Zobacz pełną wersję : Hagen Nutrafin CO2 Dyfuzor
Mogę poznać wasze opinie o tym dyfuzorze:?: Czy da sie do niego podłączyć bimbrownie o normalnej średnicy wężyka doprowadzającego dwutlenek węgla :?:
Stosuję go już od 2 miesięcy (razem z bimbrownią) fajnie wygląda i spełnia znakomicie swoje zadanie.
Stosuję go już od 2 miesięcy (razem z bimbrownią) fajnie wygląda i spełnia znakomicie swoje zadanie.
A jaką pojemność ma akwarium :?:
Mam akwarium 80l. Kupiłem cały zestaw z dyfuzorem i reaktorem. Producent pisze, że nadaje się do zbiorników max. 180l. Bomble lecą jak gdyby po drabince zakosami w górę, widać jak z każdym piętrem są mniejsze, fajnie to wygląda. Rośliny rosną jak trzeba(bąbelkują) i jest OK.
guruking
06-28-2004, 15:55
a czy jest akas regulacje zeby nie przedawkowac??
Pozdrawiam
Regulacji nie ma, dyfuzor ten jest z tego co mi wiadomo, do bimbrowni aczkolwiek można go stosować do innych źródeł CO2, jednak potrzeba zastosować inny rodzaj licznika bąbelków lub ustawić przepływ na oko.
guruking
06-28-2004, 17:43
a ile bąbelków powinno być na sekunde??
Pozdrwiam
Dyfuzor jest naprawdę świetny.Przedtem przy swojej bimbrowni miałem dzwon,póżniej wpadłem na coś lepszego - strzykawka i olcha lub brzoza a od wczoraj mam drabinkę Hagena za 38pln..Jest świetna... diametralna różnica po bąblowaniu roślin no i dokładnie widać jak bąbelki robią się coraz mniejsze.Poprzez założony zawór na wężyku od bimbrowni mogę co2 w miarę dokładnie dozować.Polecam każdemu. :D
Drabinka ma zgrubną regulacje wydajności. Wylot CO2 można umieścić na dwóch lub trzech pozycjach skracając lub wydłużając drogę bąkelka gazu. Licznik jest niepotrzebny bo sam dyfuzor nim jest, widać ilość bąbelków wydostających się z końcówki wężyka a jeśli chodzi o średnice wężyka to pasuje zwykły wężyk chyba 4 i 5. Dyfuzor ma jedną wade. Bąbelki CO2 rozpuszczają się w około 80-90%, reszta leci w powietrze.
co do rozpuszczania się co2 w wodzie to wydaje mi się,że jest to jeszcze zależne od nasycenia wody w danym aqwa,głębokości akwa(miejsca w którym jest dyfuzor umieszczony), i ilości bąbelków na sekundę.W moim akwa mam dyfuzor całkiem przy dnie,końcówka wężyka jest na najniższym poziomie więc bąbelek ma najdłuższą drogę do przebycia,Ilość bąbli to 1 na 1,5-2 sekundy i rozpuszczają się one w 100% :wink: .Przynajmniej tak to widać na oko bo żaden nie wychodzi z drabinki a giną na 2 lub 3 szczebelku od góry czyli rozpuszczają się ...pozdrawiam :D
Z tą głębokością to masz racje. U mnie jednak docierają do lustra wody maluteńkie banieczki. Jeśli u Ciebie znikają całkowicie już w dyfuzorze to może CO2 błyskawicznie pochłaniają rośliny :?: . Kiedyś czytałem jakiś opis dyfuzora chyba Vario. Zasada jest ta sama ale bąble przemieszczają sie ku górze spiralnie no i użytkownik pisał również, że bąbelki nie rozpuszczają się w całości a wylot dyfuzora ma podłączony do deszczowni.
niewydaje mi się aby roślinki były tak żarłoczne :D .Bardziej jest to chyba zależne od przepływu(ilości bąblów).Duża ilość tworzy jakby wir choć laikom może się to wydawać mało prawdopodobne,z kolei on powoduje większą prędkość bąbli(a większa prędkość to wolniejsze rozpuszczanie i szybsze opuszcznie drabinki...przynajmniej ja tak sobie myślę :) Spróbuj ustawić jeden bąbel na 2-3 sekundy.Zobaczysz co się będzie działo :D No i najważniejsza rzecz to nasycenie wody...może kiedyś u mnie też bąble będą uciekać z drabinki ale na dzień dzisiejszy nie tracę ani jednego
pozdrowionka :D
Ja ustawiam bąble na 10s, tzn. miałem 4b/10s stopniowo zwiększałem i obecnie mam 7-8b/10s. Może mam jakiś nieczysty gaz ale to chyba niemożliwe bo napełniałem butle kilka razy w różnych miejscach. Być może wpływ na bąble ma wlot filtra. Trudno powiedzieć :?: . Choć troche żal d... ściska jak gaz ucieka w powietrze ale chyba przeżyje :11: .
piotrek_50
05-04-2005, 18:21
Witam
Ostatnio roslinki mi cos nie rosna i zastanawiam sie nad kupnem zestawu CO2 i upatrzylem sobie ten dyfuzor. Potrzeba mi jednak jeszcze butle, poradzcie cos taniego w granicach 50zl.
a mogę poprosić posiadaczy drabinek CO2 o dokumentację foto,
z możliwie każdej strony, bo chciałem sobie porzeźbić.
zdjęcia możecie umieścić na www.akwarium.mhost.pl
jeśli nie macie miejsca gdzie indziej.
piotrek_50
05-05-2005, 14:17
Witam
Jaka butle mozna byloby podlaczyc do Hagen Nutrafin CO2 Dyfuzor za ok 50zl :?:
mi też bąbelki uciekają z drabinki, a ustawiony mam na 1 bąbelek/sekunda.
Już nie uciekają, podobno świeże drabinki tak mają, bąbelki się zatrzymują, łączą i "wypadają" z drabinki. Trzeba odczekać dzień, 2 i wszystko jest ok.