PDA

Zobacz pełną wersję : "BRZANKATORIUM" (40_

e_Voytek
11-03-2005, 17:54
JAM MYSLICIE JAK MOZNA URZĄDZIC (WYSTRÓJ, ROSLINY) "BRANKATORIUM" W 40LITROWYM AKWA????? Ja nie mam pojecia bo do tej pory mialem tylko ogolne (100) ale chce zalozyc akwa z brzankami.

Raffy
11-03-2005, 19:01
Niestety 40L nie nadaje się do trzymania brzanek, są to ruchliwe i żywe ryby i najlepiej je trzymać w akwarium powyżej 100L i 60cm długości. Są także stadne i prawie wszystkie brzanki rosną OD 5-6cm.

fawqlec
11-26-2005, 13:09
Jest jeszcze Barbus Titeya :D ok 3,5- 4cm Bardzo ładna stadna rybcia

adma
12-09-2005, 19:48
pewnie i tak się uprzesz i zrobisz brzankoland w soich 40l -a więc: przede wszystkim - najmniejsze brzanki ( popularne: sumatrzanskie szybko rosną i są duuuże jak na 40l), poza tym to stadna rybcia - czyli więcej rybek ale małych (małych tzn, rosnących do niewielkich rozmiarów, a nie małych - sumatrzańskich :)
no i roślinność - dużo i bujnie...mnie się fajnie ganiałymiędzy: ceratopteris, microsorium pteropus - generanie zamiast sztywnego anubiasa kup im jakąś pierzasto-rozłozystą roślinkę, do tego lubią nurzańce i temu podobne....no i fajochno wyglądają na jasnym tle :)
a może dasz się przekonac i to 40l przerobisz np. na kotnik, a dla brzanek dasz coś wiekszego - szkoda ich, one naprawdę lubią szaleć po aqua :) a w twoim 40l to nawet nie będą się miały jak rozpędzić - i porozbijają ci sie o szybkę :wink: a tego byś nie chciał :?: pozdr,

Matik
01-14-2006, 18:50
Ja mam brzanki i mam tam użo roślin rozmieszczonych na trzech planach. Rośliny oczywiście o twardych liściach.

KleryK
02-03-2006, 00:23
O widze że jest drugi taki jak ja :)

Ja mam akwarium 475 l , mase roślinności i prawie same brzanki sumatrzańskie :) . Wszyscy mnie wyzywają ze jest brzydko ale mi się podoba. A brzanki właśnie lubią się w roślinkach plątać i robić akrobacje i ścigać się w plywaniu na 150cm :D.

poziomka
02-09-2006, 13:03
brzankatorium to fajna rzecz :D zwlaszcza z brzankami titeja - bardzo wdzieczne rybcie :D

choc czasem nieznosne i wiecej szkud robia w akwarium niz to wszystko warte ;)
no ale i tak warto je trzymac :)

zafira
02-14-2006, 08:19
Ja mam brzanki i mam tam użo roślin rozmieszczonych na trzech planach. Rośliny oczywiście o twardych liściach.
Nie muszą być tylko rośliny twardolistne.Brzanki nie żywią się roślinami.

lukas_Z
02-19-2006, 01:00
rzęsę i wgłębkę zjadają aż miło

pawel.f
02-28-2006, 14:27
Taki mały OT

Ile Titeyek mogę hodować w akwarium 50l.

Reszta obsady:
1+2 Prętnik karłowaty
3 ostoski
10 red cherry

Akwarium mam zarośnięte

veronika_van_halen
03-11-2006, 20:24
Nie muszą być tylko rośliny twardolistne.Brzanki nie żywią się roślinami.

Chyba nigdy nie miałaś brzanek ;) To są potwory i niszczyciele wszystkiego co spotkają na swojej drodze! Przekopują, wyrywają, łamią... Jedyne ryby jakie miałam, które potrafią wyrwać liść anubiasa i ogromnych kryptokoryn jeżeli nie dostaną śniadania! Ale może to tylko moje różowe i brokatowe tak mają ;)
W 40l możnaby trzymać titeye z razborami, myśle ze by to fajnie wyglądało :) Np 2 stadka po 6-7 szt.