Zobacz pełną wersję : minimum...
witam
chciałem spytac tak z czystej ciekawości jakie jest minimalny litraż w którym mozna trzymac 2 lub więcej samców bojownika lub prętnika karłowatego? Wszędzie spotykam sie z opisami że nienależy trzymac 2 samców tego samego gatunku razem - tzn 2 samców pretnika i 2 samców bojownika - ale przecież mając odpowiednio spore akwarium mozna trzymac i wiecej niz 2 samce dlatego chciałem sie dowiedziec jakie jest to minimum???
Henio100
11-04-2005, 11:27
W przypadku bojowników nie chodzi tu za bardzo o litraż, ale o ilość kryjówek. Jeśli akwarium jest mocno zarosnięte i jest w nim duzo jaskiń itp., to drugi samiec powinien sobie poradzić. Ogólnie jednak odradzam eksperymentowania. A co do pretników, to nie słyszałem, żeby dwa samce walczyły ze sobą... Chyba, ze okresie tarła, ale pozanim nie ma problemów z trzymaniem kilku samców razem.
POZDRO
e_Voytek
11-04-2005, 12:57
Jesli chodzi o bojowniki to nie radze Ci dawać 2 samców do jednego akwarium (jesli baaaardzo ci zalezy to proponuje mni 100l duzo roslin i kryjowki PRZYDA SIE TEZ PARE SAMICZEK :P. Pretniki mozesz spokojnie wpuszcic nawet do 50l. (ja mialem je w takim zbiorniku i nic)
W przypadku bojowników nie chodzi tu za bardzo o litraż, ale o ilość kryjówek. Jeśli akwarium jest mocno zarosnięte i jest w nim duzo jaskiń itp., to drugi samiec powinien sobie poradzić.m.
POZDRO
Widziałeś bojownika chowającego się w jaskini?? :P Chodzi o litraż, msi być jak największy, a raczej powierzchnia wody musi być jak największa, sporo roślin pływających, które przysłonią bojkom oczy i powinno być OK, ale wydaje mi się, że w akwarium poniżej 200l to trzymanie 2 samców bojownika nie przejdzie. Na ten temat będę mógł więcej powiedzieć, jak moje bojki dorosną, bo narazie sa za małe, żeby coś mówić.
U prętników jest trochę inaczej, ale podobnie. Ich agresja jest dużo mniejsza i praktycznie nie obchodzi ich co znajduje się poza ich terytorium, a te terytoria zazwyczaj nie są duże. Ja w 200l nie miałem problemu z 3 samcami prętników i 1 bojownikiem, które wszystkie na raz budowały gniazda.