Zobacz pełną wersję : pretnik w tym zestawie?
witam. chcialbym zakupic parke pretnika. czy lepiej zrobic mini haremik? :?
mam akwa 70l, dosyc sporo roslinek, temp okolo 25oC, oswietlane 12godzin dziennie jarzeniowka 15w.
obsada to:
6x Danio Pregowane
3x Brzanka Rozowa(wiem ze troche male akwa ale chyba sa zadowolone)
2x Zbrojnik nieb.
5x Kirys Spizowy
czy moge tu wpuscic pretniki bez zadnego ryzyka? i czy bede szczesliwe :wink: ? co myslicie o obsadzie? moze cos dodac?
czekam na odp, pozdro :wink:
:cry: co jest? nikt nie wie czy nie chcecie odpowiedziec? :( pozdro i czekamna rady
spokojnie mozesz dac pretniki ;) parka moze byc;) jak ja mailem parke chetnie sie nozyly teraz w 112l mam 2 samce 3 samice... ale nie polecam 2 samcow do malegol litrazu bo moga sie tluc.... i amm uwagfe jak bedziesz maial pretniczki daj im temperature 26-27*C bedzie im lepiej pozdro:)
ale czy danio i brzanki nie bede ich ganialy? a nawet obgryzac pletw? troche sie tego obawiam. :? a jak z rozroznieniem plci? zebym nie pomylil bo bedzie wtedy zle :) pozdro!
Gepard666
10-03-2005, 08:19
To zależy jakiego chcesz prętnika ale u większosci samiec ma płetwe grzebietową ostro zakończoną a samina ma zakończona na okrągło :)
Często ludzie na poczatek mylą gurami z prętnikami :)
Ja osobiście polecam prętniki niebieskie bardzo wdzięczne rybki a ich obserwacja sprawia wiele radości :)
w zoologu posiadaja pretnika karlowatego(ten w takie pomaranczowe paseczki) i chyba pretnika midowego czy jakos tak, on jest prawie caly pomaranoczowy, za niego chce 5zl a za karlowatego 7, ktorego mi radzicie :?: :?: :?:
uwaga na brzanki trzymane z prętnikami !!!, ja bym ich nie trzymal razem
no qrcze :( ale jak mam troche roslinek? moje brzanki sa raczej spokojne, nawet samca gupika jak wpuscilem to nie atakowaly. moze uda mi fotke akwa zamiescic to zobaczycie jakie sa warunki. :wink:
uważa się, że brzanki różowe i dania preferują niższe temperatury, prętniki natomiast są rybami wód raczej stojących i cieplejszych. Ja bym ich nie mieszała, nie pasują mi razem. Myślałam co prawda, żeby dodać prętniki w przyszłości do titejek, ale one maja trochę inne wymagania (i temperament). Chociaż brzanki to mocne ryby ;) Różowe nie powinny być agresywne w stosunku do prętników.
tak czy siak , mam ciezko orzech do zgryzienia :wink:
hmmm to może... drugie akwarium dla prętniczków? :wink:
hmm, drugiego akwa nie kupie, nawet miejsca juz nie mam, mam tylko akwa 20l ale to jest chyba za male. czyz nie???
Ja bym powiedział że brzanki mogą skubać te prętniki...
marcin1478
10-13-2005, 11:38
w zoologu posiadaja pretnika karlowatego(ten w takie pomaranczowe paseczki) i chyba pretnika midowego czy jakos tak, on jest prawie caly pomaranoczowy, za niego chce 5zl a za karlowatego 7, ktorego mi radzicie :?: :?: :?:
Ten "pretnik miodowy", to chyba chodzi o "pretnika trojbarwnego" (niemiecka nazwa to w tlumaczeniu "gurami miodowe")
U mnie trojbarwne nie urosly tak duze jak karlowate i sa znacznie spokojniejsze (karlowate potrafia ustawic cale akwa), choc tez bardziej plochliwe. Jesli trafi ci sie samiec o naprawde intensywnych barwach, to wyglada uroczo. Moim zdaniem lepiej niz karlowate.
W obu przypadkach lepiej trzymac haremik, lub przynajmniej 2 na 2(o ile trafisz na lubiace sie samce).
ale jak dokupie 3 rybki to nie bedzie im za ciasno w moim akwa? tego sie obawiam
marcin1478
10-18-2005, 15:34
Przeczytaj jeszcze raz odpowiedz "Tilii", jest bardzo trafna. Ja uwazam, ze dla pretnikow musialbys podniesc temperature do ok. 27 stopni. Dopiero wtedy czuja sie na prawde dobrze i sa zdrowe. Ale taka temp. pewnie bardzo nie spodoba sie danio. Poza tym mozesz troche przerybic jesli wpuscisz jeszcze jakies rybki - to nie bedzie dobre.
no niestety bede chyba musial zrezygnowac z moich upragnionych rybek :( trudno , pozdro, dzieki za rady!