Zobacz pełną wersję : bojownik samiec astak na samice tego samego koloru!!
bojownik samiec niebieskawy atakuje samiczki tylko swojego koloru-nie widze tego ale traca calkowicie i tak male ogonki.a samiczka czerwona smiga z tym co miala czyli ladnym duzym.dlaczego?co moge zrobic.mam 25l obsadzone roslinami 3+1
może te samice bez ogonów po prostu chorują ?
PS: Tak między nami , jeśli bojowniki w akwarium się biją to znaczy, że jest ono źle urządzone.
plywaja w pelni normalnie, nie widac innych oznak oprocz problemu z podjadanymi pletwami.co do urzadzenia akwarium to jest to maly zbiornik(j.w) w ktorym jest korzen i tak duzo roslin roznego typu.temp ~26. co moge zrobic zeby odzyskaly ogon.powtarzam nie widze zeby samiec je atakowal.robi to samo przy wszystkich: podplywa i rozprostowuje pieknie pletwy..a one go olewaja:)
czesc! napisales/las ze bojownik samiec atakuje inne samice; jak pewnie wiesz, dwa samce nie moga zyc razem bo sie zaatakuja.
ISTNIEJE "GORSZA" ODMIANA BOJOWNIKA, W KTORYM SAMIEC WYSTEPUJE BEZ DLUGICH PLETW, WYGLADA TAK JAK SAMICA, i czesto sie ludzie myla, ale znam 100% pewny sposob zeby to sprawdzic; samiec ma prawie niewidoczna kreske od glowy do ogona, u samicy nie wystepuje, i nie chodzi mi o te 2 grube krechy kolorowe ktore czasami maja samice; JEDNA CIENIUTKA NITKA, MINIMALNIE CIEMNIEJSZA.
przyjzyjcie sie w sklepie-
pozdrawiam!
Kolor nie ma znaczenia a i doaj samiczkę to się ustabilizuje sytuacja.
Może to inna samiczka ją podgryza? Ty też nie wszystkich lubisz, z rybami jest to samo. Mój bojownik przegania niektóre samice, a inny pozwala do siebie podpływać. Możesz oddać komuś tą nielubianą samiczkę, bo nie zmusisz ich żeby się polubiły.
Kasia250
01-18-2006, 17:51
1. Tak jak już któryś z użytkowników to napisał, kolor nie ma żadnego znaczenia.
2.Płeć u bojków można bardzo łatwo określić:
:arrow: Samiczka pomiędzy płetwami piersiowymi posiada białą "grudkę", zwaną pokładełkiem. :wink:
Pipo3a, nie wiem jak Ty rozpoznajesz płeć u bojków, ale moim zdaniem piszesz kompletne bzdury. :?
3. Żeby bojownikom odrosły płetwy, wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki w akwarium i odrobinę spokoju. Gdy płetwy szczególnie poszarpane, mozna dodać trypaflawiny, aby zdezyfekować rany. (Sama tego nie stosuję). Zwykle płetwy odrastają po ok. 5dniach.