Zobacz pełną wersję : poważny problem
Małgorzata
05-18-2004, 14:49
Nie wiem co się dzieje w moim akwarium 200 l akwa, po wymianie 1/10 wody i dodaniu MFC 2000 w odpowiedniej ilości,podniesieniu temperatury do 31 stopni przy obsadzie: 4 paletki, 18 neonków, glonojad i 4 kiryski w nocy rybki zaczęły się dusić, woda zrobiła się biała a ryby zaczęły puchnąć, poruszać się w niezrozumiały sposób, skakać a później dusić się. Natychmiast zostały przeniesione do innego zbiornika, jedna paletka niestety nie przeżyła ale pozostałe maja się dobrze.Proszę o pomoc.
MFC nie dodaje sie do wody od tak sobie jak czyni dużo osób ma to tylko ujemne skutki a pozatym temperatura 31 to dużo za dużo dla neonków
Przy podnoszeniu temp. należy zadbać o odpowiednie napowietrzanie akwa. - tlen słbiej sie rozpuszcza w wyższych temp. wody.
Tak jk przedmówca zauważył odnośnie MFC to jeśli nie ma powodow do zastosowania takich środków to nie ma co ich lać dla własnego widzi misię bo nic dobrego z tego nie wynika.
Włóż węgiel w filtr, podmieniaj wodę, pożądnie napowietrzaj i pozbąć się leku jeśli nie musi być stosowany
Marek Zychla
05-19-2004, 19:27
byc moze faktycznie przez podniesienie temp i slabym napowietrzaniu nastapila przyducha w akwa tylko dlaczego ta biala woda???
zacytuję regulamin dla sprzedawców w jednym ze sklepów akwarystycznych w moim mieście: "nie wolno stosować leku o nazwie mfc (fmc) w przypadku chorób ryb gdyż lek ten powoduje same straty" czy jakoś tak to było. jak zwróciłem uwagę dla sprzedawcy to na drugi dzień nie było już widać regulaminu.
Małgorzata
05-20-2004, 16:46
MFC dodane było ponieważ neonki zaatakowała ospa, akwarium było napowietrzane dobrze,również jakiś czas wcześniej również po leczeniu preparatem od nicieni już nie pamiętam nazwy również nocą ryby nie miały powietrza
Jesli mozna prosic o przypomnienie sobie nazwy preparatu na nicienie /Capifos, Discus Sept, Levamisol/. Poza tym zle napowietrzanie i podniesienie temperatury prawdopodobnie zabuzylo roznowage w akwarium i wystapil nagly wyleg pierwotniaka /zmetnienie wody/. W takim przypadku nalezaloby zakropic raczej Akryflawine. Poza tym na ospe rybia znacznie bardziej bezpieczny jest Ichtiosan, ktory zostal specjalnie stworzony na te chorobe. Prawdopodobnie przyducha dokonczyla dziela.
Małgorzata
05-20-2004, 17:24
Był to na pewno Discus Sept dzięki za przykłady, nie sądzę jednak by akwarium było źle napowietrzane, a czy woda z termy może spowodować zmętnienię lub zatrucie ryb?
Sorry,ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam ...Dolałaś do baniaka ciepła wodę z termy?
Sorry,ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam ...Dolałaś do baniaka ciepła wodę z termy?
Był to na pewno Discus Sept dzięki za przykłady, nie sądzę jednak by akwarium było źle napowietrzane, a czy woda z termy może spowodować zmętnienię lub zatrucie ryb?
Jesli masz miedziane rury krocej niz trzy lata moga one wytwarzac szkodliwe zwiazki miedzi, ktore moga miec nawet wplyw na zycie naszych podopiecznych.