PDA

Zobacz pełną wersję : Tropheusy a glony

Maciek1
11-01-2005, 21:24
Czy Tropheusy skubią skałki? Czy czyszczą z glonów dokładnie czy skubią tylko te glony co bardziej wystają? Chodzi mi o to czy ich aparat do pobierania pokarmu jest do tego przystosowany?

wojtass_maniak
11-01-2005, 23:12
Jest jak najbardziej przystosowany do skubania glonow:) Ale dokladnie nie oczyszcza, zjedza tylko to co bardziej "wystaje"

driver
11-02-2005, 04:59
Chyba że zrobisz im małą głodówkę to może skubną bardziej :lol:

dj62
11-02-2005, 19:55
moje bemby lubią sobie poskubaćwink:

Podlewa
11-03-2005, 14:48
Czy Tropheusy skubią skałki? Czy czyszczą z glonów dokładnie czy skubią tylko te glony co bardziej wystają? Chodzi mi o to czy ich aparat do pobierania pokarmu jest do tego przystosowany?

Skubią skubia tylko nie spodziewaj się , ze ci cale akwarium wyczyszczą :lol: to sa naprawde znikome ilosci !

A co do wypowiedzi wyzej :moje bemby lubią sobie poskubaćwink:

Dziwne zeby tego nie robily ...

Maciek1
11-03-2005, 21:25
Pytanie zadaję ponieważ zastanawiam się ile i jakich glonów musiało by być w akwarium żeby ich nie karmić. Co za tym idzie? Jeżeli miałbym kilka gatunków glonów w zbiorniku o pojemności "X" nie musiał bym ich karmić. Oświetlać tylną ścianę akwarium żarówkami i rosło by zielsko szybciej i naturalne tło. Może waszym zdaniem nie jest to normalne :-) ale jakiś czas temu miałem na tylnej ścianie w akwarium z księżniczkami kilkucentymetrowe glony i wyglądało to świetnie :-) Nie usówałem ich celowo.
Pytanie brzmi:
Jaką ilość skał pokrytych glonami potrzebuje rybka żeby czuć się dobrze?

Podlewa
11-04-2005, 07:44
Jaka ilość skał ... hmm tego raczej nie da się sprecyzowac , bo przeciez na kazdej skale powinny wyrosnąc glony nie da się chyba wyodrębnic skal , które maja byc porosniete a ktore nie maja byc :P

wojtass_maniak
11-04-2005, 08:28
Niestety w akwariach nie da trofciom tego zapewnic:) Glony w naturze trofeusow sa inne nieco niz spirulina 36% :D, a trofy jedza je w okreslonych porach, kiedy glony podczas fotosyntezy maja najwieksza wartosc energetyczna. Chyba ze ktos ma ciagle lato i akwarium pod chmurka:D

Maciek1
11-04-2005, 16:59
Jakie w tanganice rosną glony którymi żywią się tropheusy? ( Napewno to już gdzieśbyło ale może ktoś z was wie) Możnaby przeprowadzić doświadczenie. Mam obecnie jedno puste akwarium i zapał. :-) Chodować glony na pokarm ;) Trzeba by tylko odpowiednie światło zapewnić i zobaczyć jakie jest tempo wzrostu badziewstwa.

Podlewa
11-04-2005, 17:24
Hm bardzo ciekawy pomysl ... najlepiej zaloz w tym pustym akwarium niebieska swietlowke - przy niej gloniska rosna najszybciej (tak mi sie przynajmniej zdaje)

Tasma
11-04-2005, 18:27
Maciek1
Tak jak napisal Podlewa szukaj swietlowki swiecacej swiatlem okolo 10000K, dodatkowo akwarium jak najblizej okna. Woda powinna miec jak najwysze stezenie NO3 (np z podmian). Glony wyrosna szybciej niz Ci sie wydaje. Co do samego eksperymentu to chyba nie ma on zbytnich szans powodzenia. Popatrz na sklad pierwszego leszego pokarmu. To nie beda tylko glony, ale tez jakies skorupiaki, miesko i witaminy. Chyba im taka dieta na zdrowie nie wyjdzie.
Przemek

Podlewa
11-04-2005, 20:27
tez mysle , ze to nie wypali i na nic sie nie zda , ale skoro chlopak ma jakies puste akwarium male to moze sprobowac . Jak sie nie uda to trudno przynajmniej nabierze doświadczenia :)

Maciek1
11-05-2005, 00:24
Dokładnie!!! Doświadczenie jest najważniejsze a tak poza tym to świetlówka 10000 nie świeci na niebiesko tylko chyba na żółto.(Tak mi się wydaję) Poza tym co za problem innej paszy trochę dodać??

Maciek1
11-05-2005, 00:25
I jakie glony i z kąd je wziąść.

Podlewa
11-05-2005, 07:12
Przyjdą szybciej niż ci się wydaje :P