Zobacz pełną wersję : Pulsacyjny?
Cz. Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak dziala wet/dry filter np. Eheim 2227. Poniewaz jest drogi to chyba ma same zalety? I tak w ogole to o co tu chodzi i czy warto doplacic?
dziadekk
05-17-2004, 15:35
Zajrzyj tu:
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_50_61&products_id=905
Dzieki za link. Fajna bestia z tego Eheima. Nie wiem czy dobrze licze ale ma 10 sekund na wypelnienie 5-cio litrowego kubelka i 10 sekund na oproznienie go zeby podolac te 1000 l/h. Chcialbym zobaczyc to w akcji. Ciekawi mnie czy jest tak cichy jak jego niepulsacyjne "kumple", np 2026, ktory ma wydajnosc o 100l mniejsza przy tej samej pojemnosci. Mozna powiedziec ze nadal niezbyt kapuje jak to dziala.
Wydajność pompy jest chyba większa od wydajności filtra 8) , a mnie bardziej interesuje jak i skąd powietrze dostaje się do kubełka, na chłopski rozum wychodzi, że musi być dodatkowy zaworek, któremu jak się zepsuje to cała chałupa pływa :( :(
Do glowicy filtra pulsacyjnego dochodza trzy przewody
- wej
- wyj
- powietrze
Rurka do powietrza musi byc powyzej poziomu wody (gdy filtr zapelnia sie woda, zawor odcina jej doplyw i zostaje wypompowana do zbiornika, a w miedzyczasie jej poziom obniza sie w kubelku co powoduje odblokowanie zaworu - plywaka i ponowne napelnienie filtra. Rurka z powietrzem oczywiscie potrzebna jest w celu wyrownania cisnienia podczas wypompowywania i zalewania filtra.
Dostep powietrza (tlenu) do zloza z bakteriami wplywa korzystnie na ich rozwoj i proces filtracji biologicznej - w zwyklym filtrze jest tyle tlenu co zawiera w sobie pompowana woda z akwa, czyli nie ma go az tak wiele.
Pelny cykl zajmuje ok. 40-50 sek (przy 7l) - co daje wydajnosc 500-600l/h
Tylko, ze calosc kosztuje sporo kasy - mi udalo sie kupic 2329 za 1100zl - teraz sa po ponad 1300 - chyba od maja doszedl VAT.
Nie wiem, czy zdecydowalbym sie na taki wydatek drugi raz, dziala dobrze, ale za mniejsze pieniadze tez mozna zrobic dobra filtracje.
Danlack
No to juz cos wiecej wiemy, dzieki. Moglbys jeszcze p. danlack napisac o tym czy taki system dziala rownie bezszmerowo jak zwykly? Poza tym to masz Rolls-Royce´a i nawet podajac tylko nr nie wspomniales ze jest to termofilter. Ja juz sam nie wiem czy to warto tyle kasy, w SE to okolo 2000 zl za takiego RR. Dlatego tak usilnie testuje wew sumpy :D Ale mysle ze takiego RR wielu by chcialo miec i ja sie do nich zalicze. W kazdym razie jak zaczne stawiac cos powyzej 200l :D
To ze 2329 to termofiltr nie ma specjalnego znaczenia na fakt dzialania, dlatego nic o tym nie pisalem (glowny watek dot. jak dziala pulsacyjny).
Ma to swoje zalety i wady. Zaleta to mniej gratow w akwa, ale wada, gdy z jakiegos powodu zatrzyma sie przeplyw wody to mamy czajnik elektryczny :-)
Cene tego RR podalem na podstawie sklepu www.um-um.pl gdzie go zakupilem - chyba sprzedaja najtaniej.
Co do glosnosci to niestety filtr wydaje z siebie odglosy - wynika to z natury jego dzialania - slychac jak sie zapelnia woda oraz szum z rurki powietrza. Dodatkowy halas robi deszczownia (najwiekszy), ale z niej zrezygnowalem pomimo uwag producenta, ze wszelkie zmiany moga miec wplyw na prawidlowa prace filtra i wszystko jest ok. Halas to rzecz indywidualna i mojej corce nie przeszkadza w spaniu (kiedys mialem przy starym akwa filtr aqua szut system 2 i ten robil znacznie wiecej halasu). Oczywiscie te dzwieki slychac wieczorem - kiedy w mieszkaniu robi sie ciszej, a w ciagu dnia praktycznie go nie slychac z szafki.
Dodatkowe utrudnienie to problem z montazem filtra UV - niestety trzeba zrobic osobny obieg, gdyz jak z nazwy wynika filtr pracuje pulsacyjnie.