z farbami takiego który miesza farby (wiekszość supermarketów) ale nie wiem czy tam cos takiego sprzedadzą więc zwykły sklep z farbami (lub wiaderko po śledziach :P )i kupić tam plastikową puszke do farby koszt jakieś 1-2 zł w zależności od pojemności. Wtedy odpada Ci cięcie i klejenie wszystko ładnie i estetycznie :lol:
Ostatnio malowałem u siebie stąd pomysł
Raczej więcej męczenia jest z wyszukaniem takiego sklepu i pójściem do niego, niż z przecięciem PET-a :P. Nie wiem, jak wyglądają takie puszki do farby, ale podstawowa zasada kolumny jest taka, że powinna byc jak najwyższa przy jak najmniejszym przekroju.
Pozdrawiam :wink:
barracuda
10-01-2004, 09:33
wyszukanie sklepu to chyba zaden problem :?: ale fakt puszka taka ma małą wysokość i na pewno jest krótsza od butelki. To chyba nie był jednak dobry pomysł :cry:
MarioSan
02-22-2005, 15:07
Mam kilka pytań odnośnie owej kolumny:
- ile tego filtraxu tam należy wrzucić??
- jaki ma być przepływ wody??
- czy to rozwiązanie wystarczy przy tygodniowym zapotrzebowaniu
20-25l przefiltrowanej wody??
Z góry dzięki za odpowiedź.
A czytałeś temat. który jest przyklejony? Ten na samej górze działu DIY?
Jak nie to tu:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2017
jest link do niego
:arrow: Ja posiadam 0,5 litra filtraksu K ( po roku użytkowania już niestety wymaga regeneracji przy filtrowaniu około 15l wody tygodniowo)
:arrow: przepływ wody powinien być jak najmniejszy - można regulować zaworkiem na wężyku. Najlepiej po przefiltrowaniu około 1l złapac wodę z wężyka i sprawdzić parametry.
:arrow: tym sposobem mam w ciągu około 0,5 godziny 10l przefiltrowanej wody. Można mieć więcej, to tylko jest kwestia pojemności wiaderek :), bo i tak woda musi odstać przynajmniej 24h.
:arrow: Ja posiadam 0,5 litra filtraksu K ( po roku użytkowania już niestety wymaga regeneracji przy filtrowaniu około 15l wody tygodniowo)
:arrow: przepływ wody powinien być jak najmniejszy - można regulować zaworkiem na wężyku. Najlepiej po przefiltrowaniu około 1l złapac wodę z wężyka i sprawdzić parametry.
:arrow: tym sposobem mam w ciągu około 0,5 godziny 10l przefiltrowanej wody. Można mieć więcej, to tylko jest kwestia pojemności wiaderek :), bo i tak woda musi odstać przynajmniej 24h.
MarioSan
02-23-2005, 15:46
Zadam jeszcze jedno pytanko:
Jak się mają parametry wody uzyskanej z tej kolumny (po domieszaniu rzecz jasna z kranówą), do wymagań pielęgniczek, czy ikra złożona po ew. tarle przetrwa??
a zamiast kombionować z kolumną filtrującą lepiej zastosować prostrzy sposób.
potrzebny bedzie filtr wewnętrzny do którego wkładamy Filtrax K (zamiast gąbki). do pojemnika (np wiadra) wlewamy wodę z kranu, natępnie wkładamy filtr i "uruchamiamy", przy okazji można napowietrzać aby pozbyć się nadniaru Co2. filtrowanie prowadzimy do momentu osiągnięcia odpowiednich parametrów wody.
co o tym sądzicie???? jescze tego nie testowałem.
Temat troche stary, ale czy pomysł Konika, jest dobry. TZn. Chętnie bym sobie zrobił takie cuś:) tlyko czy to będzie bezpieczne zarówno dla filtra jak i ryb. Mam filtr wewnętrzny aqauel 450l/godz.. Mam tam ceramikę i gąbkę , czy jak bym tam włozył filtrax i zmnieszył przepływ wody do prawie minimum. Wteyd bym taki filtr wyjął z akwa, włożył do miski z rkanówką uruchomił i.... Czy by działało??? wydaje mi isę ze to całkiem spox pomysł, co sądzicie???
Alchemik
09-21-2007, 13:53
Witam
Troszkę zamotane to co piszesz ;) Rozumiem ze masz jeden filtr i chcesz go wyciągać z akwarium na czas używania Filtraxu. Wg mnie to chybiony pomysł bo zmęczy cię w końcu ciągłe wyjmowanie i wkładanie filtra do akwarium a przy okazji rozkładanie i składanie go co tydzień może uszkodzić filtr.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie kolumna. Szybka prosta i przyjemna ;)
Pozdrawiam
Piotr
A dlaczego ma mnie zmęczyć? przeciez tak czy siak trzeba co dwa tygodnie filtr wyjąć i wyczyścić. A ja będe robił co dwa tygodnie podmiankę (375 litrów wiec moim zdaniem co dwa tygodnie będzie good)A co ile trzeba filtrax K wymieniać??? Chyba nie co tydzień??? Ej, a nie moge po prostu zrobić tak:
Ustawić przepływ filtra na minimalny i włożyć po prstu kationit żeby filtrował cały czas czy to zabójstwo będzie? Bo trochę faktycznie moze nudzić takie "wyjmowanie" wkładanie.
Alchemik
09-21-2007, 16:15
Kationitu NIE WOLNO używać w akwarium. Zmiękczać wodę można tylko i wyłącznie w osobnym zbiorniku. Otrzymana wodę należy zmieszać z kranówka do uzyskania pożądanych parametrów i dopiero dolewać do akwarium.
Pozdrawiam
Piotr
Ok, ale teraz przeczytałem że należy go zregenerować kwasem solnym, czy to prawda. I jeszcze jedno.
Wiec tak. Kupuje Filtrax otwieram wsypuje do pończochy. Tylko nie wiem ile?!Zakręcam butelkę, czekam ok 10 minut. Wyławiam pończochę i wkłądam ja do jakiegoś pojemnika z wodą. do Wody z wiadra dolewam kranówki i włala. Dobrze myśle??? Czy taki filtrax po jednym użyciu nadaję się jeszcze?
Alchemik
09-21-2007, 16:39
Witam
Do regeneracji Filtraxu używa się właśnie kwasu solnego w stężeniu ok 5-8 %.
Aby zmiękczyć wodę należy włożyć Filtrax do pojemnika z woda i intensywnie mieszać przez ok 10 min. Potem zlewa sie wodę znad Filtraxu. Otrzymaną wodę miesza sie z kranówka i wlewa do akwarium :) Czekanie nic nie da. Aby Filtrax mógł zmiękczyć wodę trzeba intensywnie mieszać lub zastosować kolumnę o której mowa w tym wątku.
Proponuje pierw trochę poczytać na temat Kationitow i Filtraxu zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania.
Powoli sie robi OT wiec jeśli masz jeszcze jakies pytania prosze na PW
Pozdrawiam
Piotr