PDA

Zobacz pełną wersję : Lajkonik zakłada akwarium

Grucha
05-16-2004, 13:46
Witam grupowiczów
Właśnie jestem na etapie zakładania akwarium, i mam w związku z tym kilka pytań do bardziej doświadczonych akwarystów.
Zbiornik będzie miał 112l, rybki raczej pospolite (neon, danio, gurami, mieczyk, molinezja, itp. łącznie 30-40 rybek)
PYTANIE: Jakie zastosować filtrowanie?
Zastanawiam sie nad kubełkiem (nie chcę zagracać zbiornika filtrami wewnętrznymi) i myślę o Eheim Classic 2213 + prefiltr + jakiś dyfuzor na drugim końcu. Czy taki sprzęt bedzie wystarczający do tego akwarium?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelkie inne sugestie.
Pozdrawiam
Grucha
PS: nie jestem aż taki lajkonik, z 10 lat temu miałem akwarium 50l :shock: , ale nawet nie słyszałem w tamtych czasach o filtrach kubełkowych :shock:

mezio
05-18-2004, 15:59
30-40 rybek to zdecydowanie za dużo :?

Duch
05-18-2004, 18:18
Co do kubełka to 2213(bardzo dobry wybór :D ) może być ciut za mocny na 112l ale jak rozwiercisz troche otwory w deszczowni to będzie oki. Chodzi o to żeby nie robił za dużej wirówki :wink: . Jako prefiltr to wystarczy nałożyć kawałek gąbki na wlot kubełka. Miałem prefiltr eheima i nie polecam go do tak małego akwa. To samo dotyczy wszelkich nakładek(dyfuzorów)....wystarczy zwykła deszczownia.

corydoras
05-18-2004, 19:49
nie ma strachu nie zrobi mlynka mam obecnie 2213 w 112 i jest ok

Grucha
05-19-2004, 17:24
Dzięki za odpowiedzi. Mam oczywiście kolejne pytanka:
1. czy 30-40 rybek to za dużo? (jak wspominałem wcześniej będą to głównie neony i danio, z większych gurami)
2. Czy deszczownia załatwi mi całkowicie napowietrzanie, bo nie chcę instalować w zbiorniku dodatkowych wężyków do napowietrzania.

2213 juz zamówiony :D i w drodze
Pozdrawiam
Grucha