PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie barwy świetlówek

enigma
05-21-2004, 13:40
Oto bardzo przdatna rzecz dla tych, którzy zastanawiają sie nad kupnem świelówek i chcą wybrać odpowiednią barwę

http://saurama.aqua-web.org/

drapieznik
07-03-2004, 01:23
i tak jak wspominałem - co z Wami? okazuje się, że każdy patrzy na swoje akwa przez jakieś okulary... Dla roślin wszystko jedno, jakie jest światło, byle było silne i o właściwym spektrum. A takie daje halogen. Mam nadzieję, że nie uraziłem wielbicieli świetlówek :D
P.S. Amano nie używa świetlówek :shock:

Duch
07-03-2004, 01:46
P.S. Amano nie używa świetlówek :shock:
A niby skąd takie informacje? :wink: Używa i to bardzo często....
A co do halogenów to porównaj ile wydzielają ciepła w stosunku do świetlówek :lol:

drapieznik
07-03-2004, 02:08
Duchu...czytałeś inne publikacje niż ja ;-) Zgadza się, Amano stosuje świetlówki, ale to "wielki oszust" ;-)
"A co do halogenów to porównaj ile wydzielają ciepła w stosunku do świetlówek"
Ale o czym mówimy? ja mówiłem o wpływie oświetlenia na rosliny, nie o skutkach ubocznych.

Los_Sandalos
07-03-2004, 18:02
Tyle, że halogeny ciągną bardzo dużo prądu...................

drapieznik
07-03-2004, 23:19
To prawda, ale w moim przypadku - 2x20W to nie jest problem :) Faktycznie, gdyby zastosować oświetlenia typu HQI, to się z kasą można nie wyrobić...tym bardziej, że sama profesjonalna oprawa może kosztować kilkaset i więcej złociszy.

Hammer
07-04-2004, 09:09
To prawda, ale w moim przypadku - 2x20W to nie jest problem :) Faktycznie, gdyby zastosować oświetlenia typu HQI, to się z kasą można nie wyrobić...tym bardziej, że sama profesjonalna oprawa może kosztować kilkaset i więcej złociszy.

No to o czym ty facet gadasz :wink: już w trzecim temacie widze jak zachwalasz halogeny, przecież wsyscy wiedza że one są super, ale nie każdy moze sobie pozwolić na ich posiadanie przeróbki pokrywy, duży pobór prądu, i wielka cena tylko za trochę wiecej światła??? to ja juz wolę dołożyć jeszcze jedną rurę i wyjdzie mi dużo taniej....

Los_Sandalos
07-04-2004, 09:17
Halogeny :( metalohalogeny i świetlówki :)

drapieznik
07-04-2004, 20:52
No i Hammer przywalił :)
Bardzo mi miło, że jestem czytany i moje wypowiedzi powodują jakiś odzew. Jednak byłbym bardziej usatysfakcjonowany, gdyby nie były to komentarze moich poglądów, lecz raczej twórcza polemika, niejednokrotnie potrzebna nam, młodszym kolegom czytającym i piszącym na forum.
Hammerku, teraz przypominasz raczej młoteczek jubilerski ;-)
Bez urazy :)

Hammer
07-05-2004, 07:17
No i Hammer przywalił :)
Bardzo mi miło, że jestem czytany i moje wypowiedzi powodują jakiś odzew. Jednak byłbym bardziej usatysfakcjonowany, gdyby nie były to komentarze moich poglądów, lecz raczej twórcza polemika, niejednokrotnie potrzebna nam, młodszym kolegom czytającym i piszącym na forum.
Hammerku, teraz przypominasz raczej młoteczek jubilerski ;-)
Bez urazy :)

masło-maślane, a napisz raz dobrze ile wydałeś na te lampy, ile cie kosztuje prąd za nie miesięcznie/rocznie, ile kosztowały wszelkie przeróbki co do ich założenia, bardzo chętnie to przeczytam, a i może ty zrozumiesz wreszcie czemu średnio tylko 1 na 100 akwarystów, posiada takie światełko w domu....... 8)

drapieznik
07-13-2004, 00:16
"napisz raz dobrze ile wydałeś na te lampy"
nie pamietam, ale nie wymieniam ich co pół roku,
"ile cie kosztuje prąd za nie miesięcznie/rocznie"
nie licze, ale podobnie jak świetlówki ;-)
"ile kosztowały wszelkie przeróbki co do ich założenia"
zrobiłem dziurę, a właściwie dwie dziury w pokrywie za pomocą "rąk własnych"
"bardzo chętnie to przeczytam"
Proszę bardzo :)
"a i może ty zrozumiesz wreszcie czemu średnio tylko 1 na 100 akwarystów, posiada takie światełko w domu"
W domu to tylko świetlówkami oświetlam ;-)

dziękuję za krytykę.

Los_Sandalos
07-13-2004, 12:38
bez komentaża

Stefan5
07-23-2004, 23:50
Ja to sie kompletnie nie znam na barwach swietlówek, a wlasnie co polecacie do mojego akwa, mam malawi, jakie swiatlo jest dobre do niego ??

uciu
12-23-2004, 00:28
Ja to sie kompletnie nie znam na barwach swietlówek, a wlasnie co polecacie do mojego akwa, mam malawi, jakie swiatlo jest dobre do niego ??

polecam takie zestawy jak na zdjęciu 2 i 4 http://pictureposter.allbrand.nu/pictures/uttecht/akwarium/porownanie+swietlowek/ - ryby pięknie wyglądają przy takim oświetleniu

zdjęcie 2 jest ciemne gdyż rośliny zasłaniały światło i poza tym świetlówki był już troszke zuzyte. Jak były nowe to był taki efekt:
http://pictureposter.allbrand.nu/pictures/uttecht/akwarium/stare+akwaria/05.jpg.html
http://pictureposter.allbrand.nu/pictures/uttecht/akwarium/stare+akwaria/06.jpg.html

A jak masz miejsce na 1 świetlówkę to polecam Aquarelle lub Groluxa.

warson
01-12-2005, 10:22
MAcie Kolejną strone z Tego Typu:

http://www.naturacquario.net/lux/fluorescenti.htm

kicia
02-12-2005, 12:22
Tyle, że halogeny ciągTyle, że halogeny ciągną bardzo dużo prądu...........

nie wiele więcej od swietlówek :wink:

Faktycznie, gdyby zastosować oświetlenia typu HQI, to się z kasą można nie wyrobić...tym bardziej, że sama profesjonalna oprawa może kosztować kilkaset i więcej złociszy.

ja mam 2 lampy 150 W zrobiłam je za 360zł mam juz je 2 rok i sa super ....nie trzeba wymieniac zarników bo widmo maja do końca zywota takie samo. gdy przeliczyłam koszt zrobienie swietlówek do mojego zbiornika to wyszło mi drożej .świetlówki trzeba częsciej zmieniac ...
zaletą jest to ze mam piekny falujacy sufit ekstra nawilzenie w domu( otwarty zbiornik)
jezeli chodzi o HQI to ciagle jest dużo mitów które wogóle nie pokrywaja sie z rzeczywistościa

heheh i się baba wcięła w meska dyskusje :lol:

uciu
02-12-2005, 12:30
ja mam 2 lampy 150 W zrobiłam je za 360zł mam juz je 2 rok i sa super ....nie trzeba wymieniac zarników bo widmo maja do końca zywota takie samo. gdy przeliczyłam koszt zrobienie swietlówek do mojego zbiornika to wyszło mi drożej .świetlówki trzeba częsciej zmieniac ...
zaletą jest to ze mam piekny falujacy sufit ekstra nawilzenie w domu( otwarty zbiornik)

Kiciu napisz coś wiecej o Twoim oświetleniu. Czy przerabialas zwykle zarniki halogenowe?

Los_Sandalos
02-12-2005, 19:29
Wasze posty są raczej nie na temat - jakoś nie pasują do "widm świetlówek".

MarcineK_
02-18-2005, 08:46
Ta strona się nie otwiera :cry:

Spajdemen
02-20-2005, 08:47
Ta strona się nie otwiera
Mnie też.
Także może mi ktos powiedzieć czy świetłówki Philips TLD 89 aquarelle maja odpowiednią barwę?

TomS
02-28-2005, 22:00
Witam

Jeśli chodzi o sprawność źródeł światła to trzeba brać pod uwagę ile z podawanych przez producenta watów pobieranych z sieci jest przetwarzanych na światło a ile na ciepło.
Hqi jest najsprawniejszym źródłem, przewyższa nawed led'y, po których są rury fluorescencyjne a halogeny daleko z tyłu i zaraz za nimi "zwykłe" żarówki.
Innymi słowy można zastosować każde z powyższych o mocy np. 70 W i koszty pobranej energii będą identyczne. Ale znacząco odmienne będą natężenia światła ( w kolejności jak wyżej).

Inna sprawa to spektrum. Hqi, halogeny i żarówki zwykłe mają widmo ciągłe (hqi nie do końca ale jest to pomijalne) i można dla nich określić temperaturę barwową (innymi słowy "ciepłotę koloru").

Świetlówki bazujące na mieszaninach luminoforów dają widmo emisyjne, którym producenci mogą sterować niemal dowolnie. Ale luminofory zużywają się w róznym tempie i stąd konieczność wymiany pozornie sprawnej świetlówki w celu zachowania widma (i właściwości) założonych przez producenta.

Rośliny wyższe mają inny optymalny zakres widma potrzebnego do procesu asymilacji niż glony. Generalnie rośliny potrzebują czerwono-pomarańczowego i zielono-błękitnego a glony żółto-zielonego.

Temperatura barwowa żarówek (ok. 2800K) i halogenów (ok. 3200K) sprzyja głównie rozwojowi glonów.
Świetlówki "roślinne" o barwie purpurowo-fioletowej (czerwienie+błękity) są odbierane przez ludzkie oko jako "ciemne" ponieważ oko jest najczulsze w środku pasma (na kolor żółto-zielony) a tego celowo brak aby powstrzymywać rozwój glonów. Stąd świetlówki "do różnych zastosowań", np. obserwacyjne, morskie, nocne itd.

Palniki hqi mają różne temperatury barwowe (5200K - 20 000K) ale w akwariach słodkowodnych najczęściej stosuje się palniki 5200K czyli niemal tożsame z "normalnym światłem dziennym w słoneczny lekko pochmurny dzień około południa". To plus punktowość źródła światła (dająca charakterystyczne cienie od falującej powierzchni) dają najbardziej naturalny efekt wizualny i "bio-fizyczny" z możliwych do uzyskania w sztucznych warunkach.

Układ dopasowujący współpracujący z palnkiem hqi 70 W pobiera dodatkowo 15-20 W. Tyle samo pobiera indukcyjny układ dopasowujący współpracujący ze świetlówkami o mocy ok. 70 W. Układy elektroniczne wysokoczęstotliwościowe pobierają "nieco" mniej.

[ może nie do końca w temacie ale kompleksowo ]

Kupiłem ostatnio lampę hqi 70W za 140 z przesyłką. Są w ciągłej sprzedaży na Alle (i u producenta Aqva-light.pl). Świeci zajefajnie. Zbiornik o podstawie 50x80cm pokrywa równym światłem (z marginesem) z 40cm licząc od lustra wody ale ja mam 55cm bo zbiornik płytki.

A ile kosztuje tak z 85W (odpowiednik w ilości światła) świetlówek wysokiej klasy o różnych spektrach z elektroniką i oprawą?

Jeszcze jedno: hqi od włączenia do pełnej mocy rozgrzewa się około 2-3 minut co załatwia "łagodny poranek" rybeńkom.

Piranha
03-18-2005, 16:54
Ta strona się nie otwiera :cry:

Link się zmienił ostatnio

ja-robot
06-24-2005, 11:08
a wiecie moze jakie widmo ma najzwyklejsza swietlowka PILA bo jedyne oznaczenie jakie maja to LF 18W/54 1000lm i niemoge rozszyfrowac czesci tego oznaczenia.wiem ze maja 1000 lm i 18 wat ale jaka barwa? wiem ze one do akwa srednio sie nadaja ale tak tymczasowo trzymam 3 takie switlowki i osram fluora.

Los_Sandalos
06-24-2005, 13:34
a wiecie moze jakie widmo ma najzwyklejsza swietlowka PILA bo jedyne oznaczenie jakie maja to LF 18W/54 1000lm i niemoge rozszyfrowac czesci tego oznaczenia.wiem ze maja 1000 lm i 18 wat ale jaka barwa? wiem ze one do akwa srednio sie nadaja ale tak tymczasowo trzymam 3 takie switlowki i osram fluora.

Widmo ma nieciekawe i nie nadaje się do akwarium.

ja-robot
06-24-2005, 18:44
mam zamiar dorzucic jeszcze dwie swietlowki jakie radzicie?czy jak dorzuce swietlowki o calkiem innym widmie niz osram fluora i pila to uzyskam jakis lepszy efekt czy lepiej najpierw wymienic te 3 swietlowki pila i dopiero wtedy myslec o dokupowaniu dodatkowych?ogolnie jaka barwe radzicie bo z tego co czytalem to jedni są za 4000K inni wolą okolo 6500K...

Qbeł
06-24-2005, 19:08
Ja wolę osobiście 6500K,bo 4000K są zbyt żółte!!!Ale barwa zależy od ciebie!Polecam Osram lumilux 860 lub Philips TLD865.Mają one dobry współczynnik oddawania barw,a te piła nie wiem,ale wydaje mi się żę nie najlepszy! :D
Pozdr.Qba!!! :D

rob1979
07-03-2005, 08:03

Temperatura barwowa świetlówek z oznaczeniem /54 to chyba coś w okolicach 6000K, natomiast tych z oznaczeniem /33 to ok. 4000K Problemem jest jednak słaby współczynnik oddawania barw Ra (poniżej 80) Mam rację czy coś pokręciłem?

kafarski
08-13-2005, 09:44
witam
sądząc po postach tomsa hqi to najlepszejsze żródło dla akwariów.
nadaje sie tylko do głebokich akwa a ich wady to :drogi koszt instalacji, drogi zakup lamp zastępczych( bo wcale nie są dobre do 'śmierci'), żle oddaja kolory-mają płaskie widmo,oddają dużo ciepła otoczeniu,oświetlenie akwarium jest mniej równomierne niż przy świetlówkach,można stosować je przy otwartym akwarium więc zapomnijcie o bojownikach w holendrze czy motylowcach i innych podobnych.
zakupiłem typowo roślinne świetlówki w hurtowni elektrycznej i koszt z elektroniką wyniósł max 40 zł .świetlówki osrama 830 warm white.nie każdemu podoba się ich kolor ale miałem dosyć glonków na liściach i kępek na ściankach.

hektor
09-27-2005, 19:05
Witam.
Fajna stronka porownujaca barwy swietlowek , ale brakuje tam Philipsa T5 o barwie 865...
Składacie zestawy 2x39W T5 jedna 840 a druga 865 ...
Prosze o podanie linku z przedstawieniem barwy 865 , poniewaz 840 jest za bardzo zółta ... i interesuje mnie 865 ...
Ostatnie pytanko ... Jak by wygladalo połaczenie 2x39W obydwie swietlowki o barwie 865 czy moze inną polecacie do 865 ???
Pozdrawiam i czekam na pomoc.

pawelboch
09-30-2005, 13:47

Temperatura barwowa świetlówek z oznaczeniem /54 to chyba coś w okolicach 6000K, natomiast tych z oznaczeniem /33 to ok. 4000K Problemem jest jednak słaby współczynnik oddawania barw Ra (poniżej 80) Mam rację czy coś pokręciłem?

Masz rację :)
A dokładnie to:
/33 4100K Ra ok. 0,55
/54 6200K Ra ok. 0,65
Ogólnie kicha i nikomu nie życzę takiego oświetlenia do akwa.
pzdr., PB

pawelboch
09-30-2005, 14:08

Hmm.... spójrzmy....
Dwa halogeniki razy 20W (=40W) to mniej więcej 600lm.
Temp. barwowa poniżej 3000K co oznacza że granaty są zielone a roślinki żółte...
"Pierwsza lepsza" (=najtańsza) świetlówka trójpasmowa np. 36W/840 (nie wspomnę już o /965, która wcale nie jest tak trudno dostępna, jak niektórzy piszą), daje ok. 3300 lumenów i przyzwoite kolorki.

Jeśli przyjąć z grubsza, że 36W dobrej świetlówki oświetli nam ok. 70 l akwa, to jeśli mamy oświetlenie 5-6 razy słabsze to ile litrów oświetlimy? 15???
Ja nie wiem nad czym się tu zastanawiać.

pzdr., PB

P.S.
O metalo-halogenach już było, może cuś jeszcze dopiszę.

Damiano_Km
11-11-2005, 11:32
Oto bardzo przdatna rzecz dla tych, którzy zastanawiają sie nad kupnem świelówek i chcą wybrać odpowiednią barwę

No tak wszystko pięknie, tylko nie widze tu świetlówek które chciałem do siebie założyć.Chce zrobić holenderskie w 180l 130x40x35(dł,szer,wys) i planowałem kupić T5: Planta 54W i Ocean White 54W.Co o tym sądzicie.

P.S: Świetlówki znalazłem w sklepie internetowym na stronie http://www.akwarystyka.com.pl/.Pozdrawiam i z góry thx za podpowiedzi!

wyspa100
11-22-2005, 16:58
jak mam to odczytywać-tzn co jest na tych osiach no i jaki to ma związek z barwą światła, efektem widocznym w akwa, przydatnoscią do konkretnych celów i typów akwa- czyli po prostu z czym to sie je??
sorry że zawracam gitarę ale chcę dołożyć trzecią do obudowy dałem nawet post http://akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=27654&highlight=
ale bez odzewu :(

Bojowniczka Skalarynka
11-23-2005, 14:34
mam akwa 25 l i proponuja mi oswietlenie 2 x 8 wat sylvania gro lux , jednak wydaje mi sie ze bedzie to za bardzo rozowe ...

widzialm na jednym linku ktory podaliscie zestaw http://pictureposter.allbrand.nu/pictures/uttecht/akwarium/porownanie+swietlowek/2.jpg.html

ten "zestaw kolorystycny " bardzo mi sie podoba
czy jesli polacze 1 x 8wat sylwaniaglo lux + 1 x 8 wat philips aguarelle to otrzymam podoby efekt ??
a moze proponujecie jakis inny zestaw.
( halogeny cz jakies bajonsko drogie swiatla nie wchodza w gre)

p.s. jesli ten post nie pasuje do tego tematu -przepraszam- i prosze usunac ale o odpwiedz prosila bym chociaz na gg lub na maila .

medi
01-27-2006, 13:53
Jakie 2 kolory najlepiej połączyć przy świetlówkach PHILIPS TLD ?? Chodzi mi zarowo on to żeby był jak najleprzy efekt wizualny i żeby te barwy były dobre dla roslin. :D

Misyo
01-27-2006, 21:54
Witam

Czy ktoś z bardzo dobrze wtajemniczonych mógłby skonfrontować wypowiedzi TomS-a i kafarski-ego?

Są one zupełnie skrajne a musze przyznać że od strony technicznej wypowiedź TomS-a jest bardzo rzeczowa :)

moxa
08-31-2006, 20:31
Witam,

Kupiłem używane akwarium wraz z aluminiową pokrywą z dwoma świetlówkami 18W. Oznaczone są symbolami:
Philips TLD18W/54

Czy coś Wam mówią te symbole - chodzi mi o ich zasadność (zalety i wady) stosowania do akwariów?

Ew. jakie zestawienie za rozsądną cenę byście polecali?

zbiornik: 126l
filtr: aqua szut senior bio 1000
aluminiowa obudowa z 2x18W
wnętrze na razie puste :wink:

chcę odpowiedni dobry sprzęt, zanim coś żywego umieszczę w środku (wchodzi w rachubę również dołożenie do zestawu 2x18W dodatkowych świetlówek)

moxa
09-01-2006, 11:09
Poczytałem, poszukałem i mam pewną koncepcję:
- z tyłu 2x18W Aquarelle
- z przodu 1x18w Philips 965

Powyższe zestawienie ma wdł. mnie zapewnić w miarę dobre warunki dla ogrodu w moim akwarium (aquarelle) oraz ładny efekt wizualny (podbicie barw przez 965-iątkę)

Co o tym sądzicie?

lidia
01-03-2007, 18:13
Znalazłam sklepy internetowe z oświetleniem. Mam pewien problem ze świetlówkami T5. Nie potrafię dobrać odpowiednich do zbiornika narożnego 350 l. Mam możliwość założenia tylko 2/39W i 2/24W. W poprzednim zbiorniku 170 l, miałam oświetlenie 90 W. Rośliny były wspomagane CO2. Obawiam się, że to oświetlenie przy słupie wody 60 cm będzie niewystarczające. Nie stać mnie na aluminiową obudowę, gdzie można byłoby założyć 5 świetlówek,sama nie potrafię przerobić plastikowej obudowy. Jakie świetlówki mam założyć, aby oświetlenie było choć na tyle dobre, by poszły rośliny i nie zjadły mnie glony? Myślałam nad philipsa TL5 Master HO 39/865 SLV lub 39/840. Jeśli możecie to wspomóżcie laika.

justynajw
01-21-2007, 12:03
Mam akwarium 30l i swietlowka 10W o oznaczeniu FL-T8. Jaka ma ona barwe? Czy beda rosly rosliny a nie glony?

Grinch
01-21-2007, 12:51
@justynajw: Po tych informacjach nikt Ci nie powie jaka ta świetlówka ma barwę, spisz więcej danych.

justynajw
01-21-2007, 13:25
pelny nadruk na swietlowce to 2700K i 230V 50Hz 10W FL-T8

Grinch
01-21-2007, 13:26
No i teraz lepiej. Świetlówka T8 o mocy 10W z temperaturą barwową 2700K

http://www.sg1.pl/grinch/akwarystyka/temperatura.jpg

uzdi
01-22-2007, 18:42
witam jestem nowym użytkownikiem forum lecz akwarium już posiadałem lecz z powodu remontu kapitalnego musiałem działalność akwarystyczną zamknąć. do tej pory nie przejmowałem się za bardzo oświetleniem lecz nie rosły mi wtedy rośliny. Teraz Zamierzam kupić 2 świetlówki t8 60cm do zbiornika 112l do zwykłej obudowy Myślałem o Hagenach aqua i flora na tył flora na przód aqua czy to będzie dobre połączenie z tego co mi wiadomo będzie to barwa różowa nie zależy mi na kolorze i wyglądzie zależy mi żeby roślinki rosły ładnie

lidia
01-24-2007, 18:34
Jak widzisz nie zawsze chcą dopomóc. :(

Jabol
01-26-2007, 13:37
nie zależy mi na kolorze i wyglądzie zależy mi żeby roślinki rosły ładnie

rosliny dostsouja sie do kazdego widma widzialnego. wiec nie ma znaczenia jakiej barwy uzyjesz. moze to byc od 2000 do 20000K. wazne sa jednak 2 rzeczy. wskazniki dzieki ktorym mozna powieziec czy 'swiatla" w akwa jest wytarczajaco duzo do przeprowadzenia przez rosliny racjonalnej fotosyntezy. jednym ztrakich wskaznikow jest:

- waty/litr - mozna gostosowac w akwariach ktorych wysokosc nie przekracza 40 cm. minimum to okolo0,5W/litr

- lumeny/litr - ten wskaznik ma zastsowanie do wszelkich akwariow (pojemnosc) i jest klepszym wskaznikiem jesli wysokosc akwarium przekracza 40 cm. optimum wg tego wskaznika to 40 lumenow/litr

wiecej o problemie swietlowkowym poczytasz:

http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm

+ linki w ww

pepe.154
06-14-2007, 18:02
Sorki że pisze w dwóch miejsach ale we wczesniejszym nie doczekalem sie odpowiedzi i troche w zlym temacie napisalem wiec prosilbym aby tamto usunac ( ostatnie 2 posty w temacie aquarelle+?)

Na początku chcialbym sie z wszystkimi przywitac gdyz sa to moje pierwsze ,,pisemne" dni na forum :)
No dobra przejdźmy do rzeczy mianowicie chodzi mi o barwe świetlówek philips aquarelle 8W teoretycznie myslalem ze bedzie to jasna podchodzaca lekko w niebieskie a dzisiaj ide do sklepu wlaczaja mi ja a tu fioletowo :shock: no nic mysle sobie moze taka sztuka im sie trafila ale sprawdzam w necie bo nie wierze i co znalazlem:

http://akvaforum.no/images/aquarium/11002_060304095702.jpg

Jak widac tez fiolet .....

a wczesniej kierowalem sie tym zdjeciem:
http://saurama.aqua-web.org/images/06_PhilipsAquarelle.jpg

Wiec jak w końcu jest z tymi świetlówkami czy one faktycznie daja taki fioletowy kolor czy moze musza sie dłużej rozswietlac a moze to kwestia statecznika.... zdziwila mnie tez roznica cenowa, w wiekszosci sklepow w necie to ok 40zł a w sklepie gdzie ja bylem i na allegro to ponizej 20zł... to sa jakies inne modele czy co bo zauważyłem ze roznia sie tez opakowaniami:???: z góry dziekuje za wypowiedzi

Lewy
06-15-2007, 13:55
Stosując same Aquarelle efekt nie będzie zbyt fajny. Fioletowawa poświata bedzie. Zielone rośliny nie beda soczyście zielone tylko takie jakieś brudne. Ta druga fotka jest cukierkowo wyidealizowana i moim zdaniem nie oddaje prawdy. Dobrze jest połączyć Aquarelle z 6500K. Fioletowy kolor zanika całkowićie i daje ten tandem ładne biale światło, które jednak ma wszystkie barwy potrzebne roślinom. Co najwazniejsze nie wypala oczu dziwnym kolorem ;)

batman
08-27-2007, 09:48
Witam,
w sklepie zaproponowano mi kombinację aquarelle plus aqua glo hagen,co myślicie o tej kombinacji?Jaki będzie kolor końcowy?Chcę,żeby moje krewetki były czerwone a nie szare a woda bardziej niebieska,teraz przy leuci 2x18 6500 dayligh mam efekt zielonkawo-szarej wody.Proszę o pomoc

MarioM
08-27-2007, 10:01
Aquarelle+AquaGlo = zimno niebiesko.
Przy takim ukladzie wzrasta ryzyko pojawienia sie glonow. Ja osobiscie lubie mieszac "zimne" swietlowki (10000K) z bardzo cieplymi (4000K); cieple swiatlo daje na tyl. Obecnie mam przewage cieplej barwy i kolory mi sie podobaja.

Kolor rybek czy krewetek lepiej podkrecic odpowiednia karma niz swiatlem :)

BTW: piekna niebieska woda robi sie po wlaniu blekitu metylowego :)

pozdrawiam
MarioM

batman
08-27-2007, 13:43
Aquarelle+AquaGlo = zimno niebiesko.
Przy takim ukladzie wzrasta ryzyko pojawienia sie glonow. Ja osobiscie lubie mieszac "zimne" swietlowki (10000K) z bardzo cieplymi (4000K); cieple swiatlo daje na tyl. Obecnie mam przewage cieplej barwy i kolory mi sie podobaja.

Kolor rybek czy krewetek lepiej podkrecic odpowiednia karma niz swiatlem :)

BTW: piekna niebieska woda robi sie po wlaniu blekitu metylowego :)

pozdrawiam
MarioM

który zabija krewetki:P czyli mam sie spodziewać inwazji glonów?Moje stare świetlowki juz się skończyły i musze jakies kupic,nie chce kupować badziewia,mialam leuci 2x18W 6500 normalnie tragedia,po roku prawie nie świecą(to chyba normalne),teraz potrzebuję coś normalnego,żeby roślinki rosły,krewetki miały ładny kolor(są dobrze wybarwione tylko światło do niczego)i co mam z tym fantem zrobic?Jak ominąc inwazję glonów?Teraz nie mam glonów,zbiornik mam rok ,w sumie same mchy bo nic ciekawego nie utrzymało się przy tym świetle

MarioM
08-28-2007, 08:52
Dac jedna "zimnoniebieska" swietlowke typu AquaGlo/Aquarelle (PowerGlo jest juz bladosine wrecz) i zmiekczyc cieplym czyms w okolicach 4000-5000K. Powinno byc OK. NIe przepadam osobiscie za swietlowkami 6500 (mialem takie Philipsa, Osram,Narva) i daja takie "malosoczyste" swiatlo z zielonkawa poswiata - jak sie ma duzo roslin w akwarium to sie juz w ogole zielono robi :)

Inna sprawa ze odbior swiatla to indywidualna sprawa.

pozdrawiam
MarioM

batman
08-28-2007, 09:12
Właśnie ja mam ten problem,u mnie woda wygląda jak zielone wody adriatyku,ze słoneczną poświatą,najpierw myślałam że coś mam z oczami,potem,że woda może jest brudna,kupiłam kubeł zew.tetry,żeby wyczyścił dobrze wodę,a ona taka sama,zielona i już,dopiero teraz widzę,że woda w rurach jest krystalicznie czysta,zero zieleni! Dlatego moja prośba o pomoc w doborze czegoś,co pozwoli mi zobaczyć trochę bardziej niebieski obraz,najlepsze jest to,że moje krewetki muszą być super czerwone,dopiero teraz na to wpadłam,jak wrzucam krwisty czerwony pokarm to w wodzie jest jasno pomarańczowy,krewetki więc też pewnie są śliczne czerwone,tylko światło to psuje!

MarioM
08-28-2007, 11:25
To na probe dorzuc jedna swietlowke 840 (4000K) - moze byc Leuci, Philips zwykly jak znajdziesz albo HagenSunGlo (chociaz ta ma chyba 5200K), ociepli Ci wizualnie zbiornik i moze zobaczysz czerwien w swoim akwarium.
Albo nawet mozna sie pokusic od Leuci Colour (dajaca czerwona poswiate) - http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=32aa06db5423&UID=44f5275dab78
Kiedys uzywalem ja w zestawieniu z 6500K, wygladalo tajemniczo :)

Fakt, ze w krewetkarium (45l) mam tylko jedna 15W PowerGlo z tego co pamietam i krewetki czerwone sa :) te ktore powinny byc czerwone, oczywiscie :) Ja na Twoim miejscu dalbym jedna zimnoniebieska i jedna 4000K - trzeba sprobowac.

pozdrawiam
MarioM

Zloty
09-01-2007, 18:33
Jak to jest z tymi barwami swietlowek? Niektore daja swiatlo zolte, inne niebieskie itd... Czy ma to znaczenie dla roslin i ryb? Nie wiem jakie wybrac swietlowki - 4000K czy 6500K. A jak to sie ma do glonow, czy sa barwy w ktorych wzrost glonow nie jest szybki?

KubaGsxR
01-31-2008, 23:37
Witam, jestem w trakcie dokladania do mojej pokrywy 2-ej swietlówki ma tyl akwarium(15W)(60x30x40 wymiary akwa) PIerwszwa swietlkowa to Sylvania Grolux i jaka do niej dolozyc ?

Lewy
02-01-2008, 09:15
Coś o barwie 6500k.

Herman
05-26-2008, 20:47
Witam, zakupiłem Hagena- powerglo. Poszukuje drugiej. Co możecie mi poradzić? Myślałem o Lifeglo lub Floraglo.

I co dać na tył, a co na przód?

Pozdrawiam.

minuteman
09-20-2008, 19:26
Witam
W moim akwa 70/34/40 (96l brutto) mam na pokrywie świetlówkę 18W, 4000k.
Chciałbym dołożyć jeszcze jedną rurę i tutaj pojawiają sie pytania:
- jaka barwa
- jaka moc i czy są takie świetlówki aby jeszcze tą jedną załatwić moc 0,4 - 0,5W/l?

Za pomoc z góry dziękuję.

kiszka
11-04-2008, 16:48
witam,
Mam baniaczek 112l. z oryginalną pokrywą. Po przeczytaniu większości watków (wszystkich chyba sie nie da :)) na temat świetlówek, postanowiłem nie inwestować w "markowe" świetlówki i zakupiłem dwie nowe świetlówki OSRAM: fluora i 865. fluora dałem z przodu, 865 z tyłu. Pytam doświadczonych czy to dobry wybór i czy to pomoze/zaszkdzi roślinom. Nie jestem na razie gotowy do dokładania kolejnych świetlówek (a wiem że trzeba :)). Popełniłem błąd i kupiłem wcześniej do fluora świetlówkę OSRAM 827, ale szybko wymieniłem na tą 865 wygląda bardzo ładnie, ale czy dobrze...?
Może ktoś podpowie
pozdr

SnoozE
01-14-2009, 21:15
Panowie mam pytanie za 100 punktow :) Jakis czas temu spalil mi sie dopalacz T5 (swietlowka ) - ktory zamontowalem na standardowej budzie wromaka (2x30W nie pamietam jaka barwa ale standard :P) Jaka zimnoniebieska T5 39W w miare tania i dostepna polecacie ? No chyba ze lepiej inna barwe ladowac ?:P

deXter91
01-14-2009, 21:20
zimnoniebieska?
Hmm poszukaj czegoś w stylu 950 może Cię zadowoli.

SnoozE
01-14-2009, 21:23
Philips 950 - biore pod uwage :) dzieki. Chyba ze lepiej jakies inne barwy ? Zalezy mi na tym aby akwa nabralo "zycia" no i wiadomo glony tez trza brac uwage ;p

ask
01-14-2009, 22:48
950 nie jest zimnoniebieska Dekster.

KubaGsxR
03-31-2009, 10:43
WItam mam zamiar kupic/dokupić świetlówkę/świetlówki do mojej belki Glo 2x24 W

Właśnie się zastanawiam jaką świetlówkę lub odrazu 2 dokupić odrazu mówie że mam SYLVANIA 6500K DAYLIGHT i czy dobrym wyborem bylo bo dokupienie do niej PHILIPS MASTER TL5 HO SUPER 80/865 DAYLIGHT 24W (6500K) czy może

Czy może zastosować 2 inne świetlówki np 2x PHILIPS MASTER TL5 HO SUPER 80/865 DAYLIGHT 24W (6500K) co dalo by mi 3300 lm? albo jakas inna kombinacje, prosze o rady

sanders
03-31-2009, 10:52
jeżeli liczysz lumeny to istotne jaki masz zbiornik (?) do czego bedziesz potrzebowal swietlowki, jakie ma to byc akwarium (?)

KubaGsxR
03-31-2009, 11:00
jeżeli liczysz lumeny to istotne jaki masz zbiornik (?) do czego bedziesz potrzebowal swietlowki, jakie ma to byc akwarium (?)

SOrki ze tego nie napisalem, a więc 60x30x40h -grube podloze srednio 5 cm (ziemia,bazalt) wiec wody netto okolo 56 -59 litrów. Typowo Roślinne.

sanders
03-31-2009, 11:26
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php

z tego artykułu dowiesz się wszystkiego co istotne. od siebie mogę dodac tylko, że jeżeli decydujesz się na rośliny czerwone, to warto abyś wymieszal widma i do 6500K dorzucil swietlowke typowo pod rosliny. polecam philips aquarelle, choc jest droga. pzdr.

p. s. tak z ciekawosci... twoja belka ma regulacje poziomu, czy kata swiecenia? tez mam glo i na pudelku bylo, ze jest regulowana wysokosc a okazalo sie, ze tylko kat swiecenia.

KubaGsxR
03-31-2009, 11:31
Kupywalem ja z allegro i cos takiego dostalem w odpowiedzi na moje podobne pytanie:)

W opisie przedmiotu (z przyczyn uzależnoinych od danych przekazanych nam przez producenta) wkradł się błąd. Belki nie posiadają możliwości kontroli wysokości. Mają natomiast funkcjonalność kontroli kątu nachylenia nad lustrem wody. Przepraszamy za błąd - w najbliższym czasie zostaną opublikowane nowe zdjecia produktu.

sanders
03-31-2009, 11:53
ja kupowalem w Szczecinie w sklepie wiec wiedzialem co biore, ale po 220zł 2 x 39W to sie dlugo nie zastanawialem :D

KubaGsxR
03-31-2009, 11:57
a Sluchaj wiesz ile moze miec, albo gdzie sprawdzic, ile ma lm SYLVANIA 6500K DAYLIGHT ? bo nie wiem czy zostawic ją, czy może zamiast niej kupić PHILIPS MASTER TL5 865 a druga świetlówka by byla wtedy PHILIPS AQUARELLE, ktore twoim zdaniem wyjście jest lepsze?

Pozdrawiam:)

sanders
03-31-2009, 12:27
ja mam u siebie Philips 6500K + Aquarelle. niestety aquareellka kosztowala mnie 3 razy drozej, no ale takie sa dysproporcje cenowe... sprobuj najpierw popytac w hurtowniach z oswietleniem w twojej okolicy, pozniej na necie, allegro lub sklepy z oswietleniem akwarystycznym. mysle, ze jak bedziesz bral dwie naraz to z kosztem przesylki duzo nie stracisz a moze nawet zyskasz na tym zakupie :)

KubaGsxR
04-01-2009, 11:26
Orientuje się ktoś ile maja te świetlówki lumenów i Ra??

NARVA o barwie światła 6000K DAYLIGHT
SYLVANIA 6500K DAYLIGHT

Prosze o pomoc

witalis
10-24-2009, 21:46
witam ,zamierzam zmienic swietlówki tylko nie wiem na jakie obecnie mam
2x 54w silwana grolux oraz 2x54 aqastart baniak 375 l 150x50x50 prosze o rade (do holendra)

Zrazik
12-03-2009, 19:42
Witam;) Aktualnie posiadam 2 świetlówki 15 W i przyszedł czas na zmianę:) Posiadam świetlówkę Aqua-Glo (z której jestem bardzo zadowolony) oraz świetlówkę firmy Arcadia Original Tropical Lamp. I teraz pytanie - co dobrać do Aqua-Glo ?? Moze jest cos podobnego do tej świetlówki tropical lamp ?? Nie znam sie kompletnie na tych sprawach:( Moge dodać iz w akwarium pływa 6 razbor klinowych, kilka gupików, 2 zbrojniki niebieskie oraz kilka redek:) a rośliny to ok 7 rodzajow malo lub srednio wymagajacych (akwarium typu ogólnego) :) Pozdrawiam

Daniek
04-08-2010, 19:58
Co myślicie o tej świetlówce. http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-ct1k/swietlowka-lynx-l-865_103768.html LYNX-L - 865 18w
Ja nic nie rozumiem z tych wykresów itp.
pozdrawiam ;)

deXter91
04-08-2010, 23:01
porównaj ją sobie do philips 865.
Nie rozumiem tylko dlaczego oznaczenie pisza 865, a temp. barwową 6000K...

Nuroslaw
04-10-2010, 08:11
porównaj ją sobie do philips 865.
Nie rozumiem tylko dlaczego oznaczenie pisza 865, a temp. barwową 6000K...

zwróc uwage na dalszy opis: widmo 860, a tabela dotyczy świetlówek LYNX -L 860, więc walnęli się w nazwie.

Daniek
04-10-2010, 09:03
A jest jakaś zauważalna różnica pomiędzu 6000k a 6500k? W innym akwa mam 6500 i jestem zadowolony.

wiiolii
04-10-2012, 17:59
Witam, mam standardową pokrywę 2x30W i dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia 2x24. Jakie mam dokupić świetlówki do tego dodatkowego oświetlenia tak żeby efekt był podobny do tego:

http://saurama.aqua-web.org/pages/25_Freshwater+Tropical.htm

Proszę o pomoc, kompletnie się nie znam na świetlówkach, chciałabym żeby wspomagały rozwój roślin a nie glonów i aby kolory roślin i ryb były podkreślone.