Zobacz pełną wersję : cigane odchody
cos nie tak jest z moimi teczankami trojpregimi, strasznie wcinaja mecz jawajski ... karie je normalnie a one ciagle ten mech , do tego ich odchody po tym sa geste/stan staly moge powiedziec/ zielone / niestrawiony mech / no i ciagaja je za sobą - nie wiem czy to nie jakis pasozyt ale apetyt raczej maja ...
czy moga miec jakies niedobory karmie je platkami tetra menu - czteru rodzaje w jednym no i od czasu do czasu ochotką
mateuszs
06-17-2004, 10:41
teczankami trojpregimi, strasznie wcinaja mech jawajski
szczeże mówiąc to jeśli chodzi o mech jawski i o niektóre ryby to polecam wymienić mech na jakąś inną roślinkę lub oddać komuś te rybki... w przyrodzie jest róznie, przyczyną tego może być niedobór jakiegoś składnika mineralnego.. ryby tak jak ludzie też potrzebują witamin i innych nietypowych rzeczy.... czy nigdy nie jadłeś sałatki z pokrzywy.... :)
spróbój zmienić pokarm pod kontem innych składników.... poszukaj, może a nóż widelec coś pomoże i już przestaną mechowić :)
A swoja drogą mech rośnie tak szybko ze nowe odrosty powinny rekompensowac straty, chyba że te ryby to prawdziwe odkurzacze....napewno ich nie oduczysz tego pokarmu...
mam spora kepe mchu .. wiec nie byl problem ubytku ... ale sie skoczylo ... dalem wiecej pokarmu roslinnego .. widocznie brakowalo im tego ...
rybki trzymaja sie dobrze problem w 100% znikl
dzieki za podpowiedzi
mateuszs
06-17-2004, 23:37
mam spora kepe mchu .. wiec nie byl problem ubytku
Może możesz troche odstąpić, u mnie to tak trudno dostać....
problem w 100% znikl
"A nie mówiłem" zazwyczaj tak jest że ryby sie posiłkują naszą obsadą roślinną gdy czegoś brakuje... ludzi podobnie :) ale nie jedzmy liści czereśni... poczekajmy na owoce....