Zobacz pełną wersję : Pielęgnacja!!!
Elo! Mam pytanie! Ostatnio zaczołem bawić się troszke rośłinkami. Mam taki dylemacik-czy przy każdym czyszczeniu zbiornika i całkowitej wymianie wody sadząc roślinki należy przycinać korzonki?za każdym razem?Czy należys stosowaćjakieś nawozy czy wystaczy posadzić je w żwirku?jesli potrzebna sa jakies nawozy to napiszcie jakie i jak je stosować!! Dzieki!!!
Pozdrawiam!!!
Powinno przycinas sie korzenie z jednego wzgledu. Przyciete korzonki szybciej wchlaniaja substancje organiczne przez co przyjecie sie roslin na nowym gruncie jest szybsze i pewniejsze.
Nawozy:
pod korzenie jednym z lepszych jest Sera Florenette A /pod wieksze rosliny 1 tabletka/
Preparaty wlewane do wody /wiekszy wybor/:
Sera - Florena
Tropical - AquaPlant /lub AquaPlant B/ plus FerroAktive
Tropica - Master Grow
Symfonia Zlota /przepis podany w Artykulach i Felietonach na tym forum/
Planta Garnier Clasic /dosc obficie opisany na forum/
Jesli masz dosc dobre swiatlo /tzn ok 0.5 W/l/ mozesz zastosowac dodatkowo CO2 przy zwiekszeniu nawozow do ok 120-130%.
Ok! Ale boje się że jak przytne korzenie anubiaskom to nie za zybko złapią sie znowu korzenia lub kamienia? co to jest ta Sera Florenette A?Możesz mi coś wiecej na jej temat napisać!! To są jakieś tabletki które się rozkładaja pod korzeniami roślin? Co twoim zdaniem jest lepsze.Takie tabletki czy preparaty w płynie i dlaczego to a nie tamto?Sorki że tak pytam ale chce dowiedzieć sie jak najwięcej na ten temat!!! Dzieki!!!
Pozdrawiam!!!
Lord Paszka
05-14-2004, 12:01
Elo! Mam pytanie! Ostatnio zaczołem bawić się troszke rośłinkami. Mam taki dylemacik-czy przy każdym czyszczeniu zbiornika i całkowitej wymianie wody sadząc roślinki należy przycinać korzonki za każdym razem?
Wow !!!!!!!!!! A dlaczego chcesz wymieniać całą wodę !!! Popełniasz wielki błąd jeżeli robisz to zbyt często. Akwarium można czyścić i bez tego. Takie praktyki szkodzą całemu biotopowi bo to tak, jakbyś całkowicie zakładał go od samego początku.
Jeżeli sadzisz roślinkę a jej korzenie są zbyt długie najlepiej jest je przyciąć. Dużo lepiej dla rośliny jest jak ma przycięte korzenie niż gdyby miałe one wystawać ponad żwirek.
Elo! Źle mnie zrozumiałeś ja nie wymieniam czesto wody tylko pytam się czy musze przycinać korzonki!!! Wode to wymieniam sporadycznie!! Skoro mówisz że akwa można czyścić bez wymiany wody to napisz mi jak bo jestem tym zaciekawionyi może mi sie to przydać!!! dzieki!!!
Pozdrawiam!!!
matyjasz
05-14-2004, 12:22
Elo! Źle mnie zrozumiałeś ja nie wymieniam czesto wody tylko pytam się czy musze przycinać korzonki!!! Wode to wymieniam sporadycznie!! Skoro mówisz że akwa można czyścić bez wymiany wody to napisz mi jak bo jestem tym zaciekawionyi może mi sie to przydać!!! dzieki!!!
Pozdrawiam!!!
Nei zrozumiałęs Lorda :) wody nei powinno się wymieniać całkowicie tylko 15% wody na tydzień na odstałą, lecz zalezy też od obsady ryb.
Źle mnie zrozumiałeś ja nie wymieniam czesto wody
To bardzo źle, Zrób tak jak napisałem wyżej.
Ok! Ale boje się że jak przytne korzenie anubiaskom to nie za zybko złapią sie znowu korzenia lub kamienia? co to jest ta Sera Florenette A?Możesz mi coś wiecej na jej temat napisać!! To są jakieś tabletki które się rozkładaja pod korzeniami roślin? Co twoim zdaniem jest lepsze.Takie tabletki czy preparaty w płynie i dlaczego to a nie tamto?Sorki że tak pytam ale chce dowiedzieć sie jak najwięcej na ten temat!!! Dzieki!!!
Niech ktos Tobie predziej kulasy poprzetraca zanim obetniesz anubiasowi korzenia !!!! :|
Podcina sie korzenie jedynie roslinom sadzonym bezposrednio do zwirku. Pod korzenia wiekszych roslin wklada sie pastykle Sery Florenette A a do wody lejesz inne. Jedno drugiemu nie bedzie przeszkadzac a co najwyzej sie uzupelni. Czyli pod korzenie Sere a do wody masz od wyboru do koloru.
Aha jeszcze jedno. O co chodzi z tym nawożeniem CO2?Trzeba mieć jakiś dozownik i butle czy to wyglada całkiem inaczej?
Pozdrawiam!!!
Najlepiej jest mieć butlę z reduktorem i z jakimś zgrabnym dyfuzorkiem CO2. Niemniej jednak przy ograniczonym budżecie doskonale sprawdza się tzw. bimbrownia plus dzwon zamiast dyfuzora. Szczegóły dotyczące budowy bimbrowni znajdziesz na forum. Sam używam CO2 z bimbrowni i daje to bardzo przyzwoite efekty.