Zobacz pełną wersję : opinia o NUTRAFIN MAX oraz TROPICAL SPIRULINA
czy ktoś stosował takie pokarmy granulowane jak;
1. NUTRAFIN MAX SPIRULINA to jest pokarm granulowany(!)
2. TROPICAL SPIRULINA GRANULAT pokarm granulowany i podobno jakieś komponenty zawiera aktywujące komórki barwnikowe u ryb...
ktoś stosował i ma wyrobione zdanie?
interesuje mnie zwłaszcza problem karmienia granulatem i ryzyko związane z chorobami układu pokarmowego...którego przyczyną może być pęczniejący w żołądku pokarm...płatki nie pęcznieją aż tak...ale granulat jest pożerany bardziej spektakularnie :lol:
Ja osobiście stosuje obydwa ale rzadko. Częściej podaje trofciom Hicari Cichlid Exel (niestety zniknoł z polskich sklepów) Bardzo dobry jest granulat Spirulina OSI. Można podawać granulki bez obaw tylko na 30 minut trzeba je namoczyc w naczynku z woda z akwarium. Ja wsypuje granulki do strzykawki naciągam wode z akwa i po pólgodzinie wstrzykuje zawartość rybom. Raz na trzy dni dodaje kilka kropli sera fishtamin do strzykawki z pokarmem.
Pozdrawiam Marcin
napisz coś więcej w jakim celu podajesz fishtamin? ciekawi mnie to...
a jeśli namoczysz pokarm to czy ryby chcą jeść taką "zupę"....bo ja zauważyłem [zresztą wielu moich znajomych akwarystów również] że pokarm rozmoczony nie jest chętnie/w ogóle jedzony....wypływają z niego te wszystkie środki zpachowo-smakowe i takiego styropianu ryby nie jedzą...a poza tym czy taka "zupa" nie psuje wody?
pozdrawiam
Wiesz co!
Chyba najlepiej będzie jak spróbujesz. Zobaczysz efekt!
U mnie jak zaczynam wyciskać ze strzykawki pokarm to woda aż sie gtuje!
Tylko ze w moim zbiorniku pływaja jeszcze z trofciami simochromisy diagramma. A te to są wiecznie nienażarte! A fischtamin to witaminy. Dodaje je żeby dac rybom substancje wzmacniajace. :wink:
Pozdrawiam Marcin
Roll Foos
10-27-2005, 15:00
przepraszam za OT, dotyczacy witaminek
czy ma sens podawac granulki witaminizowane przez producenta i osobno je jeszcze moczycw witaminach? nie bedzie ich (witamin) za duzo?
>Markus
Spirulina Hagena/Nutrafin jest zdecydowanie lepsza od Tropicala. Moje ryby zjadły jej kilkadziesiąt litrów. Nie ma znaczenia czy w płatkach czy w granulkach.
Każdy pokarm granulowany polecam namaczać - zwiększa mocno swoją objetość co za tym idzie lepiej żeby nie pęczniał w brzuchu ryby... I tutaj nie ma znaczenia jak się nazywa - czy to będzie Tropical czy O.S.I. czy Hikari. Do strzykawki (ok. 1/3 objętości) i zaciągasz wodą tak długo aż nie będzie tam powietrza. Czekasz 15 minut i wstrzykujesz do akwa. nie widziałem jeszcze trofa, który by tego nie jadł ... a mam kilka sztuk. :-).
To tak z doświadczenia.
Krzysztof
Ja sądze że w pokarmie jest tyle witamin ile jest potrzebnych do normalnego rzycia ryb. ale dodając raz lub dwa razy w tygodniu kilka kropelek nie szkodze im a raczej dodatkowo wzmacniam :lol:
Marcin