Zobacz pełną wersję : kłopot z glonami
Witam wszystkich. Mam problem z glonami, a mianowicie: od pewnego czasu zauważyłam na moich roślinkach, żwirze i kamieniach ozdobnych podłużne zielone nitki formujące sie w jakieś miniaturowe wodorosty. Nie mogę ich za bardzo wyplemić. W sklepie akwarystycznym polecono mi Tetra Aqua AlguMin. Czy ktoś wie czy to jest dobry specyfik i jak go się stosuje. Czy wlewa się go do wody już z rybkami czy może do wody do wymiany. Jest tam napisane, ze po zabiegu (ale nie jest tam zaznaczone ile ten zabieg musi trwać) należy mechanicznie oczyścić jak największą ilość glonów. Wywnioskowałam, ze wlewa się do akwarium i jakiś okres czasu się czeka (?) Ale ile, to nawet ekspedient nie potrafił mi odpowiedzieć. Może ktoś mi poradzi coś innego a może ten specyfik jest dobry? :?:
A druga sprawa to taka, że zdechł mi glonojad. Nie mam zielonego pojęcia z jakiego powodu.
Michał J
05-16-2004, 12:31
Już na wstępie odradzam chemię :!:
W jakim miejscu masz akwarium :?: Czy pada na nie światło słoneczne :?: Jakie masz oświetlenie :?: Ile oświetlasz :?:
Najpierw trzeba wyjaśnić, dlaczego tworzą się u Ciebie glony, a potem można je zwalczać ;)
Już odpowiadam. Akwarium stoi w głębi pokoju, a pokój mam raczej zacieniony. W momencie kiedy wstaję rano włączam oświetlenie,a jak wstaję wcześnie to ktoś za mnie włacza. Wyłaczam jak klade się spac. Nie mam specjalnej zasady ale wyliczylam, ze światło jest zapalone ok. 12 godzin. Czasem mniej czasem więcej. Jeżeli chodz o wodę, temperaturę mam ustawioną na 26 stopni, z Ph mam zawsze problem, bo woda tam gdzie mieszkam ma ok. 8 Ph, sprzedawca dał mi specyfik do zmniejszania i staram sie utrzymywać Ph na poziomie 7-7.5 stopnia.
A oświetlenie mam górne
z Ph mam zawsze problem, bo woda tam gdzie mieszkam ma ok. 8 Ph, sprzedawca dał mi specyfik do zmniejszania i staram sie utrzymywać Ph na poziomie 7-7.5 stopnia.
A oświetlenie mam górne
heh..górne to raczej oczywiste :D ...Michałowi chodziło raczej o ilość Watów i rodzaj świetlówek :wink:. Troche za wysokie to pH. Ten specyfik to pewnie coś z rodzaju pH-, czyli pewnie drogie i skuteczne w krótkim okresie czasu. Do zmniejszenia pH lepiej stosować CO2, torf, lignity, szyszki olchy.
Twoje glony to najprawdopodobniej krasnorosty. Jednym ze środków zapobiegawczych jest obniżenie twardości i zbicie pH. Można to uzyskać za pomocą wody demineralizowanej , filtra RO lub kationitów (np. Filtrax K). O tych glonach i zwalczaniu było ostatnio sporo na forum....wystarczy poszukać :wink: .
Dzięki za odpowiedź. Właśnie studiuję forum i faktycznie duzo było poruszanych tych tematów.