PDA

Zobacz pełną wersję : 25l bojownik i co do tego?

idni
10-07-2005, 00:00
witam.zakladam male akwarium do swojego pokoju konkurencje dla malawi w salonie(tez zakladam).chce miec bojownika.akwarium zalozone-duuuzo roslin,alke raczej takich zwyklejszych/tanszych:) duuuzy korzen po skosie przez cale akwarium.moze jeszcze lupina kokosa ale cos mi sie nie podoba bo za duzo drewna.co moge wposcic?mam tu dwa zbrojniki niebieskie jeden dosc duzy ok 6-7cm drugi 4cm moze sa ciuit wieksze.co moge dodac ?samiczki?a moze jakies inne rybki?wyczytalem tu ze kirychy..pomozcie ..dajcie jakas propozycje

Marcinus
10-07-2005, 06:38
Jeżeli koniecznie chcesz coś dodać to tylko 1 lub 2 samiczki bojownika. Napewno nie wkładaj tam zbrojników są zdecydowanie za duże jak na takie akwa.
Na kiryski też akwa za małe [chyba,że znajdziesz kiryska malutkiego,wtedy możesz ich kupić 3-4].

OLEJ
10-09-2005, 23:22
Oprucz bojka i partnerek to możesz dodać... NIC :D

Ja nawet bałbym się tam samiczki wpuszczać, ale to dlatego, że jestem przewrażliwiony na punkcie przerybiania.

MŁODY89
10-12-2005, 15:57
Wżuć tam małe stadko neonek i myśle że będzie git ;)

pipo3a
10-25-2005, 23:01
niee!! neonki z bojownikami?? u mnie (120L) bojownik sie najadl neonkow:) na 25l... ja bym wpuscil zyworodne (gupiki, molinezje, mieczyki... )

mirek 17
10-27-2005, 10:58
na 25l... ja bym wpuscil zyworodne (gupiki, molinezje, mieczyki... )
Mieczyki w 25 l ?????? czy ty wiesz jakie one rosnom????? Do mieczyków minimum 100 l!!!!!!!!

pipo3a
10-27-2005, 13:00
o to chodzi, ze w 25l nie urosna :D , ale masz racje... zyworodne tak, ale nie wszystkie... gupiki sa ok! a zyworodki tez:)

idni
10-27-2005, 13:33
ja zalozylem post wiec przedstawie sytuacje: sa wpuszczone 1+3.dwie samiczki tego samego koloru co samiec ..stracily prawie calkiem pletwy jedynie samiczka innego koloru ma je w komplecie. do sroda dalem jeszcze 2 kiryski.i..ok 10 swiderkow bardzo malych.bojowniki karmie..no wlasnie czerwone zywe smierdzace robaki ale nie jest to ochotka(bankowo) i suchym OVO -VIT wzmacniajacym jajecznym dla all ryb. mozna by wposcic kilka gupikow ..wydaje mi sie ze samiec bylby szybko zmasakrowany przez samca bojownika.co do samic jak by sie im udalo wytrzec to wydaje mi sie ze narybekj zostanie z miejsca zjedzony przez bojowniki-pozytywnie bo nie chce byc chodowca gupikow!roslinki od poczatku rosna baaaardzo bujnie.rybki..jakos kijowo-boje sie cos o nie...te obgryzanie pletew mi cos nie odpowiada..

p.s...jak mozna sie cieszyc ze mieczyk nie urosnie w akwarium?!!!nie po to sie je choduje zeby byly pokurczone!

kalisus
10-27-2005, 13:36
gupiki sa ok! a zyworodki tez:)
:shock: Przecież gupiki to "żyworodki" - więc nie rozumiem o co chodzi z tym "też"
Do zbiornika 25L wejdzie maks bojownik + 2 samice albo para gupików. Nic więcej. Żadne molinezje i mieczyki ani zbrojniki się nie nadają. Chyba, ze ktoś zamierza męczyc rybki a nie je hodować w miarę przyzwoitych warunkach.
POZDR.

pawel.f
10-27-2005, 14:14
o to chodzi, ze w 25l nie urosna :D , ale masz racje... zyworodne tak, ale nie wszystkie... gupiki sa ok! a zyworodki tez:)

niee!! neonki z bojownikami?? u mnie (120L) bojownik sie najadl neonkow:) na 25l... ja bym wpuscil zyworodne (gupiki, molinezje, mieczyki... )

Człowieku pojęcia nie masz więc swoje porady zachowaj dla siebie.

Gupiki, platki, otoski takie ryby dobierz.

Nie słuchaj pipo3a i nie kupuj mieczyków

W 25l. mieczyk skarłowacieje lub zdechnie.

pipo3a
10-27-2005, 15:03
:x ZYWORODKI POWIEDZIALEM! a nie zyworodne. zyworodki endlera, inaczej jednodniowki, - Poecilia Endleri - z rodniny gupikow!

lordmidian
11-01-2005, 22:05
u mnie w 30 plywają dwa(!) samce i trzy samiczki bojka i regularnie wymieniane małe zbrojniki(wymieniam w sklepie duzego na małego i tak cały rok)
Samce sa rodzina(ojciec i syn) wiem ze to brzmi idiotycznie ale nigdy nie było kłopotów. Obydwa sa duze i maja mocno rozrosnięte płetwy. Nie gonia sie ani nic takiego, przesiadują pod jednym lisciem.... jedyne co zauwazyłem to że gdy starszy zaczyna sie stroszyc to młodszy spokojnie odpływa na pare minut i jest ok.
Co innego samiczki:( te to sa notorycznie gonione i chyba będę musial je wsadzic do innego zbiornika a wpuszczć tylko na tarło.
pozdr i nie psprawdzajcie tego w domach;)

GRzegorz 119
11-18-2005, 10:57
ile jeden mieczyk potrzebuje litrów wody aby żyć i szybko się rozmnożyć aby potem ładnie wygladało akwa?

GRzegorz 119
11-18-2005, 11:00
ile jeden mieczyk potrzebuje litrów wody aby żyć i szybko się rozmnożyć aby potem ładnie wygladało akwa?

Marcinus
11-18-2005, 11:03

Mieczyki są z Ameryki,więc nie wiem czemu napisałeś ten temat akurat w tym dziale.
Przyjmuje się ,że mieczyki można hodować w akwariach od 100l.
Zresztą odpowiedz na Twoje pytanie już padła w tym temacie,więc na przyszłość,postaraj się czytać uważniej.

Hammer
11-18-2005, 11:11
Oprócz tego bojownika i samicy jak wyżej ustalono (ja nawet jej bym nie wpuszczał bo będzie męczona) musi być jakas ekipa sprzątająca, IMO otoski tak z 4 sztuki - w końcu masz mieć dużo roślin, może ampularia albo świderki w świrze, no i ze 3 kiryski musiały by być, bo żadnych ryb dennych nie ma a coś musi zbierać jedzenie które padło aby nie zgniło.

idni
11-18-2005, 22:20
uwazam ze wszystko zostalo juz wyjasnione a pytania o mieczyki nie sa moje i nie wiem czemu ktos akurat w tym topicu pyta o mieczyki:)pozdrawiam i uwazam temat za zamkniety...