Zobacz pełną wersję : Kalkwasser - pomoc na gwałt poczebna ;]
Szymek to głównie do Ciebie Balingowcu jeden 8)
Nie wiesz(lub inny podmiocie akwarystyczny - nie wiesz ?? ;])czy nocką kiedy opada to nieszczęsne PH nie mogę zamiast kroplówką to dodawać kalkę malutkimi dawkami prosto z baniaka z przygotowaną mieszanką ?
Dopiero pod koniec tygodnia dostanę ostatnie części do miksera i przez to opóźnienie mam pięć litrów roztworu czekającego...no właśnie albo na zmarnowanie albo na dawkowanie "subtelne" wprost z baniaczka.
Z góry dzięki za odpowiedź 8)
Pewnie się da, ale z miksera dawki są o wiele pewniejsze (jeśli chodzi o ilość)
Chodzi tylko o niezmarnowanie tych 5l roztworu - wczoraj zrobiłem prowizorkę - butelka z podłączona u dołu kroplówka za 3 zeta z apteki - poszło ok. litra roztworu i Ca ładniutko przez nockę podskoczyło o 40 jednostek - jeszcze 120 i będę happy ;]
Koralowce i zwierzaki bez objawów skoków PH więc chyba się udało 8)
paletka6
10-11-2005, 15:03
ja dozóje kalkwasser za pomocą butelki 2l zassysam wężykiem wode wapienną i prostym zaciskiem/regulatorkiem akwarystycznym ustawiam aby mi kapało mniejwięcej kropelka na 6sekund tak mi kapie całą noc :)
2l roztworu starcza mi na około 3 noce :)
kupiłem już mixerek Diy :)
Paletka jakie masz akwa, że Ci 2l starczą na tyle??
Ja uzupełniam kalkiem wyparowaną wodę tj ok. 1,5l dziennie(lub raczej nocnie ;])
paletka6
10-11-2005, 22:06
akwarium to 65l+15l panel :) a czy starcza na całe 3 noce to niewiem :) bo gdy wstaje rano to wody wapiennej w butelce juz nie ma :)
hehe w tym moim nowym sprzęćie nie będe musiał co 3 dni dosypywać wodorotlenku :) ma 6l
Szymek to głównie do Ciebie Balingowcu jeden 8)
Nie wiesz(lub inny podmiocie akwarystyczny - nie wiesz ?? ;])czy nocką kiedy opada to nieszczęsne PH nie mogę zamiast kroplówką to dodawać kalkę malutkimi dawkami prosto z baniaka z przygotowaną mieszanką ?
Dopiero pod koniec tygodnia dostanę ostatnie części do miksera i przez to opóźnienie mam pięć litrów roztworu czekającego...no właśnie albo na zmarnowanie albo na dawkowanie "subtelne" wprost z baniaczka.
Z góry dzięki za odpowiedź 8)
Ja mialem przeboj z dozowaniem wody wapiennej na poczatku mojego slonego - za szybko dozowalem i wytracil mi sie osad, ale taki, ze pokryl twarda skorupa szyby i skaly, a woda mleko doslownie. Niezle sie wtedy spocilem, ale o dziwo zwierzakom nic sie nie stalo, nawet polipy sie nie pochowaly. Kh spadlo drastycznie, ale podmienilem wode i luz. Od tego czasu jestem ostrozny z dozowaniem czegokolwiek. Jezeli chcesz dozowac wode wapienna to musisz dodajac zrownowazyc odparowana wode, czyli dodawac z taka sama szybkoscia jak paruje. A jezeli masz gotowy r-r to mozna spokojnie go wykorzystac, nic specjalnego sie nie dzieje, znam ludzi, ktorzy dozuja kropelkowo z butelek, nie majac miksera, i wszystko jest ok. pozdrawiam......i zachecam do Ballinga 8)
@paletak6 gdzie mozna zakupic teki mixerek diy??
paletka6
10-28-2005, 14:22
tylko u prywatnych ludzi :)
albo zrobić samemu
No Panowie u mnie jazda bez trzymanki - okazało się, że mój test na Ca był wadliwy i miast niedoboru mam teraz, po dozowaniu kalki, 600 mg/l :lol: 8)
Glony nitkowate zdychają aż miło, wapienne praktycznie z dnia na dzień wydają się rozrastać...tylko biedne miekkusy jakoś nieśmiało się rozkładają.
Moja rada - badać raz w miesiącu wodę w sklepach dla porównania bo testy niestety czasem okazują się wadliwe...bez względu na firmę ;]
paletka6
11-02-2005, 19:11
WoW ile ci wody paruje (ile lałeś tego kalkwassera) że podbiłeś do takiej wartości
P.S zapodaj jakoś foteczke akwarium :wink:
Paruje ok. 1,5 litra i tyle kalki dawałem - problemu by nie było gdyby test był ok. a tak ciągle Ca było na poziomie 300/320 mg/l...
Tym bardziej, że obsada wyłącznie miękka (a i skąpa narazie) więc nic zbytnio nie wciągało Ca.
Fotki dam jak będę gotowy 8) bo narazie akwa wygląda jak na mój gust zbyt przemysłowo - muszę wreszcie dokończyć oprawę oświetleniową, wywalić odpieniacz i kupić flotora...no i dokupić jeszcze z 4/5 koralowców.
Daj mi jeszcze z 5 miesięcy ;]
paletka6
11-02-2005, 20:35
ech 5 miesięcy ;)
jakie masz korale ??-jeśli masz jakieś szczepki na zbyciu to chętnie kupie!
skała w akwarium jest juz od prawie dwóch miesięcy narazie mam tylko xenie za tydzień będzie krab pustelnik ,5 ślimaczków strea acta i skałka z trzema gatunkami zoanthusów taki mix (białe,zielone i pomarańczowe)
Co to jest 5 miesięcy - przy morskim to jak mrugnięcie ;]
Mam trzy duże kolonie zoanthusów - dwie bordowe z seledynowym oczkiem i jedna zielona z pomarańczowym(masz białe!!!! - daj foto bo albo u nich zooksantele padły albo masz jakiś rarytas ), jedna rozwijąjąca się parazoantusa(w ciągu 1,5 miecha z dwóch polipów mam siedem), dwa Sarcophytony(tata i mały szczepek :P).
Była ksenia ale błazenek i jedna tragiczna pomyłka przy podmianie wody wystarczyły aby pożegnać ten delikatny jak się okazuje koralowiec.
Jutro prawdopodobnie będzie sinularia a pod koniec miesiąca znów sprubuję z xenią.
plany na przyszłosc to lobophyton(najlepiej taki z zielonymi polipami), z dwa rodzaje grzybków, calvularia(mam jedna taką spora skałke, która jak obrosnie będzie wyglądała jak jeden wielki koral) i ostatnio spostrzeżona w reefshopie Dendronepthya sp. o pieknej fioletowej barwie.
Potem poczekam aż to podrośnie i zmieniam baniak ze 126 na jakieś 200/240 ;]
paletka6
11-03-2005, 05:59
pisałem już że będe je mieć dopiero za około tydzień (prawdopodobnie w wtorek)
http://www.reefshop.pl/view_product.php?product=ZOAAJPEI36
to jest link do tej skałki z zoanthusami
Napisz coś więcej o tym błazenku i tragicznej podmiany wody -błazenek ci ją wszamał czy co ??,co zrobiłeś nie tak ??
P.S co masz zamiar zrobić z tym szczepkiem sacrophytona???-sprzedajesz??
Się napaliłem na białawego zoantka a tu chodzi o białe oczko w brązowym polipie :P
Co do xeni i błazenka - nie daj się zwieść garbiki to bestie ;]
Przy braku ukwiału zamieszkują właśnie xenie(przy braku xeni mój zamieszkał w pieknej czerwonej aldze morskiej :lol: ) ale szybko zauważysz, że mit błazenka dokarmiajacego swoje mieszkanko to...mit.
Te małe bydlaki wyszarpują wszystko co przypomina jedzenie a co znajduje sie w polipach xeni. Niestety często z pulsującymi końcówkami koralowca.
U mnie zanikały systematycznie kolonie w których ten rzeźnik zamieszkał :wink: .
Ostatnia co prawda pomogłem mu sam wykończyć - przez wadliwą wagę dosypałem 1,5 porcji soli do podmianki i xenia po prostu sie rozpłynęła.
Reszta korali nawet nie odczuła zmiany ale xenia wrażliwa na nagłe zmiany padła.
Szczepki trzymam na wymianę. Jak będziesz w stolicy to koniecznie daj znać :idea:
paletka6
11-03-2005, 16:45
yhm ciężka sprawa
puki ja coś wyhoduje to Ty juz nie będziesz miał tych szczepek na wymiane :lol:
narazie to moge dać Ci tylko dwie-trzy szczepki xeni (ale nie wiem kiedy będe w wawie)-może nigdy :) a w wysyłki raczej niechcem sie bawić
Szczepki to będą zawsze - niedługo znów kroje sarcophytona bo już mi podrósł a zooanki...to to jak xenia - rośnie i rośnie ;]
paletka6
11-03-2005, 18:20
też bardzo chętnie bym wsadził sacrophytona do akwarium ale mam tylko 65l+15l panel :( wsadze małego a jak bedzie za duzy to sprzedam lub potnę -ale jak ??? :)
P.S jakie masz akwarium,ile litrów ??? jakie oświetlenie ??jaki odpieniacz, napisz coś więcej o baniaczku jak Ci sie tak szybko te korale mnożą :)
Baniaczek 126l, oświetlenie na t8 - 2x power, 1 marine i 1 life 2 - hagen of koz ;] - od pół roku(wiem, wiem - LEŃ :P) leży śliczna obudowa div na 4xt5 ale ciągle nie mogę się zabrać za popodłączanie stateczników i oprawek...
Odpieniacz to Visijet - kupiony okazyjne za 100 zł + dodatkowa pompa + aquaclear 200 z biobalami jako wkładem - ten komplecik niedługo idzie w odstawkę na rzecz midiflotora = będzie ładniej i znacznie wydajniej.
Dozuję jod dwa razy w tygodniu po 1 ml - kentowski, normalnie do tej ilości proponują 3 ale xenia wtedy nie pulsowała i podejrzewam, że był nadmiar.
Stront raz w tygodniu 3 ml.
raz na dwa tygodnie podbijam Kh bufferem ale trzeba pamiętać, że wtedy spada Ca - i vice versa, jak się dozuje Kalkę to Kh troszkę opada - więc trzeba samemu wypracować odpowiednie ilości.
Sól kenta - mam słabość do tej firmy - jeszcze mnie nie zawiodła.
A jeśli chodzi o cięcie Sarco - w Twoim wypadku, kiedy chcesz uzyskać małego a dużego np sprzedać za jakiś nowy koralowiec to:
- tu przykład z życia wzięty - tniesz tak aby na skałce zostało od dołu ok 2 cm trzonu. Kapelusz i resztę trzonu albo przymocowywujesz do skałki (za pomocą gumki) od razu albo tniesz(jak tort) na cztery części i robisz kilka porcji szczepek.
Z pozostawionej na skale odnogi po ok. tygodniu już zauważysz wyrastajace polipy a w przeciągu 2/3 miesięcy będzie już uformowany zauważalny grzybek ;].
Szczepki w tym samym czasie przyrosną do skałek i zaczną rosnać, powracając do orginalnego kształtu.
paletka6
11-03-2005, 19:59
heh oświetlenie naprawde skąpe ;) (najważniejsze że wrzystko żyje i sie rozwija :) )ja mam 3x24w+1x18w na 65l!!
P.S yhm drastycznie sie dzieli tego sacrophytona ;/ jeśli podzielisz swego i zdecydujesz sie sprzedać wysyłkowo to PISZ do mnie ;)
"Sól kenta - mam słabość do tej firmy - jeszcze mnie nie zawiodła"
też mam tą sól narazie wrzystko jest wporzo
heh oświetlenie naprawde skąpe ;) (najważniejsze że wrzystko żyje i sie rozwija :) )ja mam 3x24w+1x18w na 65l!!
P.S yhm drastycznie sie dzieli tego sacrophytona ;/ jeśli podzielisz swego i zdecydujesz sie sprzedać wysyłkowo to PISZ do mnie ;)
"Sól kenta - mam słabość do tej firmy - jeszcze mnie nie zawiodła"
też mam tą sól narazie wrzystko jest wporzo
co do oświetlenia - miękkusom wystarczy - nawet ŚP Xenia ;] ładnie rosła i pulsowała więc myślę, że tu jakichś męk im nie funduję...no a przy 4xt5 to już będę wogóle happy 8)
Co do Kentowskiej soli - chwalą ją sobie ludzie za dobry poziom wapna i niezłą powtarzalność parametrów = jeszcze dłuuuugo na niej będę jeździł.
A zaczynałem od Reef Cristals - tez niezła.
paletka6
11-06-2005, 17:04
Berserk czym podbijasz kh i z jakiej do jakiej wartości ??
ja od dłuższego czasu mam 7 kh
Kh podbijam kentowskim(zaskoczenie co?? ;) ) superbuffer.
Dodajesz tego rozpuszczoną łyżeczkę do herbaty na szklane raz na dwa tygodnie(lejesz prosto do baniaka) - uzyskując skok i utrzymanie się poziomu Kh o jakieś +3 niż masz w tej chwili.
U mnie są to regulacje z ok. 11 do poziomu 13/14(żegnajcie glony nitkowate ;])
PS - obejrzałem Twój baniaczek na Nano - zapowiada się przesmacznie ;]
Pzd. Maciek
paletka6
11-07-2005, 16:31
yhm czy taki gwałtowny skok nie będzie szkodliwy dla zwierząt w akwarium ?? czy można dawkę podzielić na kilka dni ??
jeśli masz tak wysoki poziom kh to ile masz ca ??
P.S baniaczek narazie nie jest rewelacyjny ale przechodzi rewolucje :lol:
lada dzień będe miał skałke z zoanthusami ,grzybki,5 slimaków astrea tecta 1 krab pustelnik elegans , w niedalekiej przyszłości będzie jeszcze cladella i nepthęa a potem sie zobaczy na co będe miał miejsca :) -może znajdzie sie miejsce na jakiegoś twardziela :D
Ca wacha się w granicach 400(znów musze dozowac Kalkę ;) ).
dozuję też magnez bo mi spadł po podmiance....
Ogólnie od 1,5 roku ciągła walka o prawidłowe parametry ;]
Co do skoków KH - u mnie nic się nie dzieje ale mam prawdziwych weteranów 8) - wszystkie moje rybki, ślimole(oprócz turbo ciągle jakieś nowe mi się pojawiają...człowiek nie może wyjść z podziwu znajdując dwa małże albo chitona po 1,5 roku od zakupu skałki ;) ), jeżowiec, kraby, korale niezależnie od wachań parametrów czuły się wyśmienicie i mnożyło jak Pan Bóg przykazał :lol:
Jedyny denat to krab z początków działalności(nie dodawałem jodu a to bydle potrzebuje go dużo aby przeżyć wylinkę) i ostatnio delikatniusia Xenia(niestety ale rośnie jak chwast tylko przy super parametrach).
Na Gwiazdkę będzie u mnie biostar flotor 8) a na szkicowniku już mam rozpisany projekt oświetlenia na 4xt5 i projekt numero duo na 2xt5 i 150 watowy HQI(wielkość przychodów pomoże mi zdecydować, który wygra ;) ).
A potem już tylko koralowce...sól...dodatki...to studnia bez dna :twisted:
paletka6
11-08-2005, 13:29
a ja na gwiazdkę będe miał Ro + Di a tds juz mam :D tzn prawie mam czekam tylko na listonosza