Zobacz pełną wersję : Tropheusy chorują! POMOCY !!!
Akwarium 240 l i ok. 20 ryb po ok. 12 cm długości, mam wodę ph 8 twardości nie znam nigdy nie mierzyłem, temp 25 stopni. Od kilku lat są te stałe warunki hodowli. Ryby ocierają się o przedmioty skały i piasek. To nie jest ospa. To ja już przerabiałem. Jedna z samic "dyszy", ciężko oddycha. Zauważyłem jakby trochę pogrubiała. Inna samica wydala nitkowate odchody. Poza tym ryby zachowują się normalnie.
Nadal nie wiem jaka masz wode /odczyn/ i o co sie ocieraja ... Napisz tez temperature wody, twardosc i czy wystepuja jakies inne objawy. Mozliwe, ze to ospa rybia chociaz nie jest to konieczne. Jesli wystapily jakies inne dziwne objawy to tez o nich napisz.
klayman przeczytaj jeszcze raz u góry dopisałem kilka słów. Pozdrowionka
Jesli odchody sa takie jak opisales to jest duze prawdopodobienstwo zapalenia przewodu pokarmowego. Chyba, ze sta to nicienie lub wiciowce. Napisz czym karmisz trofcie i czy w ogole urozmaicasz im diete. Moze tez najadly sie jakichs glonow, ktore samoczynnie wyhodowaly sie Tobie ?!?
Leczenie zapalenia przewodu pokarmowego:
Dlugotrwala kapiel /3-4 dni/ w soli akwarystycznej /ok 1 lyzeczki na litr wody/ oraz scisla dieta /w czasie leczenia nie podajemy zadnego jedzenia/.
Moim zdaniem to jest przyczyna i nie jest to powazna choroba jesli w pore sie zareaguje i zmieni diete rybkom. Poza tym przeraza mnie dlugosc Twoich Tropheusow. Mysalem, ze ten gatunek nie przekracza w akwariach 12-13 cm :wink: moze przesadziles jednak z dlugoscia ?!?
daję moim rybkom wszystko-na śniadanko dostają spiruklinę a na obiad, bo karmię dwa razy dziennie dostają: serca wołowe, wodzienie, drobne ochotki, pokarm granulowany i artemię. Aha ostatnio kupiłem czarnego komara może to od niego się zatruły. Słyszałem, że czarny komar roznosi chorubska. A co do soli to przy każdej podmianie na 60 l wody dodaję dwie łyżki stołowe soli nie jodowanej.
Jeżeli chodzi o trofeusy to widziałem już wychodowane o długości ok 18 cm to dopiero kolosy. Znajomy hurtownik poradził mi abym dodał trochę tetracykliny. Dodałe oprucz tego zwiększyłem temp. do 28 st. A tak wogule to dzięki za zainteresowanie. Umieszczę w galerii zdjęcia mojej hodowli tylko muszę zrobić takie aby nie przekraczały 100 kb pojemności Nara.
Dieta wydaje sie w miare urozmaicona ale nadal obstaje przy zapaleniu przewodu pokarmowego. Polecalbym jednak nie podawanie przez jakis czas pokarmu. Poza tym podawanie przez jakis czas lzej strawnej diety.
Jesli chodzi o zdjecia to na pewno sporo osob tu czeka. Jest wielu fanow Niseji i Tankaniki.
Zainteresowanie - po to jestesmy i po to istnieje to forum ...
witam najprawdopodobniej ryby zlapaly bloat jak leczyć info na stronie www tanganika.pl A sprawa karmienia to ryby giganty tylko kto karmi trofy sercem wołowym są to ryby roślinożerne!!!!!!!!!!Dziwiesię że szybciej nie zachorowały. Mam pytanie rozmnażają ci się trofy?
A sprawa karmienia to ryby giganty tylko kto karmi trofy sercem wołowym są to ryby roślinożerne!!!!!!!!!!
Tadku prawda, ze sa to ryby roslinozerne jednak zalecane jest od czasu do czasu podanie pokarmu miesnego. W naturze takze zywia sie takowym w postaci robakow, malych rybek i innych rzeczy, ktore moga znalezc. Osobiscie zalecalbym 1-2 razy na tydzien podawanie miesnego pokarmu dla urozmaicenia diety.
witam najprawdopodobniej ryby zlapaly bloat jak leczyć info na stronie www tanganika.pl A sprawa karmienia to ryby giganty tylko kto karmi trofy sercem wołowym są to ryby roślinożerne!!!!!!!!!!Dziwiesię że szybciej nie zachorowały. Mam pytanie rozmnażają ci się trofy?
karmie tak od kilku lat i nigdy nie miałem z tym problemu w akwarium posiadam nie tylko roślinożerne pyszczaki mam też szczelinowce i Frontozy trudno karmić każdą z nich z osobna. Poza tym mam znajomego, który karmi swoje Trofy tylko ochotką i też mu się trą. Moje Trofcie trą się regularnie, a od jednej samicy mam nieraz 18 małych
corydoras
05-21-2004, 08:48
z tego co powiedziales ze sposobu w jaki karmisz ryby i czym wy nika ze masz bloat tak jak wczesniej bylo wpsomniane zajrzyj na tanganika.pl i tam sie wszystkiego dowiesz
moja rada karm najwyzej raz w tygodniu miesnym pokarmem ale lekkim jak solowiec a nie ochotka
odnosinie tarla - trofcie mozna karmic samym miesem i beda sie czesto tarly z duza iloscia mlodych ale po pewnym czasie po prostu zachoruja
jeszcze jedna uwaga jak na akwa 240 l to 20 doroslych trofci to troche za duzo
jak na akwa 240 l to 20 doroslych trofci to troche za duzo[/quote]
dzięki podjąłem już odpowiednie kroki chciałem dodać że tylko jedna samica zachorowała. Może dla tego, że niedawno dokupiłem 3 Frontozy i one były nosicielami jakiegoś chorubska. A odnośnie Trofeusów mam ich 7 reszta to szczelinowce naskalniki i Frontozy.
Jeszcze jedno pytanko, kto stosował 'metronidazol"- jak się zachowują ryby, czy są skutki uboczne? I jak ewentualnie podawać z jak najmniejszym ryzykiem? :|
wojtass_maniak
11-12-2004, 13:12
Po pierwsze: trofcie karmi sie tylko roslinnymi pokarmami (same w sobie zawieraja juz bialka zwierzece), dodatek miesnego pokarmu sluzy wiekszej ilosci potomstwa. Po drugie: karmiac takim pokarmem bardzo pozno zapadly na blout. Po trzecie: 20 tropheusow i do tego frontosy na ktore zbiornik jest za maly to koszmarne przerybienie nie wspominajac o reszcie obsady. Po czwarte: karmienie sama ochotka to jest swoiste znecanie sie nad rybami, a szczegolnie wybitnymi roslinozercami jakimi sa tropheusy. Po piate: ladny wystroj akwarium masz Mario ale zrob cos z iloscia ryb i pokarmami, polecam Tropical Spirulina SuperForte, Tropical SpiruTabin, Tropical Malawi, Hikari Cichlid Excel.
Po pierwsze: trofcie karmi sie tylko roslinnymi pokarmami (same w sobie zawieraja juz bialka zwierzece), dodatek miesnego pokarmu sluzy wiekszej ilosci potomstwa. Po drugie: karmiac takim pokarmem bardzo pozno zapadly na blout. Po trzecie: 20 tropheusow i do tego frontosy na ktore zbiornik jest za maly to koszmarne przerybienie nie wspominajac o reszcie obsady. Po czwarte: karmienie sama ochotka to jest swoiste znecanie sie nad rybami, a szczegolnie wybitnymi roslinozercami jakimi sa tropheusy. Po piate: ladny wystroj akwarium masz Mario ale zrob cos z iloscia ryb i pokarmami, polecam Tropical Spirulina SuperForte, Tropical SpiruTabin, Tropical Malawi, Hikari Cichlid Excel.
Temat już stary ale na czasie, więc karmię zawsze spiruliną od czasu do czasu podaję mięso teraz z ochotki już całkiem zrezygnowałem po chorobie straciłem jedną samiczkę Duboisa po za tym nigdy nie karmiłem samą ochotką (wczytaj się dobrze w posty). Co do obsady to nie wiem skąd wziąłeś liczbę 20 trofów , mam ich w tej chwili po stracie jednego tylko 6 i nie ma przerybienia w akwa. Wszystkich ryb mam ok 20. Pozdrawiam
wojtass_maniak
11-12-2004, 21:33
Nie zrozumiales mojej wypowiedzi nie napisalem ze ty karmisz tylko ochotka tylko ten twoj znajomy, 20 trofci wzialem z tego postu: "jak na akwa 240 l to 20 doroslych trofci to troche za duzo". Ok 6 duboisow to nie ma problemu. Dobrze ze zrezygnowales z ochotki:) Jest przeciez niskotluszczowa artemia albo wodzien, zycze powodzenia z rybulkami i zeby wiecej nie chorowaly:) :wink: