Zobacz pełną wersję : Czarne plamy u welona...
dubeltoovka
05-22-2004, 15:33
Jeden z moich welonów kiedy go kupowaliśmy był czarno - pomarańczowy. Z biegiem czasu stracił jednak te czarne plamki, teraz jest cały pomarańczowy. Wędrowałam sobie po sklepach i pytałam sprzedawców o powód takiej zmiany i co usłyszałam:
1. Welony zmieniają kolor z wiekiem - z czarnego staja się złote....
2. Utrata koloru spowodowana jest tym, że ten gatunek przeszedł wiele modyfikacji genetycznych i jest to wynk niewłaściwego doboru pary rodziców mojego weloniastego...
3. Karmiłam go niewłaściwym pokarmem - powinnam podawać pokarm wybarwiający...
:roll: I jak to właściwie jest..?
kwiatek82
05-22-2004, 18:32
Ja dostalam bardzo malego welonka, i byl caly zloto - pomaranczowy. Z biegiem czasu jak zaczal rosnac ogonek stawal sie przezroczysty, po prostu ta czesc co rosla juz nie byla kolorowa. Kupilam jedzonko Tetra animin Goldfish colour i zauwazylam ze ogonek zaczal sie ladnie wybarwiac na pomaranczowo :)) teraz juz prawie cala rybka jest jednoliscie kolorowa.
pozdrawiam
dubeltoovka
05-22-2004, 22:38
tylko mi chodziło o coś całkiem innego... bo teraz weloniasty owszem jest cały pięknie pomarańczowy ale skad miał te czarne ciapki i dlaczego zeszły..? czy tak jak przezroczki był faszerowany czymś żeby być pięknie ubarwionym do sprzedaży..?
P.S. swoją drogą pomysłowość sprzedawców nie zna granic... niedawno u koleżanki zobaczyłam welona w chyba 10l akwa, niebieski żwirek, moczarka, muszle i brak filtra... i płacz - "dlaczego Twoje akwarium jest takie a u mnie ciagle woda mętna... sprzedawczyn powiedziała...."
Trudno powiedzieć co było powodem zmiany koloru. Po jakim czasie to nastąpiło? Możliwe, że było to spowodowane złym doborem rodziców ale chyba nie w przeciągu jednego pokolenia. Czytałem kiedyś, że rozród danej lini welonów jest stosunkowo trudny i trzeba mieć duże doświadczenie gdyż przy złym doborze kolejnych par można w krótkim czasie uzyskać formę wyjściową welona czyli karasia złocistego :wink:
Blendinka
05-23-2004, 17:16
Mam ten sam problem, kupiłam 3 różne welony (kolorystycznie) a teraz mam 3 takie same...w sklepie tez mi powiedziano, że podrosły i uzykały barwy dorosłe...
dubeltoovka
05-23-2004, 17:48
Trudno powiedzieć co było powodem zmiany koloru. Po jakim czasie to nastąpiło?
Weloniaste kupiłam w grudniu. Przypuszczam, że koloru cały czas stopniowo ubywało ale zauważyłam to dopiero jak plamy się znacznie zmniejszyły, mniej więcej w lutym. Muszę tu jeszcze nadmienić, że nie było to uplamienie takie pstrokate tylko kilka czarnych łat "krowich" - jedna na głowie, jak u kapturków - tylko, że czarna i końcówki płetw, zwłaszcza grzbietowej i ogonowej. Zresztą z ogona czarny kolor zniknał najpóźniej. Teraz faktycznie jest taki "złocisto" pomarańczowy w odróżnieniu od drugiego welona, który jest "soczyście" pomarańczowy :wink:
A zapytałam o to bo mam też molinezje, jedna smoliście czarna a druga nakrapiana... i ta nakrapiana chyba też traci czarność... albo ja już zaczynam miec schizę.. :wink:
Żartuję sobie oczywiście, ale swoją drogą ludzie też nieraz z wiekiem tracą kolor włosów... :roll: