Zobacz pełną wersję : CZY TO INKUBACJA ?!!!!!
PIOTR.JANUSZ
11-02-2005, 15:00
witam serdecznie , od 2 msc mam tanganikę . Od kilku dni zauważyłem coś niespecyficznego u dorosłej BEMBY . Sęk w tym że nie mam pewności co do jej płci . Trzyma się troche z dala od stada , mniej je ale nie ma objawów bloat ( nie ociera się , nie kołysze , nie puchnie ) Tylko od wczoraj lekko rozchyla skrzela i otwiera pysk . Co to może być . Czy można jakoś poznać , ze nosi młode ?
Ewidentnie powiększone gardlo ! To jest dowod na noszenie !
wojtass_maniak
11-03-2005, 08:40
jezeli ma wypukle bardzo podgardle i CIAGLE znacznie rozszewrzone skrzela to nosi:) Czesto tez zauwazylem ze ryba inkubujaca traci barwy i sa bardziej niewidoczne u niej
Belgrano
11-03-2005, 12:34
Może nosić, podgardle nie koniecznie musi być widoczne zwłaszcza jak mam mało!!! Ale skrzela i brak w pierwszym okresie pobierania pokarmu może świadczyć o inkubacji.
wojtass_maniak
11-04-2005, 10:32
Kurde ciezko wywnioskowac z tego ujecia, skrzela sie wydaja zamkniete. Ale jest mozliwe ze nosi tam z 1-2 mlode.
Belgrano
11-04-2005, 12:52
Cos mi wydaje na noszącą samiczkę tylko jak pisałem potrzeba jeszcze obserwacji:-))
Ja mam podobną sytuację. Mam dużą samice, która nie ma żadnych objawów bloat trzyma sie zdale od stada. Unika przedewszystkim samca. Wypływa czasem z kamieni ale rzadko. Jeśli karmię rybki to ta w popłochu chowa sie i nie przyjmuje pokarmu. Wogóle nie widać po niej, aby nosiła. Zastanawiam się też czy to nie jakaś choroba.
wojtass_maniak
11-04-2005, 13:54
Jak ryba ma szeroko rozchylone pokrywy skrzelowe to IMHO nosi. Jesli jest plochliwa, unika dominanta, ma mniej wyrazne kolory to tez sie zanosi na noszenie. Ryba noszaca zaczyna jesc po kilku dniach i po tym mozna najlepiej to poznac. Bo podczas pobierania pokarmu taka ryba, chce zlapac pokarm, ale on jej ucieka, stara sie jak najdelikatniej go chwycic, ale nie bardzo jej to wychodzi. Wtedy od razu mozna poznac, ze trzyma mlode w pysku :)
Od kilku dni zauważyłem coś niespecyficznego u dorosłej BEMBY . Sęk w tym że nie mam pewności co do jej płci . Trzyma się troche z dala od stada , mniej je ale nie ma objawów bloat ( nie ociera się , nie kołysze , nie puchnie ) Tylko od wczoraj lekko rozchyla skrzela i otwiera pysk . Co to może być . Czy można jakoś poznać , ze nosi młode ?
Witam,
Moze fotki mojej "mamusi" cos Ci wyjasnią? :)
dziaradd
11-08-2005, 19:47
jestem pewny ze nosi!!