PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada do 140l...

Nakasha
10-09-2005, 16:17
Witam!

Przepraszam za ten temat :/ ale naprawdę nie wiem, na co mam się zdecydować (jak to kobieta ;) )

Zmieniam obsadę akwa i mam obowiązkowy restart. Zdecydowałam się na Azję, rybki z tego biotopu najbardziej mi pasują charakterem i wizualnie ;), ale nie upieram się przy tym....

Wymiary akwarium to: długość 78cm, wysokość 52cm, szerokość 32 cm, więc jest niestety wąskie i wysokie.

Raczej będzie bojownik - czerwony samiec. Samiczek raczej nie planuję, miałam kiedyś haremik, ale rybcie obgryzały sobie płetwy [a może miały za małe akw?....], zresztą zawsze mogę go przenieść do akw. 50l.

Podobają mi się rybki podobne do mieczyków i platek (miałam je razem, 3 samiczki mieczyka i 4 samiczki platki; ale czytałam gdzieś że nie powinnam trzymać mieczyków z platkami...), może również bocje, na pewno będę kiryski (mam 6) i glonojady (3) oraz brzanki (nie znam ich gatunku - są małe ok. 4cm, samiczki są beżowe z czarnymi pasami, samce czerwone; samiczki są raczej żywe, ale płochliwe, pływają głównie w dolnej części akw.). Chyba, że mają inne wymagania?...

Więc planuję: platki, danio, owe brzanki, kirysy, glonojady, a może jeszcze żałobczniczki, bocje i bojownika? Z taką obsadą każda część akw. będzie zajęta ;).

Czy do tak wysokiego akwarium będę potrzebować specjalnego oświetlenia?

I również pytanie: widziałam w sklepie śliczne pielęgnice. Są wielobrawne, mają żywe, jasne kolory. Akurat nie było sprzedawcy, który zna się na rybkach i obecna kobieta nie potrafiła mi powiedzieć, jakie konkretnie są to pielęgnice. W jakich warunkach mogę je trzymać i czy mogę łączyć z innymi rybami? Nie mam dla nich za wąskiego akw?...

Z góry dziękuję za pomoc ;).

Tilia
10-09-2005, 20:51
Nakasha :) z tych rybek które wymieniłaś z Azji pochodzą tylko danio (o jaki gatunek Ci chodzi?), bojownik, bocje (też pytanie- które?) i brzanki- nie wiem, czy chodzi o wysmukłe?
Trochę dużo gatunków wymieniasz, a wiele z nich to rybki stadne- danio, brzanki, bocje, kiryski... Wszystko to na raz Ci się nie zmieśc. no i nie mam pojęcia o jakie pielęgnice Ci chodzi? Poczytaj trochę o wymaganiach gatunków, zdecyduj się raczej na mniejszą liczbę gatunków ale grupy ryb.