PDA

Zobacz pełn± wersję : brodna woda - zmienic filtracje???

wojtalas
05-18-2004, 19:47
Witam!
Moj baniaczek kochany, 200-litrowy strasznie brudny sie zrobil. :wink:
Filtruja u mnie dwa filtry - fluval 304 i wew. aquaszut turbo 8W. W
kubelkowym mam oczywiscie gabki + ceramika + zwirek amonowy + torf (b.
malo). I tak sobie mysle: "plukanie filtra bylo dokladnie 21 marca, czyli
minely niecale 2 miechy, a w akwarium plywaja jakies wstretne smieci. Moze
poradzicie mi jak moge udoskonalic ta filtracje. Jakas wate, cy cu¶? :wink:
Moze macie jakis swoj sprawdzony patent? Bardzo prosze odpowiedz.

p.s. ostatnie sprzatanie-tydzien temu

wp

XAC
05-19-2004, 13:48
Wywal torf i amonię. Załóż g±bkę na wlot i czy¶ć j± co kilka dni.

Duch
05-19-2004, 14:21
A gdzie masz włożony ten torf? Jako która warstwa licz±c od wylotu wody z filtra? Jeżeli jako ostatni i nie ma za nim już nic to bardzo prawdopodobne że torf jest wypłukiwany i "brudy" lec± do akwa. Ja mam Eheima 2215 z g±bk± na wlocie który pracuje od ponad 5miesięcy(akwa 180l i jest to jedyny filtr w akwa) i woda kryształ. Może masz przerybione akwarium? Nie piszesz nic o obsadzie :wink:

wojtalas
05-19-2004, 15:22
Torf jest ostatni± warstw± w tym filtrze, ale jest granulowany (Sera, w pończosze), więc chyba nie powinno być z nim problemów. :? Obsada:6 ¶wiecików kongijskich, 2 barwniaki thomasa, 2 barw. czerwonobrzuche, 2 barw. szmaragdowe, 5 proporczykowców, 2 glonojady syjamskie. Trzeba dodać, że ryby nie s± jeszcze do końca wyro¶nięte. :wink: Mam jeszcze pytanie odno¶nie zakładania g±bki na wlot. O co w tym chodzi? Mam po prostu założyc g±bke na rure zasysaj±c± wode do filtra? Je¶li tak to sk±d tak± g±bkę skombinowac?
Słyszałem, że niektórzy wkładaj± do filtra watę. Czy to działa? I gdzie to umie¶cić?
Dlaczego wyrzucic żwirek amonowy?
wp

Olo
05-19-2004, 16:04
: Mam jeszcze pytanie odno¶nie zakładania g±bki na wlot. O co w tym chodzi? Mam po prostu założyc g±bke na rure zasysaj±c± wode do filtra? Je¶li tak to sk±d tak± g±bkę skombinowac?
Słyszałem, że niektórzy wkładaj± do filtra watę. Czy to działa? I gdzie to ?
wp
G±bka na wlocie pełni funkcję prefiltra, czyli zamiast czyscic kubeł, czyscisz g±bkę :D i gra i bucy
Najpro¶ciej zastosować g±bkę do filtra wewnętrznego, w sklepie zoo ok 5pln, wtykasz w±ż w dziurę i hula :D .
Alternatywa jest zaiwestowanie w prefiltr np eheima za 50pl :cry: