Zobacz pełną wersję : CALVUS`Y i co do nich?
Witam, mam koncepcje na akwarium z Calvusami (chcialbym zeby mieszkala w nim parka lub 2 parki). Co jeszcze moze z nimi mieszkac w akwarium o wymiarach 100x40x50 (typowa 200 l)? czy jest sens wprowadzac tropheusy? czy moze jakies inne rybcie, nie chcialbym aby akwarium bylo zbyt puste ale nie chce tez przerybiac. Nie mam zadnego doswiadczenia z tanganika, mam natomiast "stabilne" malawi, z ktorym sobie radze bez problemow;).
Pozdrawiam
Moje compresicepysy w podobnym zbiorniku dobrze dogadują się z lelupami. Gorzej natomiast jest z naskalnikami regana.
Myślę że jakieś muszlowce też nie były by problemem.
Moga byc compressicepsy. Moga byc muszlowce. Moga byc naskalniki ( u mnie calvusy dogaduja sie z naskalnikami regana, totalna ignorancja). Moga byc tez jakies synodonty.
Bron Boze nie wprowadzaj tropheusow. Calvusy sa miesozerne. Nie mozna ich karmic spirulina !
Nuroslaw
10-03-2005, 11:39
Podłącze się pod pytanie.
Akwa 120/50/55, główna ryba to tropheusy Kaiser około 15 szt.
Do towarzystwa chciałbym dać włąsnie A. calvus. Ryby karmione pokarmami roślinnymi. I pytanie. Czy calvusy są w stanie przyjmować pokarm roślinny ?? Ich zadaniem ma być redukcja pogłowia młodych tropheusów, aby zbyt szybko nie przepełniły zbiornika. Więc pokarm zwierzęcy dla Calvusy stanowiłyby młode Trofcie.
Nie mam zamiaru odławiać ryb, bo rzecz prawie niemożliwa bez demolki wystroju (dużo kryjówek). A tak problem rozwiązany.
W malawi ta teoria się sprawdza, ale tam zawsze conajmniej dwie samice noszą młode, jeden Chipokae nie daje sobie rady i po roku mam o około 10 szt ryb wiecej, ale to i tak lepsze niż to co było bez niego. Bo potem jest problem z nadmiarem ryb. Pewnie na trofcie byłoby więcej chętnych, ale ja naprawdę nie mam już siły ich odławiać.
pzodrawiam
Clavusy przyzwyczaisz do spiruliny, ale nie rozwijają sie prawidłowo. U mnie strasznie wolno rosną. Roczne ryby mają ok 4cm. Posiadam 2 samice i jednego samca. Samca cos dopadło ponieważ ma ciągle podniesione pokrywy skrzelowe i nic nie rośnie. Je i zachowuje sie normalnie. Może to btrak mięska ??
Nuroslaw
10-03-2005, 13:03
A jak u Ciebie z tępem pojawiania się przychówku. Jak miesięcznie uzyskujesz około 10-20 szt. narybku nie będzie to wystarczające dawka mięska dla np. pary Calvusów. ??
Tak sobie gdybam.
No wlasnie ja mialem podobna wizje calvusy jako "kontrolerzy przerybienia" w baniaku, ale trofcie mi wszyscy na okolo odradzaja (tak samo bylo w malawi z demasoni tez mi wszyscy odradzali;)). Mysle jeszcze o blazenkach z tanganiki-Eretmodus cyanosticus (niestety tez rybki roslinozerne:(), zastanawiam sie jak by to funkcjonowalo :) W malawi nie ma problemow zywieniowych, tyle, ze nie mam tam typowych miesozercow, bo yellow choc lubia skorupiaki to na spirulinie i pochodnych tez ladnie rosna:). Wiem, ze w wielu akwariach z trofami trzymacie rybki "bardziej miesozerne" jakies naskalniki, szczelinowce, muszlowce... :)
Ale to, ze chcesz trzymać Clalvusy by eliminowały młode tropheusy to szkoda. Napewno jest wielu chętnych na Twoje podrostki.
Tropheus Kaiser to to samo co bemba ??
Nuroslaw
10-04-2005, 06:26
Kaiser, ( chyba II) to IKOLA (ten z żółtym paskiem)
No to jak Ikola to naprawde szkoda, ponieważ ich wartość rynkowa jest od 12zł za maluchy i napewno znajdziesz chętnych
Co do wartości rynkowej rybek to teoretycznie sie zgodze, ze mozna probowac sprzedawac rozmnozone rybki. Co prawda ja nie mam zadnych doswiadczen z tanga, ale wiem, ze np. mlode demasoni (ktore w sklepach akwa kosztuja 12-18 zl) ciezko jest sprzedac za 3 zl/szt. Do sklepow akwarystycznych mlodych nie oddaje, bo mi ich szkoda, wiem, ze nie pozyja tam dlugo :( Jak patrze na warunki w sklepach u mnie to ogarnia mnie przerazenie, dlatego ja mlodych pyskow i inkubujacych matek nie odlawiam (zwykle:)).
Pozdrawiam
Ze sprzedażą tropków napewno nie bedzie problemu z malawka jest dość ciężko. Wystarczy wejśc sobie na www.tropheus.pl lub do działu giełda na www.malawi.pl. Wystarvczy zobaczyć jakie są proponowane ceny tropheusów a jakie ryb z malawi !!! W dodatku nie jest to powszechnie znany tropheus bemba lub duboisi i nabywców napewno by było sporo (oczywiście w dobrej cenie) sam bym kupił z 10 sztuk.
Przykład np. giełda w rzeszowie, gdzie malawijskich pysiów jest mnóstwo po 2zł i ciężko sprzedać. Tropheusy wzbudzają zawsze duże zaineresowanie, ale niestety cena ich jest sporo wyższa
Szczególnie ze masz mozliwość ich dowiezienia na części Polski
Nuroslaw
Calvusy potrafia zjesc ikre trofow podczas tarla. To straszne spryciule.
W takiej sytuacji maluchow moglbys sie wogole nie dochowac.
MariooT
Moje czteromiesieczne calvusy maja cztery centymetry. Od malego karmione wylacznie mieskiem (larwy solowca i cyklop, pozniej dorosle solowce, ochotka, wodzien i inne). Niewiele jest gatunkow, u ktorych dieta ma tak ogromne znaczenie dla tempa wzrostu. A karmienie spirulina prowadzi do karlowacenia i problemow ze rozmnazaniem.
Pozdrawiam
Tasma
Moje czteromiesieczne calvusy maja cztery centymetry. Od malego karmione wylacznie mieskiem (larwy solowca i cyklop, pozniej dorosle solowce, ochotka, wodzien i inne). Niewiele jest gatunkow, u ktorych dieta ma tak ogromne znaczenie dla tempa wzrostu. A karmienie spirulina prowadzi do karlowacenia i problemow ze rozmnazaniem.
Pozdrawiam
Tasma
U mnie samiec nic nie rośnie coś zachorzał. Samice już go przerosły i dlatego dalej sa te 4cm. Jednak nie polecam trzymania calvusów z tropheusami. naskalniki, księżniczki i szczelinowce bardzo dobrze znoszą taką dietę, natomiast dieta calvusów powinna być jednak odmienna
wojtass_maniak
10-07-2005, 15:24
A ma ktos jakies doswiadczenia jak ma sie sprawa mlodych trofeusow w przebywaniu w akwarium razem z naskalnikami przyzwyczajonymi do diety zielonej?
zależy jak młodych. Ja miałem 1,5cm i było ok. Naskalniki do tropheusów podchodzą raczej neutralnie
wojtass_maniak
10-08-2005, 09:38
Aha to dobrze, bo balem sie ze beda polowac na przedszkolaki trofow
Roberto345
10-17-2005, 20:56
Calvusy broń panie boże razem z tropheusami bo różnią je rodzaje pokarmów roślinne i mięsne, niestety calvus na roślinym nie pociągnie, ale do Calvusów można dorzucić księżniczki, lelupki, naskalniczki muszlowca, tylko brevis żeby nie były zbyt małe, tetracantus, tretocephalus, itp.