Zobacz pełną wersję : co robić
u jednej bemby(osobnik 5 cio mięsięczny) końcówka ogona zaczęła się robić biała,pozostala część ciala jest normalnie wybarwiona,osobnik zachowuje się ospale,co robić :?:
Miałem ten sam problem.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23429&start=15
Opisałem go w tym dziale. W moim przypadku pomogło
czy ta sól nie obniży zbyt mocno Ph :?:
wojtass_maniak
10-25-2005, 14:57
KUp przynajmniej 2 razy takie akwarium ... A nie wystaja z pletwy tej bialej promienie? Moze to plesniawka tylko..
Ja powiem lepiej : w moim akwarium ciągneła się jak ... ekhm jakas skaza ... . moze fatum :P zdechlo kilka ryb nie wiedzac czemu (sorry za takie streszczenie , ale to nie moj temat :P) chowały się , itp. lekko przybiaławe płetwy strata kolorów . Do jedzenie wypływaly normalnie . Cóż sól nic specjalnie nie dawała wiec poszedlem po bardziej konkretne środki ... poprostu miałem już dosyć użerania się z jakimiś bakteriami .. mówiac krótko - wrzuciłem Bactopur Direct :| a co ... jak juz wykasowac chorobe to wykasowac tym bardziej , ze moja podejrzenia padaly na bloat ... :P troche nie na teamt , ale napisał :)
Moim zdaniem to zaden bloat, ani nic takiego groźnego. Sera bactopur direct jest bardzo mocnym środkiem , którym leczy sie cieżkie choroby ryb, powinien być użyty wówczas gdy wiemy jaka to choroba i czy rzeczywiście on jest niezbędny.
W moim przypadku wydaje mi sie, przyczynami chorby były:
-Wymieniłem zbyt dużo wody na zimna kranówe (przeziębienie ryb)
-Zachorowały ryby słabsze, czyli nękane przez wieksze osobniki.
Ja bym skłaniał sie tutaj bardziej w strone pleśniawki, lub jakiejś innej niegroźnej infekcji.
Ja swoje ryby wyleczyłem solą a Ty rób jak uważasz. Podnieś też temperature wody do optymalnej.
Akwarium masz rzeczywiśncie małe na tyle podopiecznych. Będą mocna skarłowaciałe i nigdy nie osiagną właściwych rozmiarów.