PDA

Zobacz pełną wersję : Hodowla!!

Boomer
05-18-2004, 09:17
Jak założyć hodowle ochotki? Co musze zrobić aby osiągnąć ten cel?

Pozdrawiam!!!

Olo
05-18-2004, 13:40
Jak założyć hodowle ochotki? Co musze zrobić aby osiągnąć ten cel?

Pozdrawiam!!!
Zapomnij :twisted: :twisted: Chyba że masz prywatny staw :lol: :lol:
A lepiej jezioro

Boomer
05-18-2004, 16:17
To jaki żywy pokarm można samemu chodować? A ochotke na działeczce nie można?

PONTIAC
05-18-2004, 17:44
Ochotka to larwy komara, a larwy komara rozwijaja sie w wodzie, wiec potrzebujesz zbiornika znajdujacego sie pod golym niebem zeby komarki mogly tam jajeczka zlozyc. A pozniej larwy musisz wylawiac. Ale czy nie bardziej oplaca sie zakupic w sklepie ochotke niz sie tak meczyc??

marking
05-18-2004, 20:23
W domu ciężko coś hodować z pokarmu, ale jak ju zacznij od muszek owocówek. Łapiesz parkę wrzucasz do słoika z kawałkiem np. skórki od banana i przykrywasz gazą, tak żeby nie wyfrunęły. Po jakimś czasie się rozmnożą i młode do akwa, a parka rozrodcza nadal w słoiku. Możesz na działce spróbować z rozwielitką w oczku, ale to też dużo roboty i najlepiej do oczka wrzucić koński gnój.

Olo
05-19-2004, 08:40
To jaki żywy pokarm można samemu chodować? A ochotke na działeczce nie można?

Rozwielitki albo oczliki, rozwielitki łatwiej, stawiasz sobie beczkę albo cuś z wodą, zasilasz drożdzami, gnojem albo czymś podobnym i wpuszczasz porcje zarodową rozwielitek. Warto też postawić napowietrzacz, bo dranie się potrafią namnożyć do ponad 2000os/l. Z oczlikami nie miałem doświadczeń, słyszałem że w którymś zoo mnożą je na krwi bydlęcej.
Pozatym hodować można wazonkowce, muchy, nicienie....

Klayman
05-19-2004, 09:52
Ochotka to larwy komara, a larwy komara rozwijaja sie w wodzie, wiec potrzebujesz zbiornika znajdujacego sie pod golym niebem zeby komarki mogly tam jajeczka zlozyc. A pozniej larwy musisz wylawiac. Ale czy nie bardziej oplaca sie zakupic w sklepie ochotke niz sie tak meczyc??

Ochotka to ochotka i larw komara czyli wodzienia w to nie mieszajmy :wink:

atusia
05-19-2004, 11:18
Tak dla wyjaśnienia:
ochotka- czerwone larwy muchówek
wodzień- białe larwy muchówek
larwy komara-czarne larwy muchówek
oczliki (cyklop)-drobne skorupiaki, widłonogi
dafnie (rozwielitki)-drobne skorupiaki, wioślarki
rureczniki (tubifeks)- czerwone skąposzczety
wazonkowce- białawe skąposzczety

wolfik
05-20-2004, 14:49
qrde Klay, a larwy komara z wodzieniem to mozna mieszac?:)
zrobie dopisek:)
larwy komara czarnego z bialym:)?

Klayman
05-20-2004, 16:06
Oj Wolfik, zes sie uczepil :wink:

Chodzilo mi o pomylke PONTIACA, dla ktorego ochotka i larwa komara to jedno i to samo. Ja jednak widze to drobna roznice i zwrocilem na to uwage :wink: :lol:. A czy mozna mieszac larwy komara czarnego z wodzieniem ... hmm a nie pozjadaja sie na wzajem ?? :5: :5: :5: Moze wyjdzie z tego szary komar ?!?! Poza tym mysle, ze najlepiej mieszanie wyjdzie mikserem :wink:

wolfik
05-20-2004, 16:48
dobra Klay, wygrales, przepraszam :)

Mrówa
05-21-2004, 10:06
Jak założyć hodowle ochotki?
Jeśli masz działkę, to najlepiej jakąś nieużywaną wannę lub beczkę ustawić w zacienionym miejscu, woda może być z akwarium, ale nie za świeża, wkładasz kilka gałązek z liśćmi lub jakieś roślinki wodne i ... czekasz. Jeżeli pojawią się przezroczyste robaczki to wodzień, a jeśli czarne, to larwy komara (trzeba je w miarę szybko wyłowić, żeby nie zakomarzyć okolicy :wink: ). sama tak robiłam,a rybom bardziej smakowało niż kupione :)
Życzę smacznego
Pozdrawiam

Stryjek
06-18-2004, 14:27
A jak wychodować wazonkowce :?:
Słyszałem że wystarczy trochę ziemi i chyba chleb :?
Może ma ktoś jaakieś precyzyjniejsze info na ten temat

Klayman
06-18-2004, 15:12
A jak wychodować wazonkowce :?:
Słyszałem że wystarczy trochę ziemi i chyba chleb :?
Może ma ktoś jaakieś precyzyjniejsze info na ten temat

Obawiam sie, ze nie ma precyzyjniejszego info. Wrzuc w doniczke z zmiemia troszke chleba namoczonego w mleku /lepsza jest bulka/, do tego wlej torebke z wazonkowcami i do dziela. Po jakims czasie same zaczna sie mnozyc i bedzie wystarczalo, ze co jakis czas dziabniesz sobie pare sztuk do akwarium.

rybka
10-27-2005, 22:19
Tak dokładnie jak wyżej tylko że jeszcze trzeba tą torebke z wazonkowcami "wlać" do tej papki, albo mieć ziemie w której te osobniki występują (a taka gleba mało gdzie jest).
Nie wiem dlaczego nie którzy piszą że wystarczy klem moczony w mleku w ziemie włożyć - u mnie to jakoś nie działało, bo przecież coś z niczego się nie zrobi.

Pozdrawiam Tomek

mirek 17
10-28-2005, 08:34
Jak założyć hodowle ochotki?
Jeśli masz działkę, to najlepiej jakąś nieużywaną wannę lub beczkę ustawić w zacienionym miejscu, woda może być z akwarium, ale nie za świeża, wkładasz kilka gałązek z liśćmi lub jakieś roślinki wodne i ... czekasz. Jeżeli pojawią się przezroczyste robaczki to wodzień, a jeśli czarne, to larwy komara

Ja też tak robiłem! Postawiłem na działce starom wannę z wodą, wrzuciłem troche liści i po jakimś czasie miałem mnóstwo czarnych larw komra.