PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiany temp w cyklu dzienno- nocnym dla Tropheusow

danlack
11-06-2005, 15:33
Mam dwie grzalki po 300W i jedna z nich moge smialo wykorzystac w moim baniaku do ogrzewania wody w dzien a druga w nocy.

Jak sadzicie czy w dzien 27 i 26 w nocy to naturalne wachania temperatury ?
Czy moze zwiekszyc roznice 27.5 - 25.5 ?

Łukasz Mączka
11-06-2005, 19:44
Mam dwie grzalki po 300W i jedna z nich moge smialo wykorzystac w moim baniaku do ogrzewania wody w dzien a druga w nocy.

Nie rozumiem tego zdania - możesz rozjaśnić. :wink:

danlack
11-06-2005, 19:51
Tp proste, na jednej grzalce ustawiasz 27 a na drugiej 26. Zegar od swiatla steruje dodatkowo grzalka z ustaw 27 i zalacza ja na dzien i wylacza na noc.

Łukasz Mączka
11-06-2005, 20:13
Tp proste, na jednej grzalce ustawiasz 27 a na drugiej 26. Zegar od swiatla steruje dodatkowo grzalka z ustaw 27 i zalacza ja na dzien i wylacza na noc.

Hmm, pytanie - po co. :wink: Przy większym zbiorniku woda wolniej "stygnie", więc ten pomysł może nie wypalić - chyba, że masz duże wahania temperatury w pomieszczeniu z akwarium.
Jeżeli ja miałbym się bawić w różnice temperatur, to tylko i wyłącznie w cyklu rocznym. IMHO - tylko to ma sens.

danlack
11-06-2005, 20:44
Sensu wielkiego nie szukam, tylko jak mam dwie grzalki (a jedna wystarcza) to moglbym ulubiencom odtworzyc cykl dzien/noc - moze bedzie im milej, ale jak to nie ma sensu, to moze nie warto.

A masz moze rozklad temp. w roku dla Tanganiki ? To akurat moge sobie robic manualnie, przeprogramowujac co miesiac sterownik.

Łukasz Mączka
11-06-2005, 23:13
A masz moze rozklad temp. w roku dla Tanganiki ? To akurat moge sobie robic manualnie, przeprogramowujac co miesiac sterownik.

"Aqualex-Tanganyika-Cichlids" mówi:

The surface temperature varies from 23 C to 28 C, depending on the season.

,co moim zdaniem oznacza: "Temperatura powierzchni wody waha się między 23C, a 28C w zależności od pory roku.", ale trzeba zagłębić się w temat, jak znajdę dokładną odpowiedź - to napiszę. :roll:

bugi
11-06-2005, 23:52
a po ile godzin miałyby trwać dzień i noc ? bo woda moze nie ostygnąć żeby byłą zauważalna zmiana. poza tym moze istnieć niebezpieczeństwo-czysto teoretyczne - (jakiegoś błedu, coś się przeprogramuje np. termostat, jakaś awaria -tfu tfu- wypluwam) i obie grzałki zaczną grzać jednocześnie. Tak więc nie widze większego sensu w zaproponowanym przez Ciebie działaniu

danlack
11-07-2005, 06:03
..... termostaty nie przeprogramowuja sie, nie zartuj :lol:, ponadto mam podwojne zabezpieczenie :wink: (grzalki sa z termostatem i sa sterowane z zew. termostatu)

Sensu moze to nie ma dlatego pytam, skoro niektorzy robia rybkom swiatlo ksiezyca, itp. to dlaczego nie temp.

Natomiast teraz zastanawiam sie czy w duzych zbiornikach (jak jezioro)wystepuja takowe roznice, na logike to wahania jak sa to minimalne. Przeciez woda w jeziorze nie wystygnie przez noc ani nie ogrzeje sie w jeden dzien. To ze przy powierzchni ulega zmiana to naturalne (ale co to znaczy przy powierzchni) i czy w takim srodowisku zyja tropheusy czy w bardziej stabilnym termicznie. Musze poczytac - jak cos znajde dam znac.

mapan
11-07-2005, 06:57
nie wiem jakie masz oświetlenie, ale nawet zwykłe świetlówki wraz ze statecznikiem daja tyle ciepła w dzień, że woda przy powierzchni jest cieplejsza, co symuluje cykl dzień/noc.

danlack
11-07-2005, 09:22
OK, zamknijmy ten temat - to byl glupi pomysl.