PDA

Zobacz pełną wersję : Pulsacyjny?

jard
05-16-2004, 20:54
Cz. Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak dziala wet/dry filter np. Eheim 2227. Poniewaz jest drogi to chyba ma same zalety? I tak w ogole to o co tu chodzi i czy warto doplacic?

dziadekk
05-17-2004, 15:35
Zajrzyj tu:
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_50_61&products_id=905

jard
05-19-2004, 20:01
Dzieki za link. Fajna bestia z tego Eheima. Nie wiem czy dobrze licze ale ma 10 sekund na wypelnienie 5-cio litrowego kubelka i 10 sekund na oproznienie go zeby podolac te 1000 l/h. Chcialbym zobaczyc to w akcji. Ciekawi mnie czy jest tak cichy jak jego niepulsacyjne "kumple", np 2026, ktory ma wydajnosc o 100l mniejsza przy tej samej pojemnosci. Mozna powiedziec ze nadal niezbyt kapuje jak to dziala.

Olo
05-19-2004, 21:18
Wydajność pompy jest chyba większa od wydajności filtra 8) , a mnie bardziej interesuje jak i skąd powietrze dostaje się do kubełka, na chłopski rozum wychodzi, że musi być dodatkowy zaworek, któremu jak się zepsuje to cała chałupa pływa :( :(

danlack
05-22-2004, 21:32
Do glowicy filtra pulsacyjnego dochodza trzy przewody
- wej
- wyj
- powietrze

Rurka do powietrza musi byc powyzej poziomu wody (gdy filtr zapelnia sie woda, zawor odcina jej doplyw i zostaje wypompowana do zbiornika, a w miedzyczasie jej poziom obniza sie w kubelku co powoduje odblokowanie zaworu - plywaka i ponowne napelnienie filtra. Rurka z powietrzem oczywiscie potrzebna jest w celu wyrownania cisnienia podczas wypompowywania i zalewania filtra.

Dostep powietrza (tlenu) do zloza z bakteriami wplywa korzystnie na ich rozwoj i proces filtracji biologicznej - w zwyklym filtrze jest tyle tlenu co zawiera w sobie pompowana woda z akwa, czyli nie ma go az tak wiele.

Pelny cykl zajmuje ok. 40-50 sek (przy 7l) - co daje wydajnosc 500-600l/h

Tylko, ze calosc kosztuje sporo kasy - mi udalo sie kupic 2329 za 1100zl - teraz sa po ponad 1300 - chyba od maja doszedl VAT.

Nie wiem, czy zdecydowalbym sie na taki wydatek drugi raz, dziala dobrze, ale za mniejsze pieniadze tez mozna zrobic dobra filtracje.

Danlack

jard
05-23-2004, 07:59
No to juz cos wiecej wiemy, dzieki. Moglbys jeszcze p. danlack napisac o tym czy taki system dziala rownie bezszmerowo jak zwykly? Poza tym to masz Rolls-Royce´a i nawet podajac tylko nr nie wspomniales ze jest to termofilter. Ja juz sam nie wiem czy to warto tyle kasy, w SE to okolo 2000 zl za takiego RR. Dlatego tak usilnie testuje wew sumpy :D Ale mysle ze takiego RR wielu by chcialo miec i ja sie do nich zalicze. W kazdym razie jak zaczne stawiac cos powyzej 200l :D

danlack
05-23-2004, 09:07
To ze 2329 to termofiltr nie ma specjalnego znaczenia na fakt dzialania, dlatego nic o tym nie pisalem (glowny watek dot. jak dziala pulsacyjny).
Ma to swoje zalety i wady. Zaleta to mniej gratow w akwa, ale wada, gdy z jakiegos powodu zatrzyma sie przeplyw wody to mamy czajnik elektryczny :-)

Cene tego RR podalem na podstawie sklepu www.um-um.pl gdzie go zakupilem - chyba sprzedaja najtaniej.

Co do glosnosci to niestety filtr wydaje z siebie odglosy - wynika to z natury jego dzialania - slychac jak sie zapelnia woda oraz szum z rurki powietrza. Dodatkowy halas robi deszczownia (najwiekszy), ale z niej zrezygnowalem pomimo uwag producenta, ze wszelkie zmiany moga miec wplyw na prawidlowa prace filtra i wszystko jest ok. Halas to rzecz indywidualna i mojej corce nie przeszkadza w spaniu (kiedys mialem przy starym akwa filtr aqua szut system 2 i ten robil znacznie wiecej halasu). Oczywiscie te dzwieki slychac wieczorem - kiedy w mieszkaniu robi sie ciszej, a w ciagu dnia praktycznie go nie slychac z szafki.

Dodatkowe utrudnienie to problem z montazem filtra UV - niestety trzeba zrobic osobny obieg, gdyz jak z nazwy wynika filtr pracuje pulsacyjnie.