Zobacz pełną wersję : dolozylem swietlowke i wysypalo mi glonami ...poradzcie
witam
mam akwa 63 litry i mialem swietlowke 13W z odblysnikiem w postaci folii aluminiowej, poniewaz bylo to malo jak na takie akwa dolozylem druga taka swietlowke. Niestety pojawily mi sie nagle glony, przewaznie krasnorosty, chociaz zielenice i okrzemki tez sa, poradzcie co ja mam zrobic, wywalic ta swietlowke ?????? swietlowki zwykkle, niedlugo dopiero bede mial sylvanie day. PH przewaznie 6.5 - 7.0, TWO 14-15
Okrzemki powinny zdechnąć same, a co do reszty to czyściejsza woda (bez azotu) powinna trochę pomóc. Pozatym przydałby się jakiś biologiczny reduktor. Przy 60l chyba tylko otosy i krewetki. Jeśli akwa masz wystawione na światło słoneczne to gaś światło przy nasłonecznieniu lub osłaniaj akwa.
Plaga glonow jest skutkiem zaburzaenia rownowagi w Twoim akwarium. Na krasnorosty polecalbym obnizenie twardosci wody. Okrzemki po pewnym czasie powinny same ustapic /polecam takze reczne usuwanie/. Najwiekszy problem bedzie z zielenicami. Tu moze poki co zmniejszyc czas naswietlania do ok 8 godzin dziennie. Czy stosujesz CO2 ? Jesli nie to radzilbym zastosowac. Poza tym nie nawozic przez jakis czas akwarium. Dobra naturalna metoda jest takze dosadzenie roslin jednak nie spodziewaj sie nadzwyczajnego rezultatu.
Napisz czym nawozisz i jak dlugo oswietlasz akwarium.
Łączę się z Tobą w bólu. Też mam to samo. Zastosowałem zmasowany atak. Siły żywe to 2 otosy + 4 amano, światło włączone 10h (ale skorzystam z rady Klaymana). Do tego wymiana wody 2 razy / tydz. po 10l. Dosadzam szybko rosnącą Valisserię i poszukuję Ceratopteris. CO2 mi bąbluje (roślinki też :D ) a z dodatków podaję tylko FerroActiv. Zobaczymy. Powinno się udać.
Plaga glonow jest skutkiem zaburzaenia rownowagi w Twoim akwarium. Na krasnorosty polecalbym obnizenie twardosci wody. Okrzemki po pewnym czasie powinny same ustapic /polecam takze reczne usuwanie/. Najwiekszy problem bedzie z zielenicami. Tu moze poki co zmniejszyc czas naswietlania do ok 8 godzin dziennie. Czy stosujesz CO2 ? Jesli nie to radzilbym zastosowac. Poza tym nie nawozic przez jakis czas akwarium. Dobra naturalna metoda jest takze dosadzenie roslin jednak nie spodziewaj sie nadzwyczajnego rezultatu.
Napisz czym nawozisz i jak dlugo oswietlasz akwarium.
nawoze CO2 i to dosc obficie, oswietlam ok 12h dziennie, nawoze ferro aktiv albo aquaplant. co moge jeszcze zobic ? dokupoilem tez kilka roslin bo mialem malo, pousuwalem stare zaglonione i pousuwalem liscie z glonami. co jeszcze robic ? nowe rosliny babelkuja ale stare to ani jedna.
Stare nie bąbelkują, bo glony zabierają im wszystko co mogą :(
Skróć czas naświetlania i zmniejsz albo odstaw nawożenie.
Stare nie bąbelkują, bo glony zabierają im wszystko co mogą :(
Skróć czas naświetlania i zmniejsz albo odstaw nawożenie.
a moze stosowac godzinne wylaczanie swiatla np w p[oludnie albo innej porze ? a moze ze dwa przerwania ?? pomoze ?
Poprostu skruć czas oświetlenia i faktycznie lepiej w środku dnia bo jest i tak sporo światła. Na początek moim zdaniem jakieś 4h świecenia 3 przerwy i 4 świecenia.
IMHO to nie ma znaczenia, liczy się długość w ciągu doby. Spróbuj dorzucić jakieś szybkorosnące rośliny typu rogateg, ceratopteris czy valisseria one powinny wygrać walkę z glonami. Ja poza tym daję swoim rybciom papu co 3 dni. Dzięki temu są zmuszone wcinać zieleninkę.
Poprostu skruć czas oświetlenia i faktycznie lepiej w środku dnia bo jest i tak sporo światła. Na początek moim zdaniem jakieś 4h świecenia 3 przerwy i 4 świecenia.
a czy pozniej moge powrocic do ciaglego oswietlenia np ok 12h ?? robic to stopniowo zminiejszajac przerwe np z 3 godzina na 3 i na 1 ??? w jakim odstepie czasowym ?
Stopniowo = bezpiecznie, od razu może być troszkę ryzykowne dla roślin ale powinno być ok.