PDA

Zobacz pełną wersję : pretnik w tym zestawie?

Cheri
09-30-2005, 18:04
witam. chcialbym zakupic parke pretnika. czy lepiej zrobic mini haremik? :?
mam akwa 70l, dosyc sporo roslinek, temp okolo 25oC, oswietlane 12godzin dziennie jarzeniowka 15w.
obsada to:
6x Danio Pregowane
3x Brzanka Rozowa(wiem ze troche male akwa ale chyba sa zadowolone)
2x Zbrojnik nieb.
5x Kirys Spizowy
czy moge tu wpuscic pretniki bez zadnego ryzyka? i czy bede szczesliwe :wink: ? co myslicie o obsadzie? moze cos dodac?
czekam na odp, pozdro :wink:

Cheri
10-01-2005, 13:18
:cry: co jest? nikt nie wie czy nie chcecie odpowiedziec? :( pozdro i czekamna rady

Leloo
10-02-2005, 14:41
spokojnie mozesz dac pretniki ;) parka moze byc;) jak ja mailem parke chetnie sie nozyly teraz w 112l mam 2 samce 3 samice... ale nie polecam 2 samcow do malegol litrazu bo moga sie tluc.... i amm uwagfe jak bedziesz maial pretniczki daj im temperature 26-27*C bedzie im lepiej pozdro:)

Cheri
10-02-2005, 15:41
ale czy danio i brzanki nie bede ich ganialy? a nawet obgryzac pletw? troche sie tego obawiam. :? a jak z rozroznieniem plci? zebym nie pomylil bo bedzie wtedy zle :) pozdro!

Gepard666
10-03-2005, 08:19
To zależy jakiego chcesz prętnika ale u większosci samiec ma płetwe grzebietową ostro zakończoną a samina ma zakończona na okrągło :)
Często ludzie na poczatek mylą gurami z prętnikami :)
Ja osobiście polecam prętniki niebieskie bardzo wdzięczne rybki a ich obserwacja sprawia wiele radości :)

Cheri
10-03-2005, 13:58
w zoologu posiadaja pretnika karlowatego(ten w takie pomaranczowe paseczki) i chyba pretnika midowego czy jakos tak, on jest prawie caly pomaranoczowy, za niego chce 5zl a za karlowatego 7, ktorego mi radzicie :?: :?: :?:

bugi
10-03-2005, 14:45
uwaga na brzanki trzymane z prętnikami !!!, ja bym ich nie trzymal razem

Cheri
10-07-2005, 14:43
no qrcze :( ale jak mam troche roslinek? moje brzanki sa raczej spokojne, nawet samca gupika jak wpuscilem to nie atakowaly. moze uda mi fotke akwa zamiescic to zobaczycie jakie sa warunki. :wink:

Tilia
10-07-2005, 14:55
uważa się, że brzanki różowe i dania preferują niższe temperatury, prętniki natomiast są rybami wód raczej stojących i cieplejszych. Ja bym ich nie mieszała, nie pasują mi razem. Myślałam co prawda, żeby dodać prętniki w przyszłości do titejek, ale one maja trochę inne wymagania (i temperament). Chociaż brzanki to mocne ryby ;) Różowe nie powinny być agresywne w stosunku do prętników.

Cheri
10-07-2005, 22:02
tak czy siak , mam ciezko orzech do zgryzienia :wink:

Tilia
10-08-2005, 09:19
hmmm to może... drugie akwarium dla prętniczków? :wink:

Cheri
10-08-2005, 13:59
hmm, drugiego akwa nie kupie, nawet miejsca juz nie mam, mam tylko akwa 20l ale to jest chyba za male. czyz nie???

MŁODY89
10-12-2005, 16:01
Ja bym powiedział że brzanki mogą skubać te prętniki...

marcin1478
10-13-2005, 11:38
w zoologu posiadaja pretnika karlowatego(ten w takie pomaranczowe paseczki) i chyba pretnika midowego czy jakos tak, on jest prawie caly pomaranoczowy, za niego chce 5zl a za karlowatego 7, ktorego mi radzicie :?: :?: :?:

Ten "pretnik miodowy", to chyba chodzi o "pretnika trojbarwnego" (niemiecka nazwa to w tlumaczeniu "gurami miodowe")
U mnie trojbarwne nie urosly tak duze jak karlowate i sa znacznie spokojniejsze (karlowate potrafia ustawic cale akwa), choc tez bardziej plochliwe. Jesli trafi ci sie samiec o naprawde intensywnych barwach, to wyglada uroczo. Moim zdaniem lepiej niz karlowate.
W obu przypadkach lepiej trzymac haremik, lub przynajmniej 2 na 2(o ile trafisz na lubiace sie samce).

Cheri
10-14-2005, 17:11
ale jak dokupie 3 rybki to nie bedzie im za ciasno w moim akwa? tego sie obawiam

marcin1478
10-18-2005, 15:34
Przeczytaj jeszcze raz odpowiedz "Tilii", jest bardzo trafna. Ja uwazam, ze dla pretnikow musialbys podniesc temperature do ok. 27 stopni. Dopiero wtedy czuja sie na prawde dobrze i sa zdrowe. Ale taka temp. pewnie bardzo nie spodoba sie danio. Poza tym mozesz troche przerybic jesli wpuscisz jeszcze jakies rybki - to nie bedzie dobre.

Cheri
10-18-2005, 18:18
no niestety bede chyba musial zrezygnowac z moich upragnionych rybek :( trudno , pozdro, dzieki za rady!