PDA

Zobacz pełną wersję : co to za choróbsko???

Mrówa
05-25-2004, 13:49
Witam
Mam problem, a właściwie miałam : 10 dni po zakupie pary apistogramma borelli, samiczka odeszła :cry: , wcześniej wszystko było w porządku, aż któregoś dnia zauważyłam, że leży na dnie , ma kłopoty z pływaniem (kiedy próbowała wznieść się w górę , od razu opadała na dno ), ciężko oddychała, a płetwy piersiowe były nienaturalnie naprężone, kiedy ją martwą wyławiałam, zauważyłam dwie jasne, prawie białe plamy tuż za skrzelami
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choróbska, inne ryby za razie nie wykazują żadnych objawów, czy powinnam więc profilaktycznie użyć jakiegoś leku ?
Pozdrawiam

Mrówa
05-27-2004, 14:09
Czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc :?: :?: :?:

MI-LA
05-27-2004, 16:23
Ja tez się borykam z tymi białymi plamami choć u mnie to była ewidenta pleśniawka.Wyjmij ryby zrób kąpiel krótkotrwałą w soli.i dodaj MFC.I nie czekaj czy aż będą miały objawy bo moje czekanie żle się skończyło dla bojowniczki.I jeśli mogę doradzić to wejdź na strone "Choroby ryb"Bo pleśniawka i ospa są tak częste w postach że niektorzy już po prostu nie reagują.Pozdrawiam

Mrówa
06-01-2004, 07:48
Dzięki
Problem w tym, że to nie była pleśniawka ani ospa, znam te choroby bo wiele razy już leczyłam rybcie, a to choróbsko przeszło same siebie :(

Klayman
06-01-2004, 10:16
Problem jest dosc skaplikowany dlatego jest maly odzew. Jesli pletwy byly nienaturalnie naprezone nasuwa mi sie zapalenie przewodu pokarmowego. Wtedy jednak nie ma problemow z pechezem plawnym. Prawdopodobnie nalozyly sie objawy kilku chorob i stad problem. Miej teraz na uwadze wszystkie rybki w akwarium. Jesli sie to powtorzy dzialaj. Mozliwe jednak, ze byl to przypadek odosobniony i wiecej sie nie powtorzy.