PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor CO2 po raz enty.

jegrus
05-22-2004, 12:52
Witam.
Jak zrobiłem dyfuzor? Wziąłem strzykawkę 20ml i obciąłem jej motylki wystające po bokach, tak że powstała rura z wejściem na igłę, gdzie podłączyłem rurkę z bimbrowni. Teraz bierzemy silniczek z FZN-1 (miałem taki z pełkniętego filtra AQUAEL-a) i wsuwamy tą strzykawkę w wejście silniczka, tam gdzie jest zasysana woda. W strzykawce robi się wir, który świetnie rozpuszcza CO2 a co nie rozpuści, to rozpyli w wodzie. Co myślicie o tej konstrukcji? Według mnie działa wyśmienicie.

enigma
05-22-2004, 13:03
Witam.
Jak zrobiłem dyfuzor? Wziąłem strzykawkę 20ml i obciąłem jej motylki wystające po bokach, tak że powstała rura z wejściem na igłę, gdzie podłączyłem rurkę z bimbrowni. Teraz bierzemy silniczek z FZN-1 (miałem taki z pełkniętego filtra AQUAEL-a) i wsuwamy tą strzykawkę w wejście silniczka, tam gdzie jest zasysana woda. W strzykawce robi się wir, który świetnie rozpuszcza CO2 a co nie rozpuści, to rozpyli w wodzie. Co myślicie o tej konstrukcji? Według mnie działa wyśmienicie.

Trudno mi to sobie wyobrazić, masz jakieś fotki :?:

Sebastian
05-22-2004, 20:08
W jaki sposób kontrolujesz ilość CO2 ???

jegrus
05-24-2004, 14:13
Enigma, zdjęcia nie mam, brak kasy na cyfrówkę, ale może ten rysunek ci pomoże. Przepraszam za jakość ale grafikiem komputerowym to raczej nie jestem :lol:. Sebastian pyta o kontrole, kontroluję pośrednio wykorzystując kalkulator Enigmy, mierzę ph i kh podstawiam i wychodzi stęrzenie CO2.

Dzidzia
05-26-2004, 20:40
a skad silniczek bedzie zabieral wode ??

jegrus
05-27-2004, 12:27
Chyba nie widziałeś silnika z kaskadowego filtra. Silniczek i strzykawka są zanużone w wodzie przez co wirnik bełta wodę a zaciąga CO2.

Dzidzia
05-27-2004, 13:10
oki moj błąd niedokladnie przeczytalem :roll: