PDA

Zobacz pełną wersję : [200l] co proponujecie?

rafal_z
10-12-2005, 21:43
Witam!
Planuję założenie 200 litrowego azjatyckiego akwarium. Chciałbym połaczyć zarówno labirynty jak i brzanki oraz jakies ryby denne tak aby wszystko to miało rece i nogi - aby nie było zbyt durzego ścisku ale także aby było na czym zaczepić oko, aby było trochę ruchu w akwarium. Pytam zatem w jaki sposób obsadzilibyście zbiornik będac na moim miejscu. Będe wdzięczy za ułatwienie mi wyboru. Jeżeli chodzi o rośliny i dekoracje to mniejwiecej wiem jak to kmiało bvy prawidłowo wyglądac-takie akwarium siedzi mi w głowie juz spooooro czasu i mam nadzieje że wkońcu plan sie ziści.

Mam jescze pytanie dot. własciwości wody. Czy do akwarium tego typu powinienem zmiękczać wodę? Torf bedzie najlepszym rozwiązaniem? Równiez o filter tutaj chodzi poniewaz nie stac mnie bedzie przynajmniej narazie na kubełek wiec będe skazany raczej na wew w najlepszym przypadku hagena - w najgorszym aquaela (raczej do FAna nie ma jak włozyć torf )

Pozdrawiam

Tilia
10-13-2005, 07:13
Witaj, jeśli chodzi o brzanki do dobierz takie, które będą się dobrze czuły w ciepłej, stojącej (lub prawie stojącej) wodzie- mogę polecić Ci brzanki wysmukłe (titejki)- nieduże, eleganckie, łagodne i spokojne, lubią wyższe temperatury. Stadko 10-kilkunastu tych rybek będzie się pięknie prezentowało z labiryntami wśród roślin :) Chociaż jeśli będziesz chciał odchować małe labirynty w ogólnym to i tak pewnie podbiorą ikrę ;) Na dno- u mnie dno "obsługiją" krewetki razem z brzankami, możesz dać bocje- coraz więcej gatunków pojawia się w sklepach. Torf- u mnie jest na dnie, lubię włókna torfu jako element wystroju. Nad jakimi labiryntami myślałeś?

rafal_z
10-13-2005, 17:36
dzieki za odp.

Myślałem o gurami i prętnikach... ewentualnie jakioes stadko danio może by dorzucić?

rafal_z
10-16-2005, 17:13
Mam na oku ładne gurami mozaikowe - ta rybka napewno znajdzie sie w moim akwa (1 samiec i 2 lub 3 samice). Chciałbym jeszcze dodać harem gurami dwuplemego i prętnika ale czy nie bedzie tego za durzo wtedy? Czy mógłbym wrzucić brzanki sumatrzańskie? Podobno lubia skubać płetwy innych ryb ale ile w tym prawdy? Miałem kiedys w ogólnym dwuplame i kilka brzanek sum. i raczej nie było z tym problemu. Na dno chciałbym wrzucić bocje wspaniałą lub inny gatunek bocji... Co proponujecie i w jakich ilościach?

OLEJ
10-21-2005, 18:22
Tak jak piszesz w ostatnim poście to chyba trochę tego przydużo.
Ja może przedstawię obsadę jaką ja powoli wprowadzam do moich 200l.

4x bocja wspaniała
5x gurami mozaikowy
5x prętnika karłowaty odm. sunset
4x bojownik (bo mi się wykluły i nie mam zamiaru ich oddawać narazie)
4x zbrojnik niebieski - trochę nie pasują ale też nie chcę ich oddawać 2 dorosłe i 2 młode)
4x kosiarka - też je mam teraz, ale chyba je oddam, żeby nie było ścisku.
Guraminy i prętniki jak dorosną to zostawię po 1 samcu i 2 samice

Może sobie coś podpatrzysz z tej obsady :)

rafal_z
10-22-2005, 20:59
Ok. Cos takiego miałem na myśli ale czy zamiast boijowników i kosiarek mówgłbym zapodac jakieś inne ryby nie koniecznie labiryntowe ale tak ażeby mozna byłoim stworzyć jak najbardziej dogodne warunki do życia irozmnażania...?