Zobacz pełną wersję : mentna woda a choroby rybek
Czy mentna woda może byc związana, powodować choroby rybek typu pleśniawka i podobne choroby bakteryjne.
Mam jeszcze pytanie czy mentna woda może byc wynikiem nie odpowiedniego żwiru i co ewentualnie można z tym zrobić (wymiana żwiru czy może coś jeszcze z tym żwirem ).
W akwarium mam również skałki piaskowca czy może to mieć jakiś związek z mętną wodą
Czy mentna woda może byc związana, powodować choroby rybek typu pleśniawka i podobne choroby bakteryjne.
Oczywiscie - najczestrza przyczyna metnienia wody jest gwaltowny wyleg pierwotniakow. Jesli wystapilo zmetnienie najprostrzym sposobem bedzie zakropienie Akryflawiny. Musisz jednak zdac sobie sprawe skad ono sie wzielo i jak w podobnych przypadkach zapobiegac ponownemu wylegowi.
Mam jeszcze pytanie czy mentna woda może byc wynikiem nie odpowiedniego żwiru i co ewentualnie można z tym zrobić (wymiana żwiru czy może coś jeszcze z tym żwirem ).
Moze byc to przyczyna pod warunkiem, ze jest to nowe akwarium i zwir nie byl plukany wczesniej i odpowiednio spreparopwany. Sam zwir nie powinien powodowac podobnych objawow.
W akwarium mam również skałki piaskowca czy może to mieć jakiś związek z mętną wodą
Nie jesli dobrze je wczesniej przygotowales. Skalki piaskowca co najwyzej zatwardzaja wode a nie powoduja metnienia.
Napisz jak przygotowales zirek i piskowca przed wrzuceniem do akwarium, jakie masz akwarium /jaki biotop/ oraz ile stoi akwarium zalane woda.
witam
Akwarium jest nowo założone, 200 litrów , jest to zbiornik wielogatunkowy (aktualnie 5 gatunków)
Żwirek płukałem kilkanaście raz wodą z tego 3-4 razy ciepłą i raz zalałem wrzątkiem i przepukałem ale niestety nawet po tek dużej liczbie płukań jeszcze miałem trochę mętną wode. Wyglądało tak jakby było w nim trochę drobnych frakcji piasku i to powodowało zmętnienie wody. Piaskowca przemyłem wodą ale nie był wyparzany wrzątkiem. Taki żwirek i piaskowca wstawiłem do akwarium, stało to około tygodnia przed wpuszczeniem rybek. Łącznia akwarium jest około 1 miesiąca ale zmętnienie wody dalej występuje (woda wygląda tak jakby dodano trochę mleka tzn. nie jest idealnie przezroczysta, nie), przy płukaniu wkładów gąbkowych filtra zauważa się znaczne ich zabrudzenie.
Co najlepiej w tej sytuacji zrobić ?
dzieki za wszystkie rady i sugestie
Prawdopodobnie jest to pierwotniak. Proponowalbym zakropienie Akryflawiny. Masz juz w nim rybki wiec biostarterow nie potrzebujesz. Proponowalbym jeszcze podmiane wody mniej wiecej co 2-3 dni po 10 % /czyli 20 litrow/. Gabke z filtra myj przy podmianach w wodzie z akwarium. Nigdy nie myj go pod goraca bierzaca woda. Likwidujesz tym samym bakterie nitryfikacyjne, ktore przetwarzaja szkodliwy NO2 na NO3 przysfajalny dla roslin tym samym stabilizujac cykl azotowy. Wyleg pierwotniaka zdaza sie zazwyczaj przy nowych akwariach gdy sa nagle skoki azotanow. To wszystko powinno pomoc.
witam
ostatnio mam dodatkowo problem z chorobą molinezji wyglądającą jak pleśniawka ale do tego występuje zanik płetw (wyglądają jak postrzępione lub obgryzione , ubytki bywają nawet bardzo duże to prawie całkowitego braku płetwy) więc może faktycznie to pierwotniaki. Co pan na to.
Raz już podleczyłem ryby (białe naloty zniknęły) - użyłem błękitu i soli akwarystycznej ale ostatnio u jednej z ryb ponownie wystąpiło to samo (odizolowałem ją w innym akwarium).
Zastanawiam się czy dodatkowo nie powtóżyć kuracji
witam
Witam ponownie
ostatnio mam dodatkowo problem z chorobą molinezji wyglądającą jak pleśniawka ale do tego występuje zanik płetw (wyglądają jak postrzępione lub obgryzione , ubytki bywają nawet bardzo duże to prawie całkowitego braku płetwy) więc może faktycznie to pierwotniaki.
Pierwotniaki moga wywolywac rozne choroby. Jednak obstawalbym za plesniawka. Jesli wystapilo dodatkowo lekkie zmetnienie pletw to byla na pewno plesniawka. Polecalbym w takim razie FMC.
Co pan na to.
Hmmm jaki pan ?!?! :roll:
Raz już podleczyłem ryby (białe naloty zniknęły) - użyłem błękitu i soli akwarystycznej ale ostatnio u jednej z ryb ponownie wystąpiło to samo (odizolowałem ją w innym akwarium).
Moim zdaniem sol akwarystyczna w stezeniu 1 lyzeczki na 20 litrow wody powinna byc na stale w akwarium. Blekit jest jednym ze skladnikow FMC wiec dobrze zastosowales. Plesniawka roznoszona jest przez wode wiec powinienes profilaktycznie zastosowac lek w akwarium glownym. FMC moze podniszczyc Tobie rosliny ale musisz wybrac co jest wazniejsze. Dla chorej robki zastosowalbym 10-15 min kapiel w nadmanganianie potasu /mozesz go kupic w aptece/.
Zastanawiam się czy dodatkowo nie powtóżyć kuracji
Po calej kuracji wlac jeszcze preparat profilaktycznie aby raz na zawsze zazegnac zrodlo choroby.
a ile tego nadmanganianu potasu na litr wody , do kompieli chorej rybki
a ile tego nadmanganianu potasu na litr wody , do kompieli chorej rybki
Nie pamietam dokladniej proporcji. Nalezy tyle dodac aby woda miala wyrazne fioletowe zabarwienie ale nie zrobila sie az czerwona.