PDA

Zobacz pełną wersję : Wyplywajacy na powierzchnie mieczyk

taczo
05-18-2004, 12:10
Wczoraj nakarmilem swoje rybki larwami komara zakupionymi w sklepie , nie wiem czy mialo to jakikolwiek wplyw na jedna z moich mieczyczek ale dzis od rana wyglada jakby zaraz miala rodzic( tak spuchla), ciagle wypycha ja do gory, do powierzchni wody. Pozatym luski na brzuchu sie nastroszyly. Nie wiem co jest grane i prosze o jakas pomoc w zidentyfikowami przyczyny takiego zachowania i polecienie jakis srodkow prewencyjnych.

Pozdrawiam i z gory dziekuje

BeRsErK
05-18-2004, 14:45
Z tego co znalazłem to albo PUCHLINA WODNA albo MYKOBAKTERIOZA(nie życzę Ci tego).

Dokładne objawy http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm
Mam nadzieję, że to coś pomoże ale poczekał bym jeszcze na odpowiedzi doświadczonych akwarystów.

PS zobacz może jest więcej objawów co pozwoliło by sprecyzować chorobę.

Klayman
05-18-2004, 15:17
Nie bylbym az tak katastroficznie nastawiony. Najprawdopodobniej dostala zapalenia przewodu pokarmowego przez co rozdelo jej nieco brzuszek. Radzilbym odizolowac na poczatek chora rybke i natleniajac jej caly czas wode zastosowac leczenie ze zwyklej soli akwarystycznej /zasolenie ok 1 lyzeczki do herbaty na kazdy litr wody/. Kuracja powinna potrwac ok 3-4 dni i w tym czasie nie podajemy zadnych pokarmow. Obserwuj rybke i postaraj sie zaobserwowac jakie wydala odchody. To powinno wiecej powiedziec o jej stanie.

Napisz jeszcze jakie masz inne rybki w akwarium i czy u ktorejs z nich wystapily podobne objawy. Napisz takze jakie masz akwarium, jaka temperature, czym nawozisz roslinki i jakie specyfiki stosujesz do wody.

taczo
05-18-2004, 16:08
Zła wiadomosc rybka padla ale dzieki za linka. Bede obserwowal inne rybki, reszta narazie wyglada ok. MAm nadzieje ,ze moze to byl poprostu problem z pechezem plawnym, ale bacznie bede obserwowal swoj baniaczek