Zobacz pełną wersję : nowy
lordmidian
10-30-2005, 08:59
hej. Akwarystyka zajmuję się juz dłuzszy czas ale teraz postanowiłem załozyć nowe akwa-właśnie tanganikę.
Mam zbiornik 200 litrów i planuje po urządzeniu wpuścic do niego 2 pary szczelinowca leleupa, 2 pary naskalnika Regana i parę muszlowców gładkolicych.Czy taki układ bedzie ok? Czy mogę kupić więcej ryb danego gatunku, dobrac pary i dopiero wtedy oddac pozostałe ryby?
Może ktoś ma jakieś rady bardziej ogólne odnośnie tanganiki?
pozdro
2 pary naskalnikow - zly pomysl . Za maly zbiornik jak na dwie pary : wykonczyly by sie nawzajem . Zamiast Lelupsonów ja bym zaproponowal stadko Księżniczek z Burundi albo Tropheusów , oto przykładowy skład:
2XNaskalnik Wężogłowy/Marliera/regana...
12XTropheus Bemba , Ikola (do wyboru do koloru) w układzie 2/10
Druga mozliwosc:
2xNaskalnik
12X Księżniczka z Burundi
Ja bym przynajmniej tak zrobił ... opcja z tropheusami to jest raczej jak masz sporo forsy na wydaniu ;)
lordmidian
10-30-2005, 17:16
A a akim razie po jednej parze?
No i co z muszlowcem( to akwarium jest montowane specjalnie pod niego.
lordmidian
10-30-2005, 17:17
aha jeszcze jedno. Niezbyt podobają mi sie ksziezniczki :oops:
Naskalniki sa miesozercami a trofcie roslinozercami. Powinienes dobierac rybcie o podobnej diecie pokarmowej. Proponuje trofcie jak masz kase na to, lub szczelinowce z naskalnikami
Mam zbiornik 200 litrów i planuje po urządzeniu wpuścic do niego...
Twój pomysł na dobór ryb jest dobry, jeżeli zdecydowałeś, że te właśnie chcesz hodować - nic nie zmieniaj. Musisz tylko mieć świadomość, że gdy ryby dorosną, w 200 litrach raczej nie utrzymasz więcej niż jedną parę J.regani.
Jeśli pomysł na obsadę Twojego akwarium nie jest ostateczny, weź pod uwagę rodzaje Cyprichromis, Paracyprichromis, Claroteidae, Altolamprologus, niewielkie gatunki Lamprologus i Neolamprologus, Julidochromis, może Callochromis - choć tu nie mam pewności.
Oczywiście - nie wszystkie naraz.
Pozbieraj informacje na ich temat, sprawdź, które Ci się podobają.
Co do trofeusów - uważam, że dla osobników dorosłych masz za mały zbiornik.
wojtass_maniak
10-31-2005, 09:37
Jesli chcesz koniecznie 2 pary naskalnikow to kup 2 rozne gatunki, wtedy nie powinno byc zadnych wiekszych spiec
lordmidian
10-31-2005, 10:29
no właśnie chodzi mi o to ze te gatunk podobają mi sie najbardziej stąd taki plan.
Czyli proponujecie po jednej parze...
W takim razie czy mogę kupic wiekszą ilosc ryb,poczekac aż rozróznie płeć i pozostawić sobie po parze?
No i nikt nic nie pisze o A. multifasciatus. Bardzo będzie zle jak go wpuszczę?
no właśnie chodzi mi o to ze te gatunk podobają mi sie najbardziej stąd taki plan.
Czyli proponujecie po jednej parze...
W takim razie czy mogę kupic wiekszą ilosc ryb,poczekac aż rozróznie płeć i pozostawić sobie po parze?
No i nikt nic nie pisze o A. multifasciatus. Bardzo będzie zle jak go wpuszczę?
Witam,
Najlepiej (IMHO) podzielic baniaczek na strefy zasiedlane przez poszczegolne gatunki i kazda zsiedlic:
1. Dno (przod zbiornika), wysypane najdrobniejszym, bialym pylem kwarcowym (obowiazkowo swiderki w podlozu) i wyscielone muszlami winniczkow lub ampularii - oczywiscie muszlowce; wybor jest spory - moga byc haremowe multifasciatusy lub similisy, albo pary ocellatusow, specisusow, brevisow itp.
2. Konstrukcje skalne (tyl akwarium z obu jego koncow - srodek najlepiej zostawic wolny) - naskalniki; reganki sa rzeczywiscie sliczne, wiec para (docelowo), ale mozna tez zasiedlic jeszcze innym gatunkiem (piekne sa ornatusy i dickfeldi i co wazne - to jedne z mniejszych naskalnikow), wiec druga para (docelowo).
3. Jako klamre, spinajaca obie strefy - zdecydowanie para (docelowo) Altolamprologusow (calvusy lub compressicepsy) - dla mnie to jedne z najbardziej oryginalnych ryb z Tanganiki i wcale nie sa takie grozne, jak sugeruje ich wyglad.
4. Srodkowa i gorna czesc baniaka (ale rowniez pionowe fragmenty skal i zalomy tla strukturalnego (jesli wewnetrzne) to oczywiscie "sledziki" z Tanganiki, czyli Paracyprichromis nigripinnis (u mnie bardzo zgodne) lub rozne odmiany Cyprichromis leptosoma (u mnie samce troche wojownicze) - tu konieczne jest stadko min. 6, a jeszcze lepiej 8 szt.; ryby te skutecznie zaprzeczaja pogladom niektorych "laikow" ogladajacych akwaria z miesozerna Tanngasnika, ze: "przeciez to tylko skaly i woda" :roll:
5. I na konic hit nad hity: Tanganicodus irscae lub Eretmodus cyanosticus (sa jeszcze Spatodusy) - slynne pielegnice "babki" - ja nie wyobrazam sobie akwarium z biotopem z Tanganiki bez tych ryb (para). Jako, ze sa to (eretmodusy) ryby typowo roslinozerne, lepiej do takiej obsady wpuscic Tanganicodusy, ktorych dieta jest bardziej uniwersalna, ale ciagle wymagany spory dodatek zielonego (ale przeciez spirulina jest chetnie zjadana i przez miesozercow).
Tak, oczywiscie (IMHO) moglby wygladac przykladowy 200l baniak po zasiedleniu :oops:
Pozdrawiam
lordmidian
10-31-2005, 20:59
no i wreszcie utrafił ktos w moja wizje(bez księzniczek i bemb :twisted: )
zawsze chciałem mieć babki ale niestety w poznaniu nigdzie nie znalazłem:(swego czasu planowałem zrobic dla nich osobny baniaczek )zostawię wiec na nie miejsce i jak gdzies się pojawia to dokupię.(
Co do Paracyprichromis nigripinnis czy Cyprichromis leptosoma to wyczytałem(przynajmniej w mojej ksiazce) ze potrzebują trochę wiekszego akwa(300l)?
Dzięki bardzo,będę moim "afrykanką" opowiadał kto stoi za takim doborem :P
Mam zbiornik 200 litrów i planuje po urządzeniu wpuścic do niego...
Twój pomysł na dobór ryb jest dobry, jeżeli zdecydowałeś, że te właśnie chcesz hodować - nic nie zmieniaj. Musisz tylko mieć świadomość, że gdy ryby dorosną, w 200 litrach raczej nie utrzymasz więcej niż jedną parę J.regani.
Jeśli pomysł na obsadę Twojego akwarium nie jest ostateczny, weź pod uwagę rodzaje Cyprichromis, Paracyprichromis, Claroteidae, Altolamprologus, niewielkie gatunki Lamprologus i Neolamprologus, Julidochromis, może Callochromis - choć tu nie mam pewności.
Oczywiście - nie wszystkie naraz.
Pozbieraj informacje na ich temat, sprawdź, które Ci się podobają.
Co do trofeusów - uważam, że dla osobników dorosłych masz za mały zbiornik.
Tutaj chyba jakiegos znawce mamy ? :? :? :? 200 litrow za malo ? bzdura ...
Co do Paracyprichromis nigripinnis czy Cyprichromis leptosoma to wyczytałem(przynajmniej w mojej ksiazce) ze potrzebują trochę wiekszego akwa(300l)?
Witam,
Jesli tylko wydzielisz im w ogolnym wystroju wolna przestrzen do plywania wzdluz calego zbiornika i kilka "przystankow" w formie pionowych fragmentow skal, to mozesz spokojnie zasiedlic stadko P. nigripinnis (sa zdecydowanie mniej klotliwe niz Cyprichromisy - przynajmniej u mnie).
A bemby - dlaczego nie, ale nie w tym zbiorniku i nie w tej obsadzie (trofeusy sa wielkie) :11:
Robert M.
11-01-2005, 10:05
[
Tutaj chyba jakiegos znawce mamy ? :? :? :? 200 litrow za malo ? bzdura ...[/quote]
Podlewa, A to Ty jesteś tym znawcą, że takie bzdury piszesz?
Przy takich właśnie poradach oraz więcej w naszych zbiornikach karłów, bitych ryb.
A potem piszecie posty - ratunku moje ryby sie biją, co mam robić....
Ratunku moje ryby sie nie rozmnażają...
To, że Ty tak hodujesz trofeusy, to nie znaczy, ze to jest dla nich odpowiednie!!!!!!!!
Marta
1.Tropheus to nie jest wielka ryba według mnie
2.Marta - przyznam się szczerze , ze jak czytałem twojego posta to przed oczami staneła mi dziewczyna z podniesionym ciśnieniem wymachująca pięścia :lol: :lol: :lol: kto pisze posty "moje ryby się biją" ? Jakaś aluzja?A jak ja hoduję tropheusy ;) no powiedz jak ? pośmieje się jeszcze troche :twisted: .
A co do porad : jakich ja porad udzielam ? Moze moja opinia na temat trzymania 10 troheusów w 112 l akwarium jest zla ?
Aha i jeszce jedno : oddychaj marta ...
lordmidian
11-01-2005, 10:58
przyznam szczerze ze wg. ksiazek do których mam dostęp(ok.20) 200l baniak jest za mały.(w jednej pisza ze ryby rosna do rozmiarów akwarium ale jest dosyc stara;)).
Zresztą trofeusy i tak mi się nie podobaja wiec nie ma o czym gadac(co to za ryba która jada zielsko :lol: phii :P
Robert M.
11-01-2005, 11:21
Masz racje
Trofeusy rosną do sporych rozmiarów. Wiele odmian geograficznych należących np. do linii np. 7 i 8 rośnie do 15 cm. Natomiast trofeusy z linii 9 - tzn T. sp. Mpimbwe, Korongwe rosną w naturze do 20 cm. Do nas przyjeżdżały z Afryki takie właśnie okazy.
Wielkość akwarium jest decydującym czynnikiem przy wzroście młodych ryb od narybku po dorosłe okazy. Małe akwaria powoduja karlenie ryb.
Trofeusy to ryby stadne -najlepiej czuja sie w grupach sporych, minimum 15- 20 sztuk. Wtedy mozna oglądać ich wspaniałe zachowania.
Dla mnie najwiekszą atrakcją było trzymanie trofeusów w moim 1000l akwarium. Pływały w calej tonii. Wspaniałe.
Obecnie to akwarium zajmuje mięsożerna tanganika: frontosy, altolamprologusy, julidochromisy, a takze Ophtalmotilapie i księżniczki. Wszystkie ryby rozmnażają się. Co najciekawsze maluchy zarówno ksiezniczek jak i julidochromisów nie są zjadane przez frontosy. Dodam, ze wszsytkie te ryby pochodzą z naturalnego odłowu.
Mięsożerna tanganika jest bardzo ciekawa. Polecam!!!!
Marta
lordmidian
11-01-2005, 11:26
tak tez mi sie wydaje więc obsadę mam opreacowana: Docelowo:para a.calvus,para J.regani, 2 paryN.longior(leleupi) i pare sztuk z grupy cyprochromis.
będzie ok?
Do tego zbrojniki?(wiem ze nie pasuja biotopowo ale mam za duzo;)
Robert M.
11-01-2005, 11:40
Regani rosną bardzo duze - u nas maja około 15 cm. To piękne ryby.
Zbrojniki moga nie czuć sie najlepiej w takim układzie, ale sporo ludzi trzyma je w Tanganice. Przy miesożernej obsadzie może uda im sie coś wiecej zjeść niż przy trofeusach.
Czekam na wieści jak skompletujesz obsadę i jak będzie wyglądało akwarium
Marta.
Wróce jeszcze do tego tematu z poprzedniej strony o tym czy zbiornik 200l nadaje sie do tropheusów.
Moim zdaniem tutaj też dużo mają do powiedzenia wymiary zbiornika.
Jeśli ktoś ma baniak 150*35*40, gdzie 40 to szerokość to moim zdaniem spokojnie można trzymac w takim akwa stadko 9-10 tropheusów, choć ma on 200l.
Natomiast Baniak 80*50*50, który ma też 200l nie nadaje sie do tropheusów wogóle
lordmidian
11-01-2005, 12:05
akwa długie na 100cm
Obsada ustalona. akwa rusza pod koniec tygodnia. będa zdjecia
pozdr i dzieki za rady
tak tez mi sie wydaje więc obsadę mam opreacowana: Docelowo:para a.calvus,para J.regani, 2 paryN.longior(leleupi) i pare sztuk z grupy cyprochromis.
będzie ok?
Witam,
Jesli moge cos zasugerowac, to:
- "lelupki", to sliczne ryby, dodajace kolorow "szarej" (sic!) Tandze, ale wg mnie - to jedne z bardziej klotliwych ryb (a w tej objetosci beda naprawde robily spory dym), i o odchowaniu mlodych innych gatunkow mozesz przy nich zapomniec,
- para Cyprichromini, to zdecydowanie za malo - sa to ryby zdecydowanie lawicowe i tylko w stadzie czuja sie dobrze i pewnie,
- a co z muszlowcami?? - az sie prosi kilka do takiej obsady.
Wróce jeszcze do tego tematu z poprzedniej strony o tym czy zbiornik 200l nadaje sie do tropheusów.
Moim zdaniem tutaj też dużo mają do powiedzenia wymiary zbiornika.
Jeśli ktoś ma baniak 150*35*40, gdzie 40 to szerokość to moim zdaniem spokojnie można trzymac w takim akwa stadko 9-10 tropheusów, choć ma on 200l.
Natomiast Baniak 80*50*50, który ma też 200l nie nadaje sie do tropheusów wogóle
Witam,
A dla mnie oba zbiorniki, to za malo dla trofow. Nie dlugosc, ale powierzchnia dna akwarium jest najwazniejsza (a i wysokosci nie mozna lekcewazyc).
Nie lekcewazyl bym i nie odrzucal (w dodatku w tak niewybredny sposob) opinii P. Marty (nie wprowadzajmy tu zwyczajow z pl.rec.akwarium) bo komu, jak komu - ale PP. Mierzenskim nie mozna zarzucic braku znajomosci tematu.
Jedyna ich "wina" jest to, ze coraz wiecej ludzi pragnie miec (bez wzgledu na mozliwosci) cudenka, ktore mozna u nich zobaczyc (kupic), a wiedze o ktorych staraja sie przekazac szerszemu ogolowi.
lordmidian
11-01-2005, 17:56
myślałem pare cyprochromis ale chodziło mi o skrót myślowy "parę sztuk" tzn.5/6. Sorry :oops:
co z muszlowcami to nie wiem, nie widziałem ich nigdy na żywo.
Coś czuję ze zrobię sobie listę, pójdę do sklepu i zobaczę co maja, albo będę rzucał moneta :twisted:
Ktoś jeszcze uważa ze lelupi szukają guza?
>lordmidian
Witam. jeśli myślisz o zakupie ryb w sklepie w naszym pięknym mieście to polecam ten na Os. Łokietka. Prowadzi go kolega z wielką wiedzą ( Przemo ) w zakresie szczelinowców. Sam hoduje, rozmnaża ryby ... może rozwiać Twoje wątpliwości i doradzić.
Pozdrawiam Krzysztof :-)
lordmidian
11-01-2005, 20:29
gdzie na łokietka?mówisz moze o tym przy hicie?jezeli tak to znać sie rzeczywiscie znaja ale ceny tam są zabójcze
Szczerze mówiac myślałem o tym na dąbrowskiego. Zawsze mieli tam największy wybór.
pozdr
Na Osiedlu Łokietka. Na Batorego jest Hit. Tomek na Dąbrowskiego dopiero ma ceny ... poza tym z wiedzą jest różnie.
Krzysztof
mój kolega zaopatrzał sie właśnie w tym sklepie i bardzo go chwali!!! :wink:
lordmidian
11-02-2005, 05:42
ok. zajrzę tam, skoro wszyscy polecaja i jeszcze ceny przyzwoite.
co z muszlowcami to nie wiem, nie widziałem ich nigdy na żywo.
Witam,
"Nie szata zdobi czlowieka" :lol: Czasem brzydkie kaczatko okazuje sie byc.... Muszlowce chyba dlatego sa tak malo popularne, bo w sklepach zoo gina wsrod innych, wiekszych, kolorowych i wszedobylskich mieszkancow akwariow. Ale nie pozalujesz!! Kto raz zaczal przygode z tymi rybami, juz stale bedzie szukal miejsca, gdzie by tu jeszcze wcisnac jedna 40-stke na kolejna parke z innego gatunku :lol: :lol:[/quote]
Muszlowce chyba dlatego sa tak malo popularne, bo w sklepach zoo gina wsrod innych, wiekszych, kolorowych i wszedobylskich mieszkancow akwariow. Ale nie pozalujesz!! Kto raz zaczal przygode z tymi rybami, juz stale bedzie szukal miejsca, gdzie by tu jeszcze wcisnac jedna 40-stke...
O tak, u mnie w domu były kiedyś ocellatusy, niedawno similisy, teraz muszlowce z konieczności zeszły na dalszy plan, kompletnie nie wiem, gdzie miałbym upchnąć jeszcze jeden zbiornik... ale cały czas chodzi mi po głowie pewien gatunek. To bardzo wdzięczne ryby i człowiek w nie wsiąka.
Marioot, co do Twojej teorii o gabarytach trofeusowego akwarium - wysokość, którą proponujesz jako wystarczającą, to tak naprawdę niespełna 30 cm słupa wody, do mnie to nie przemawia, widzę jak moje trofeusy wykorzystują wysokość zbiornika, ale tak naprawdę to myślę, że różnimy się rozumieniem pojęcia "stado". Dla Ciebie jest to już 9 osobników, dla mnie nie. Ale każdy ma własne doświadczenia i prawo do swoich poglądów, zresztą u mnie one cały czas ewoluują.
Jeśli chodzi o zaczepną wypowiedź z poprzedniej strony, kierowaną pod moim adresem - mam nadzieję, że nikt nie oczekuje ode mnie odpowiedzi.
Lordmidian
Czekam na pierwsze wrażenia z nowego akwarium. Powodzenia.
Marioot, co do Twojej teorii o gabarytach trofeusowego akwarium - wysokość, którą proponujesz jako wystarczającą, to tak naprawdę niespełna 30 cm słupa wody, do mnie to nie przemawia, widzę jak moje trofeusy wykorzystują wysokość zbiornika, ale tak naprawdę to myślę, że różnimy się rozumieniem pojęcia "stado". Dla Ciebie jest to już 9 osobników, dla mnie nie. Ale każdy ma własne doświadczenia i prawo do swoich poglądów, zresztą u mnie one cały czas ewoluują.
Napisałem "stadko" nie stado ;) a wymiary zbiernika były podane przykładowo, chodziło mi o pokazanie, że uważam iż większe znaczenie w trzymaniu tropheusa ma powierzchnia dna niż wysokość
Ja mam zbironik o wymiarach 150*50*45h i uważam, ze nie jest on wcale duży jeśli chodzi o tropheusy. Dorosłe ryby są dość spere i np. Jak gdzieś widziałem na forum, ze ktoś je trzymał w 112l o naprawde nie ma szans powodzenia trzymanie ryb w takim zbiorniku, choćbybył jeden samiec i kilka samic