PDA

Zobacz pełną wersję : tanga 240 i co dalej??

misiak_janow
10-14-2005, 15:48
prosze o porade profesionalistów w związku z obsadą ryb. mam juz wymysloną obsade z Malawi (labidochromis yelow ew. caereuleus, melanochromis maingano, mancandia zebra eitherae, pseudothropheus saulosi, iodotropheus sprengerae) ale myslałam też nad obsadą tropheusów z tangi <== czy ktos mógłby mi zaproponowac dobór max 4 gatunków?? prosze o szybka odpowiedź.

Berthal
10-14-2005, 16:05
Witam, czy obsade z trofci chcesz jeszcze dodac do tego malawi :? czy jako alternatywe dla tego malawi?

misiak_janow
10-14-2005, 16:18
nie nie. chce zrobic albo biotop tangi albo malawi. bardziej mnie kusi obsada trofeusów z tangi... :)

ahaja
10-14-2005, 16:25
>misiak_janow
Jeśli zastanawiasz się nad trofami - do tego akwa (240l) tylko jedna odmiana - ewentualnie do tego można dodać T.duboisi kilka sztuk. Wtedy to ma ręcę i nogi, ryby się dobrze chowają, nie zabijają.
Pozdrawiam Krzysztof

Ps. Kupuj młode ryby w większej niż docelowa ilości, wpuść je razem. Takie stado wychowane od malego jest zgodne.

wojtass_maniak
10-14-2005, 17:07
Z tym ze pamietaj ze pyszczaki z Malawi sa haremowe a tropheusy stadne

Berthal
10-14-2005, 17:54
Hmm ja bym dal ok 10 kachese lub moze chilangi, ladnie by sie prezentowaly.

misiak_janow
10-15-2005, 10:20
mhm ciekawe propozycje... a czy mogłabym np pokusic sie o ksiezniczki, szczelinowce i naskalniki??
w sumie to najbardziej interesuja trofki bo nie dosc ze swietnie sie prezentuja to maja bardzo ciekawe zachowania, ale chciałabym dobrze dobrac gatunki, żeby za ten rok nie było walk w akwa i zeby ładnie mi sie chowały.

ahaja
10-15-2005, 12:54
Staraj się dobierać gatunki pod względem wymagań pokarmowych - to jest ważne. Dobrym wyborem z Tangi są; na dole szczelinowce, naskalniki a w toni wodnej Cyprichromisy - tylko ich musi być min 15-20 sztuk.

Co do trofów: 10 sztuk to za mało. W takim akwa 15-18 to optimum, ale jednej odmiany.

Nie dawaj dużo piasku - niepotrzebnie zabiera litraż , a to nie są ryby kopiące (jak C.furcifer czy Ophtalmotilapie). Nie za dużo kamieni - tak aby nie stworzyć naturalnych rewirów.

Pozdrawiam Krzysztof

misiak_janow
10-16-2005, 11:56
Co do wystroju akwarium to juz mam to za sobą bo od 2 tygodni uaktywniam je biologicznie takze z tym juz nie ma problemu. Z doborem ryb pod względem pokarmu doskonale zdaje sobie sprawe. A co do trofeusów to jakie zestawienia gatunków mogłabym wpuscic? Myslałam o tropheusach duboisi i tropheus moori.

A i czy ktos mógłby mi polecic jakąś dobrą strone internetową z fotografiami i opisami wiekszej ilosci gatunków ryb - chodzi mi o te z Malawii i Tanganiki.

wojtass_maniak
10-16-2005, 20:29
Google Twoim przyjacielem, ja na zachete dam ci linka z fotkami http://images.google.pl/images?q=tropheus&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w

tolek_banan_1987
10-16-2005, 20:38
Już to pisałem, ale napiszę jeszcze raz, myślałem, że wyciągniesz z tego jakiś wnioski, gdy to napisałem w dziale Malawi, ale ty oczywiście nie raczyłeś poprawić pisowni wręcz przeciwnie dajesz następny post w innym dziale z takimi samymi błędami.
(labidochromis yelow ew. caereuleus,

Niema czegoś takiego jak Labidochromis yelow prawidłowa nazwa to Labidochromis caeruleus a yellow jest potoczną nazwą tego gatunku używaną w sklepach i przez malawistów.

( mancandia zebra eitherae,

Czy to jakiś nowy gatunek? To, co stworzyłeś przechodzi ludzkie pojecie. Chyba chodziło Ci o Maylandia estherae lub Maylandia zebra a to całkiem różne gatunki. Jeżeli nie jesteś pewny jak się powinno pisać nazwy poszczególnych gatunków zajrzyj tutaj www.malawi.pl .

Po za tym 5 gatunków w 240 litrach to stanowczo za dużo umieść tam max 4 kiedyś sam miałem 5 gat. w takim akwa i z własnego doświadczenia wiem, że to dramatycznie za duża liczba jak na takie akwa obecnie mam 3 i taka ilość jest wystarczająca.

Co do tangi to możesz zrobić akwa jednogatunkowe z księżniczkami burundi, to kapitalne rybki i świetnie wyglądają w dużej grupie po za tym będziesz miał możliwość zaobserwowanie bardzo ciekawych zachowań np. opieki nad potomstwem.

tolek_banan_1987
10-16-2005, 20:39
Już to pisałem, ale napiszę jeszcze raz, myślałem, że wyciągniesz z tego jakiś wnioski, gdy to napisałem w dziale Malawi, ale ty oczywiście nie raczyłeś poprawić pisowni wręcz przeciwnie dajesz następny post w innym dziale z takimi samymi błędami.
(labidochromis yelow ew. caereuleus,

Niema czegoś takiego jak Labidochromis yelow prawidłowa nazwa to Labidochromis caeruleus a yellow jest potoczną nazwą tego gatunku używaną w sklepach i przez malawistów.

( mancandia zebra eitherae,

Czy to jakiś nowy gatunek? To, co stworzyłeś przechodzi ludzkie pojecie. Chyba chodziło Ci o Maylandia estherae lub Maylandia zebra a to całkiem różne gatunki. Jeżeli nie jesteś pewny jak się powinno pisać nazwy poszczególnych gatunków zajrzyj tutaj www.malawi.pl .

Po za tym 5 gatunków w 240 litrach to stanowczo za dużo umieść tam max 4 kiedyś sam miałem 5 gat. w takim akwa i z własnego doświadczenia wiem, że to dramatycznie za duża liczba jak na takie akwa obecnie mam 3 i taka ilość jest wystarczająca.

Co do tangi to możesz zrobić akwa jednogatunkowe z księżniczkami burundi, to kapitalne rybki i świetnie wyglądają w dużej grupie po za tym będziesz miał możliwość zaobserwowanie bardzo ciekawych zachowań np. opieki nad potomstwem.

misiak_janow
10-18-2005, 17:45
O boshe no ale się czepiacie, normalnie zero tolerancji dla poczatkujących... przepraszam że się urodziłam, to sie więcej nie powtórzy...
Wiecie to jest naprawdę żenujące. NO pomyślmy logicznie - skoro piszę na forum i proszę o radę, znaczy że nie jestem mistrzem w tym fachu tak? Więc miejcie ludzie choć troche tolerancji dla niezbyt zaawnsowanych i nie róbcie z siebie takich mędrków! a czepiacie się naprawdę wszystkiego, począwszy od drobnych literówek w zdaniach które zawzięcie wypominacie, tak jakby juz nie można było się nigdzie pomylić. Musiałam to napisać bo jest to rzecz, która razi naprawdę wiele osób. A właśnie przed brakiem tolerancji ze strony niektórych (!) forumowiczów ostrzegał mnie zaprzyjaźniony koles który prowadzi zoologiczny i on własnie polecił mi to forum.

A wracając do ryb to przepraszam musiałam pokręcić łacińskie nazwy. Wybaczcie postaram sie więcej takich błedów nie robić. A tak na marginesie Panie Nieomylny czy ja mówiłam cos o 5 gatunkach? Wiem że założenie profesionalnego biotopowego akwarium wymaga czasu, poswiecenia i starannego doboru ryb, także właśnie z tego względu proszę o fachową radę (banan o jessu ale ksywa, choc w sumie nawet pasuje do twojego sposobu bycia z tego co widzę - proszę państwa oto własnie jest ZWYKŁY banan <==! a czy są na sali CHIQUITA?). Przepraszam z góry za chamstwo ale przemocą odpowiadam za brak szacunku.
Ps. Jestem dziewczyną i uczulam, żeby osoby które maja ochotę mi pomóc albo komukolwiek innemu, niech zrezygnuja ze skrajnego krytycyzmu i przejdą do delikatnych środków i proszę o odrobinę szacunku i urzejmości.
A i nie raczyŁAM poprawić postu w dziale Malawi (oh jakże mi przykro) z tego względu że poprosty zapomniałam tam zajrzeć! :evil:

tolek_banan_1987
10-18-2005, 22:05
Bez komentarza :!:

wojtass_maniak
10-18-2005, 22:55
No tolek troche przesadziles, dziewczynie sie lacina pomylila a ty na nia jedziesz:) Wiecej luzu i szacunku ... kazdy sie myli

Tak wogole to powiedz kobietko jakie masz doswiadczenie akwarystyczne?? Bo od trofeusow startowac to nie bardzo by bylo :)

misiak_janow
10-20-2005, 13:47
przepraszam czy wy w tym momencie robicie sobie ze mnie jaja? hej ok nie znam sie na łacinie no i co? od 2 lat mam ogólne ze skalarami i takimi tam innymi łatwymi rybkami, od 2 miesięcy jeszce pyski i porywam sie na profesionalna tanganike złotko.

tolek_banan_1987
10-20-2005, 18:53
Słuchaj nikt nie chce dla ciebie źle, ale ryby takie jak pyszczaki z Malawi czy trofy z Tanganiki to ryby trudne w hodowli a dwuletnia praktyka akwarystyczna to wcale nie tak dużo a tym bardziej z rybami takimi jak skalary, jeżeli nie jesteś pewna pisowni nazw to skorzystaj z www.malawi.pl. Nikt tu sobie jaj nie robi, nie bądź aż taka delikatna na każdy ostrzejszy post, który jest pisany pod twoim adresem. Czasami takie wypowiedzi działają mobilizująco i ktoś dwa razy się zastanowi zanim napisze jakąś głupotę i zajrzy najpierw do jakiejś książki, itp. Jeżeli chcesz zacząć przygodę z tangą czy Malawi to najpierw poszukaj info na temat ryb, które chcesz hodować, poczytaj troszkę a dopiero w razie jakichś wątpliwości pytaj, o co dokładnie jesteś nie do końca pewna, bo na forum z kilku postów nie zbierzesz wszystkich inf., jakie ci będą potrzebne pozatym niema sensu pisać o szczegółach hodowli jakiejś rybki, jeżeli takie info są na odpowiednich stronach (no chyba że chodzi o jakiś rzadki gatunek o którym nie możesz odszukać info) Wystarczy troszkę poszukać w tym celu polecam www.google.pl wpisz nazwę rybki, o jakiej chcesz uzyskać info a wyświetli ci się lista stron, na których możesz takie info uzyskać. A w związku z tym, że jesteś kobietą nie spodziewaj się jakiegoś specjalnie ulgowego traktowania, bo podobno mamy równouprawnienie i wszyscy są równi zarówno na tym forum jak i w całej Polsce. Mówisz że ja jestem niekulturalny w moich wypowiedziach ale ty wcale nie jesteś lepsza, wojtass_maniak stanął w twojej obronie i należałaby się mu jakaś wdzięczność z twojej strony ty bynajmniej jej nie okazujesz pisząc:

przepraszam czy wy w tym momencie robicie sobie ze mnie jaja? hej ok nie znam sie na łacinie no i co? od 2 lat mam ogólne ze skalarami i takimi tam innymi łatwymi rybkami, od 2 miesięcy jeszce pyski i porywam sie na profesionalna tanganike złotko.

Pozdrawiam

misiak_janow
10-21-2005, 16:54
no dobra przyznaję sie poniosło mnie... miałam zły humor i musiałam sie wyładowac i sorry ze akurat na was spadł ten wątpliwy zaszczyt :oops:

juz od tygodnia wetuje ksiązki o tanganice, żeby fatycznie poradzic sobie z tym. Wiem że ryby z tych jezior są raaczej z tycz dosc specyicznych i raczej problemowych, ale jeżeli choszi o moje pyszczaki to z nimi będzie wszystko ok bo w tym przypadku korzystam z pomocy starszego brata ciotecznego który nieźle zna się na Malawi. A jeżeli chodzi o wyszukiwarke google to osobiście nie za bardzo lubię z niej korzystać jak nie musze koniecznie, bo nudzi mnie i denerwuje przeglądanie setek adresów stron, gdzie nie ma akurat tego czego szukam.

Jesze raz wielkie sorry i thnx.

misiak_janow
10-26-2005, 12:16
mam jeszcze jedno pytanie - odwiedzłam tanganika.pl i kontaktowałam się z tym państwem w sprawie dostaw ryb i cennika - czy ceny za jedną sztuke (od 15 do 60zł za młode a od 100 do ponad 300zł za dorosłe z odłowu) będą poodobne na innych stronach poświęconych wysyłce internetowej ryb z tanganiki??
pozdrawiam ;)

wojtass_maniak
10-26-2005, 13:09
www.gielda.malawi.pl i www.tropheus.pl/gielda czesto tu sa okazje fajne, ale naprawde nie porywaj sie na trudne gatunki

Podlewa
10-26-2005, 14:23
prosze o porade profesionalistów w związku z obsadą ryb. mam juz wymysloną obsade z Malawi (labidochromis yelow ew. caereuleus, melanochromis maingano, mancandia zebra eitherae, pseudothropheus saulosi, iodotropheus sprengerae) ale myslałam też nad obsadą tropheusów z tangi <== czy ktos mógłby mi zaproponowac dobór max 4 gatunków?? prosze o szybka odpowiedź.

Polecam 16 tropheusów Bemba .. sa stosunkowo niedrogie i bardzo ładne :1: wiem z własnego doświadczenia !

ahaja
10-26-2005, 17:57
>misiak_janow
Dokładnie tak jak pisze Podlewa. Kupić warto młode ryby ale wtedy około 20sztuk. Lepiej sie chowają w wiekszej grupie, frajda z obserwacji młodych ryb.
Krzysztof

wojtass_maniak
10-26-2005, 19:22
Jakby cos to mam kolo 20 mlodych:)

misiak_janow
10-26-2005, 19:23
mmhm kupie sobie ok. 15 - 20 szt jednego gatunku, moze ikola albo faktycznie bemba... i myslałam jeszcze o tak mniej więcej o 4-5 duboisi com??
Ps. I tak sobie zrobie tange i tak więc mi nie odradzajcie nawet :) niech strace, moze głupio robie ale jestem uparta :p

misiak_janow
10-26-2005, 19:26
hehe czyli co sugerujesz wojtass 8)