Zobacz pełną wersję : moja obsada i barwniaczki
dziaradd
10-15-2005, 15:22
czy dobrze zrbobiłem dokupywujac barwniaki do mojej obsady??
dziaradd
10-28-2005, 16:58
takk tetraz sie pytanm
jesli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie to nie pisz a jeli masz jakies watpliwosci to napisz mi na wp
Grzegorz Pietranek
10-28-2005, 23:03
Nie obrażaj się, bo zrobiłeś głupotę i tyle.. Jeżeli już kupiłeś, to po co Ci konsultacja w tej sprawie? Widać decyzje podejmujesz w pełni samodzielnie (co nie znaczy, że są to decyzje właściwe)..
Henio100
11-03-2005, 18:10
wydaje mi sie, że nie będzie problemów, może jedynie w okresie tarła barwniaków.
POZDRO
dziaradd
11-20-2005, 15:57
noi nie wiem na jakich podstawach wypowiedzi mati'ego i gregi'ego były
napisane barwniaczki własnioe sie przygotowywuja do tarła:D:D:D:(nie ganiaja nikogo)
Grzegorz Pietranek
11-20-2005, 16:44
Na takiej podstawie, że masz na tą obsadę (przynajmniej niektóre gatunki) za małe akwarium.. To po pierwsze.. Po drugie, że barwniaki znane są z agresywności.. Jeżeli przy przygotowaniach do tarła inne gatunki będą się trzymały daleko, to już na pewno ikra, a tym bardziej młode, będą zbyt łakomym kąskiem.. A wtedy.. Cóż..
No chyba, że przerybienie załatwi sprawę agresji, ale przy tych rybkach nie jest to najlepsze wyjście.. :?
dziaradd
11-22-2005, 16:50
mam na najwiekzsy dowod jaki moze byc na to ze sie mylicie
barwniaki juz drugi dzien pilnuja ikry jutro prawdopodobnie sie wykluje(dobra koniec gadki o mojej obsadzie lepiej mi pomuszcie i powiedzcie czym karmic ,słyszałem ze mikrovit z woda pomieszay i podawany strzykawka z wezykiem daje dobra rezultaty,a i jeszce zdecydowałem sie młode odchowac w ogolnym chce zaobserwowac naturalne zacchowania:))))
EDIT: zadna ryba bez szkod ikra cłała oprocz 2 czy 3 jednostek splesniałych jest wszystko(wlałem bekit)
dziaradd
11-24-2005, 17:34
noi sie pieronki wreszcie wykluły tylko tera nie wiem co mozna im dawac do jedzenia
Grzegorz Pietranek
11-24-2005, 22:03
Larwy solowca (artemię), nicienie mikro, fluidy, pyły.. :?
dziaradd
11-25-2005, 12:28
niestety larwami solowca ani nicieniami nie dysponuje:(
ddawidek8
11-25-2005, 14:25
pisz jak tam z iloscia maluchow, bo ja sie obawiam ze bedzie sie sukcesywnie zmniejszala az do zera. . .z drugiej strony taka ilosc bialka moze spowodowac ze skalary przystapia do tarla :lol: :lol: :lol: (nie ma to jak pokarm zywy :D )
pozdrawiam
dziaradd
11-25-2005, 14:51
niee maluchy w komperlcie a skalary jeszce małe a barwniaki duuuze i b. agresywne małe wszystkie sa. jutro zaczynam karnic
dziaradd
11-29-2005, 18:36
jesli tyo ktos czyta to napiszez ze małe bez zadnego uszczerbku (no moze poza poobgryzannymi płetwami żałobniczek) mama wyprowadziła na spacer piekny widok dałem im dzis microvita jadły az im sie uszy trzesły:)
edit : sory płetwy im sie trzesły
Grzegorz Pietranek
11-29-2005, 22:33
bez zadnego uszczerbku (no moze poza poobgryzannymi płetwami żałobniczek)Zaczyna się.. :) Zapytaj żałobniczek, czy są szczęśliwe.. :)
dziaradd
11-30-2005, 12:26
wczoraj mamusia wyprowadziła na spacer i chyba zapomniała schowac je
i zgasiłem swiatło i liczebno0sc sie zmniejszyła o jakies 10 rybek
ale i tak nie myslałem zze z pierwszego tarła uzyskam jakis nartbek ale jak narazie cos jeszcze jest
dziaradd
12-07-2005, 15:39
z temtego tarła nic nie zostało:( ale własnie zaczynaja sie zaloty takrze jesli wszystko dobrze pojdzie to za 4 5 dni bedzie ikra a i mam pytanie jak zmniejszyc agresywnosc samca po tarle?? musiałem go wsadzic w izolatke samorobke bo taki był agresywny
Grzegorz Pietranek
12-07-2005, 22:51
Agresywny wobec kogo? Samicy czy innych ryb?
dziaradd
12-08-2005, 12:05
Agresywny wobec kogo? Samicy czy innych ryb?
wobec samicy:((((
Grzegorz Pietranek
12-08-2005, 22:37
To jeszcze sprecyzuj "po tarle" - w czasie opieki nad ikrą, czy po zniknięciu ikry?
dziaradd
12-09-2005, 13:21
To jeszcze sprecyzuj "po tarle" - w czasie opieki nad ikrą, czy po zniknięciu ikry?
po zniknieciu MAŁYCH nie ikry nie jestem az tak niedoswiadczony zeby nie umiec sie zaopiekowac para podczas tarła
ps :czytaj dokładnie
Grzegorz Pietranek
12-09-2005, 23:16
ale i tak nie myslałem zze z pierwszego tarła uzyskam jakis nartbek ale jak narazie cos jeszcze jest
z temtego tarła nic nie zostało:( ale własnie zaczynaja sie zaloty takrze jesli wszystko dobrze pojdzie to za 4 5 dni bedzie ikra a i mam pytanie jak zmniejszyc agresywnosc samca po tarle?? musiałem go wsadzic w izolatke samorobke bo taki był agresywny
po zniknieciu MAŁYCH nie ikry nie jestem az tak niedoswiadczony zeby nie umiec sie zaopiekowac para podczas tarła
Czy Ty masz kompleks na punkcie swojego braku doświadczenia? Piszesz o tym już któryś raz.. :?
Co ma tarło do opieki nad rybami? Ja się swoimi podczas tarła opiekuję tak samo, jak zawsze - jedynie przy wychowie młodych dochodzi karmienie właśnie nich, więc wtedy może więcej zajmuję się akwarium.. :?
"Agresywność po tarle" - masz kilka gatunków ryb, nie napisałeś o agresywność wobec których chodzi.. Barwniaki, kiedy zostają rodzicami (jako pielęgnice) pilnują ikry i potem potomstwa, więc agresja wobec innych ryb byłaby usprawiedliwiona.. Tarło - wg Wikipedii - akt płciowy u ryb prowadzący do połączenia jaja z plemnikiem. Nazwa pochodzi od specyficznego zachowania się ryb w tym okresie. Ryby stają się niespokojne, ocierają się bokiem o dno, samce ocierają się bokiem samice polewając mleczem składaną ikrę. Ryby w tym okresie nazywa się tarlakami a miejsce gdzie tarło ma miejsce tarliskiem. W takim wypadku "po tarle" znaczy "po złożeniu ikry"..
Informacji, o które pytałem nie podałeś wprost, więc nie wiem, gdzie miałem je przeczytać, a czytam dość dokładnie.. :?
A odpowiadając na Twoje pytanie.. Samicy należy zapewnić więcej kryjówek.. Samiec jest gotowy do rozmnażania praktycznie na drugi-trzeci dzień po tarle, samica na wytworzenie jaj potrzebuje sporo więcej czasu.. Więc jak jemu się chce, a ją boli głowa, to on dostaje szału..
Za kilka lat (jak Bóg da) zrozumiesz.. :D
futermelok
12-10-2005, 00:10
ją boli głowa, to on dostaje szału..
Dobre uśmiałem się po pachy. Życiowe aż do bólu głowy. :D
Ps. Sory że nic nie wnosze ale nie mogłem się powstrzymać :D
dziaradd
12-10-2005, 22:06
Czy Ty masz kompleks na punkcie swojego braku doświadczenia? Piszesz o tym już któryś raz.. :?
Co ma tarło do opieki nad rybami? Ja się swoimi podczas tarła opiekuję tak samo, jak zawsze - jedynie przy wychowie młodych dochodzi karmienie właśnie nich, więc wtedy może więcej zajmuję się akwarium.. :?
"Agresywność po tarle" - masz kilka gatunków ryb, nie napisałeś o agresywność wobec których chodzi.. Barwniaki, kiedy zostają rodzicami (jako pielęgnice) pilnują ikry i potem potomstwa, więc agresja wobec innych ryb byłaby usprawiedliwiona.. Tarło - wg Wikipedii - akt płciowy u ryb prowadzący do połączenia jaja z plemnikiem. Nazwa pochodzi od specyficznego zachowania się ryb w tym okresie. Ryby stają się niespokojne, ocierają się bokiem o dno, samce ocierają się bokiem samice polewając mleczem składaną ikrę. Ryby w tym okresie nazywa się tarlakami a miejsce gdzie tarło ma miejsce tarliskiem. W takim wypadku "po tarle" znaczy "po złożeniu ikry"..
Informacji, o które pytałem nie podałeś wprost, więc nie wiem, gdzie miałem je przeczytać, a czytam dość dokładnie.. :?
A odpowiadając na Twoje pytanie.. Samicy należy zapewnić więcej kryjówek.. Samiec jest gotowy do rozmnażania praktycznie na drugi-trzeci dzień po tarle, samica na wytworzenie jaj potrzebuje sporo więcej czasu.. Więc jak jemu się chce, a ją boli głowa, to on dostaje szału..
dla mnie naprzykład nie :?
Grzegorz Pietranek
12-10-2005, 23:16
dla mnie naprzykład nie :?Co dla Ciebie "nie"???
Zacznij się chłopie wyrażać tak, żeby można było to zrozumieć.. :?
dziaradd
12-11-2005, 16:26
dla mnie naprzykład nie :?Co dla Ciebie "nie"???
Zacznij się chłopie wyrażać tak, żeby można było to zrozumieć.. :?
nie było smieszne bo nic mi nie powiedziałes co by mi pomogło i sie tylko zbijasz a i jak mozesz to skoncz z ta minka ok??( :? z ta minka)
bo mnie denerwuje w kazdym mozliwym zdaniu ja wstawiasz
edit :no ok moze cos pomogłes ale nie dało to nic mam wakwarium cała mase kryjowek
dziaradd
12-12-2005, 17:52
pisz jak tam z iloscia maluchow, bo ja sie obawiam ze bedzie sie sukcesywnie zmniejszala az do zera. . .z drugiej strony taka ilosc bialka moze spowodowac ze skalary przystapia do tarla :lol: :lol: :lol: (nie ma to jak pokarm zywy :D )
pozdrawiam
te to jasnowidz jakis czy co??
dzis przyłaze z szkoły i widze ..ikrre skalarow ale nie było to spowodowane zjedzeniem narybku :D
ddawidek8
12-12-2005, 17:55
mojo oko wewnetrzne mi podpowiedzialo . . i tak nie wierzylem ze cos ci sie uda :) :) :) miewam tez prorocze sny [niestety snia sie tylko kartkowki z historii - ktore potem są] :) :) :) Zycze dalszych sukcesow i rozwazniejszego planowania obsady :) :) :)
Pozdrawiam
Dawid ^_^
Grzegorz Pietranek
12-12-2005, 20:19
A odpowiadając na Twoje pytanie.. Samicy należy zapewnić więcej kryjówek.. Samiec jest gotowy do rozmnażania praktycznie na drugi-trzeci dzień po tarle, samica na wytworzenie jaj potrzebuje sporo więcej czasu.. Więc jak jemu się chce, a ją boli głowa, to on dostaje szału..Ehh.. Czytanie jest trudne.. :?
Z mojego smiley'a nie zrezygnuję, bo świetnie pasuje do większości sytuacji.. :) Wyraża po prostu zniesmaczenie, a postami niektórych użytkowników jestem wyjątkowo zniesmaczony.. ;) Tak, tak - to też do Ciebie, Dziaradd'ku.. To, że Cię denerwuje - jakby to powiedzieć - zwisa mi.. :D Mam prawo wstawić co chcę, bo nie jest to ani obraźliwe, ani nielegalne.. :p Innych minek nie wstawiam często.. A tą i tak 6 razy w tym wątku, więc nie po każym zdaniu.. :? (8)
michalkrol
02-02-2006, 12:24
pomieszałeś biotopy i warunki. bbbbrrrrrraaaaaawwwwwoooooooooooo!!!!!!!!!
zanim cos kupisz sprawdź warunki i pochodzenie ryb. 8)
dziaradd
02-03-2006, 15:32
wiesz co ci powiem ze sie gowno znasz (za przeproszeniem)i sie odzywasz bo chcesz byc po stronie moderatora a gdybym pomieszał biotopy to by mnie ktos poprawił a i jeszcze jena uwaga do Ciebie ,przestan nabijac posty ,zaden z ktorych przyczytałem nie wnosinic na forum (zreszta jak i moja i moderatora rozmowa :lol: )
a na akwarystyce widocznie znam sie lepiej od Ciebie i lepiej mnie nie pouczaj :evil: )
futermelok
02-03-2006, 20:59
Pierwszy raz się chyba z toba zgadzam, zreszta i ty i michalkrol jestescie moimi ulubionymi uzytkownikami i z ciekawością sledze wasze poczynania. :D
Jedna rzecz oczywiscie się niezgadza. Niestety ale zostałeś upomniany i wyraznie dali ci do zrozumienia że twoja obsada jest zła dawidek8 i Grzegorz Pietranek :szukaj!: 1 strona
Grzegorz Pietranek
02-05-2006, 00:02
Pierwszy raz się chyba z toba zgadzam, zreszta i ty i michalkrol jestescie moimi ulubionymi uzytkownikami i z ciekawością sledze wasze poczynania. :D A wiesz, że mam to samo.. :D
dziaradd
02-06-2006, 18:54
wiecie co wam powiem ??
ze jestescie debilni jak moj pies!! :evil: :x
ddawidek8
02-06-2006, 19:56
. . . jesli o mnie chodzi to w tym momencie zaslugujesz na ostrzezenie... obrazasz innych... po co zakaldasz watek? nikt ciebie bezsensownie nie krytykowal, skoro popelnilesz blad w obsadzie przyznaj sie do winy, a nie na sile starasz udowodnic swoje racje. . .na przyszlosc wiecej pokory ! ! !
futermelok
02-06-2006, 20:06
Jaki pies taki właściciel :D Ja bym tak o swoim psie nie powiedział ale to tylko świadczy o tobie i twoim podejściu do zwierząt.
Mojemu psu nic nie brakuje jest bardzo mądry i jest moim oczkiem w głowie. Natomiast sam twierdzisz że twój jest debilny, wiesz psy uczą się prawie wszystkiego od swojego właściciela więc przykro mi bardzo że tak go wychowałeś.
Grzegorz Pietranek
02-07-2006, 00:37
Dziaradd dostał ostrzeżenie..
Reszty nie komentuję, bo chyba Futermelok napisał wszystko.. :)
dziaradd
02-13-2006, 10:59
Jaki pies taki właściciel :D Ja bym tak o swoim psie nie powiedział ale to tylko świadczy o tobie i twoim podejściu do zwierząt.
Mojemu psu nic nie brakuje jest bardzo mądry i jest moim oczkiem w głowie. Natomiast sam twierdzisz że twój jest debilny, wiesz psy uczą się prawie wszystkiego od swojego właściciela więc przykro mi bardzo że tak go wychowałeś.
samo porownanie pies-człowiek
ddawidek8
02-13-2006, 11:37
dziaradd dostales ostrzezenie, po co kontynuujesz temat ? chyba wszytsko wyjasnione co nie ? chyba ze badzo zalezy ci na kolejnym ostrzezeniu -_-" . . . daj juz sobie spokoj . . . sa ciekawsze rzeczy do robienia na forum niz porownywanie uzytkownikow do zwierzat...
pozdrawiam :)