PDA

Zobacz pełną wersję : sposób pobierania pokarmu przez tropheusy

markus
10-26-2005, 07:59
nie siedzę w temetyce Tanganikańskiej długo ale takie pytanie mi sie nasuwa....

dlaczego tropheus np. chimba tak drapieżnie atakuje spadające płatki spiruliny :?: skoro są to ryby odżywiajace się pokarmem roślinnym...
pomyślałem, że przystosowanie zwierząt w drodze ewolucji do pobierania pokarmów roślinnych ukształtowało również spokojny nawet nieco flegmatyczny sposób żerowania...a te chimby tak się rzucaja na pokarm jakby im w naturze glony uciekały...a mam F1 więc chyba się tak całkowicie nie "udomowiły"...

proszę o opinie...
pozdrawiam

Robert M.
10-26-2005, 08:37
[quote="markus"]pomyślałem, że przystosowanie zwierząt w drodze ewolucji do pobierania pokarmów roślinnych ukształtowało również spokojny nawet nieco flegmatyczny sposób żerowania...a te chimby tak się rzucaja na pokarm jakby im w naturze glony uciekały...a mam F1 więc chyba się tak całkowicie nie "udomowiły".../quote]

W naturze zapewne tak, ale w akwarium glony nie rosna wszędzie - raczej z nimi walczymy, skazując ryby na łaskę karmienia z ręki. I to powoduje ich gwałtowność. Tak myslę.

Robert

timus
10-26-2005, 08:41
Moim zdaniem właśnie to nasza zasługa!
To my uczymy pobierania pokarmu w ten właśnie sposób.
Ryby które przylatuja z afryki i pochodza z odłowu nie potrafia wogóle pobierac płatków i trzeba je tego nauczyć. Ale jak juz posmakuja to im odpowiada. Tak jak wszystkie stworzenia idą na łatwizne :lol: A to żez taka energia atakuja płatki to juz taki ich urok.
Marcin