PDA

Zobacz pełną wersję : Zielone kropki na roslinkach,...

Borys
05-26-2004, 09:00
Czesc

Mam pytanko, co moze byc przyczyna tych zielonych kropek - zielenic? nie mam zadnych glonow... wszystko jest pieknie ladnie, tylko to cholerstwo... ble. :? Zalaczam zdjecia, na ktorych widac o co mi chodzi. Na szybach tez sie to robi,tylko,ze szyby to czyszcze... :)

Lord Paszka
05-26-2004, 09:05
Czesc

Mam pytanko, co moze byc przyczyna tych zielonych kropek - zielenic? nie mam zadnych glonow... wszystko jest pieknie ladnie, tylko to cholerstwo... ble. :? Zalaczam zdjecia, na ktorych widac o co mi chodzi. Na szybach tez sie to robi,tylko,ze szyby to czyszcze... :)

Witam,

Piszesz, że nie masz żadnych glonów a tu na zdjęciu prezentujesz piękne zielenice :-). Odsyłam Ciebie do ostatnio napisanego przez Pynię artukułu.

Borys
05-26-2004, 09:21
nie mam w sensie oprocz tych zielenic, przeciez pisze... :)

Artykul Pyni, chodzi ci o zalozony przez nia temat o glonach?

Jesli tak,to raczej jestem przeciwny stosowaniu tamtych metod... za bardzo zmieniaja rownowage w akwarium, a nie mam az takich duzych problemow z glonami, wole raczej pozbywac sie ich regulujac zawartosc roznych elementow w wodzie. Dowiedzialem sie,ze przyczyna zielenic moze byc skumulowanie sie jakiegos elementu z makro.

Bede robic wieksze podmiany wody np. 50%. bede szukac dalej... Od paru tygodni zielenice sie nie rozprzestrzeniaja,wiec to juz jakies pocieszenie...

Lord Paszka
05-26-2004, 09:41
nie mam w sensie oprocz tych zielenic, przeciez pisze... :)

Artykul Pyni, chodzi ci o zalozony przez nia temat o glonach?

Miałem na myśli poniższe

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=3258

Od siebie dodam, że dość często akat zielenic związany jest z nadmiarem żelaza, ale nie jest to reguła i to są tylko moje obserwacje.

Czym nawozisz w swoim akwarium i w jaki sposób dawkujesz nawóz.

Borys
05-26-2004, 09:50
To rzeczywiscie moze byc wlasnie przez to, poniewaz wczesniej nawozilem SERA Florena i dodawalem pare kropel Ferro Activ (tak mi radzono). Wiec moglo byc troche zelaza za duzo, ale zmienilem teraz na Planta Gainer Classic i przy tym chce pozostac. No i Ferro activ juz nie dodaje.

zobaczymy jakie beda skutki. a ten link zaraz sobie poczytam.

Lord Paszka
05-26-2004, 10:03
To rzeczywiscie moze byc wlasnie przez to, poniewaz wczesniej nawozilem SERA Florena i dodawalem pare kropel Ferro Activ (tak mi radzono). Wiec moglo byc troche zelaza za duzo, ale zmienilem teraz na Planta Gainer Classic i przy tym chce pozostac. No i Ferro activ juz nie dodaje.

zobaczymy jakie beda skutki. a ten link zaraz sobie poczytam.

Nie wiem kto polecił Tobie stosowanie FerroActiv razem z SF, ale to nie był dobry pomysł (być może znalazłem kolejny dowód na to, że występowanie zielenic ma związek z nadmiarem żelaza). Koniecznie powiedz w jaki sposób stosowałeś te nawozy, jakie dawki i jak często. SF ma dość sporo chelatów żeleza i przy prawidłowym stosowaniu wystarcza go aż nad to. Moja dobra rada, jeżeli zmieniłeś teraz nawóz na PGC to na wszelki wypadek zachowaj jedną buteleczkę FerroActiv-u.

Borys
05-26-2004, 10:10
Buteleczke Ferro jeszcze mam jakjies 3/4, wiec spokojnie wystarczy, odrazu pytanie, czy z doswiadczenia wiesz,ze w PGC jest jest tego za malo?

Co do nawozenia SERA i fErro: wiec podaje:

Przy podmianie 8ml SERY Florena + 7 kropel FerroActiv (podmianiam 25% tygodniowo) A potem co drugi dzien 4ml Florena+6kropel Ferro.

Teraz po stosowanie PGC (narazie nawozilem tylko raz), zamierzam robic tgodniowe podmiany 50%. Czytelem na holenderskie, na co to jest metoda no i zamierzam ja stosowac... choc nie ukrywam 50% tygodniowo to troche jest, zamierzam sie wyrobic. To wychodzi 60l wody, przy moim baniaku.

P.S. Zapomnialem dodac,ze ten jeden lisc anubiasa (po lewej), taki bardzo brazowy, to nie sa glony :) Ktros musial go czyscic jakas gabka druciana i to sa slady po tym. Taki juz jest z blizna :)

P.S.2: Artykul wlasnie przeczytalem, naprawde fajny. Jak juz ktos tam napisal,wreszcie ktos sklecil wszystko w jedna salosc,... itd. Gratulacje.

Lord Paszka
05-26-2004, 10:40
Buteleczke Ferro jeszcze mam jakjies 3/4, wiec spokojnie wystarczy, odrazu pytanie, czy z doswiadczenia wiesz,ze w PGC jest jest tego za malo?

Tak, to jest moje doświadczenie, jednak producent PGC zarzucił mi, że się nie znam, i że z jego produktem jest wszystko OK. Największy problem jaki widzę w tym produkcie jest brak znajomości jego składu oraz zalecana metoda stosowania (50% wody tygodniowo może rodzić wielkie problemy).

Nie tylko ja poczyniłem takie obserwacje i doszedłem do takich wniosków. Zacznij stosować PGC i koniecznie daj znać o poczynionych przez Ciebie obserwacjach. Na początek nie stosuj FerroActiv-u.

monetka
05-26-2004, 21:39
Mam pytanko, co moze byc przyczyna tych zielonych kropek - zielenic? nie mam zadnych glonow...
Spotkalam sie z opinia, ze zielenice sa potwierdzeniem dobrych warunkow panujacych w akwa! Bajka to czy nie.... :4:
Nie wiem czemu sie one pojawiaja, tez je mam, ale tylko na anubiasach, jezeli byloby to spowodowane nadmiarem czy brakiem jakiegos pierwiastka, to nie powinny rosnac tez na innych roslinach?
Po zaciemnieniu jednego anubiasa lisciem zabienicy zielenice zniknely, a na innych dalej sa.
Wynikaloby z tego, ze rosna w przy duzej ilosci swiatla, ale ja mam raczej nedzne oswietlenie (50W na 180l)!

Yeti
05-26-2004, 22:11
To ja mam warunki najlepsze na świecie :D U mnie zieleńce pokrywają wszystko :(

Paddy West
05-26-2004, 23:17
U mnie zielenice tez siedza tylko na anubiasach.ale nie o tym chcialem.
Tez nawoze PGC i cos mi zaczelo zolknac kilka roslinek wiec dodalem ferro aktiwu - ale troche, nie cala dawke zalecana i......natychmiast pojawily sie krasnorosty albo jakies inne paskudztwo.Nitkloweate taki(ale nmie te dlugasnie na maxa). Ogolnie glony zaczynaja mi sie lansowac do tego stopnia ,ze sie zastanawiam czy w ogole nie zaprzestac nawozenia az do czasu jak zamiontuje wiecej swiatla i co2.... :cry:

majkelius
06-04-2004, 20:37
Ja także uważam że przyczyną ataku zielenic może być nadmiar żelaza. Wydaje mi się że to jest przyczyną u mnie też, bo po dodaniu 5 ml ferroactive'u (heh eksperymenty:) glony zaczeły pokrywać liście i szyby. Teraz zamierzam wyjałowić wodę. BTW nabyłem PMDD, jaki jest tam poziom Fe może wiecie?