Zobacz pełną wersję : Proporczykowce do barwniaków - ile?
Grzegorz Pietranek
09-21-2005, 15:20
Witam..
Przechodzę definitywnie z SA do Afryki.. Mam 112l (80x35x40h).. W środku w tej chwili 2x Barwniak Thomasa (+7 4-miesięcznych młodych 3,5-4cm), samca kakadu i dwa miedziki.. Reszta obsady się nie utrzymała.. Kakadu i miedziki gdzieś oddam, kupię parkę b. szmaragdowych i właśnie proporczykowce..
Zastanawiam się, czy kupić tylko po parce tych ryb, czy może zdecydować się na 2 parki barwniaków i kilka (3-4) par proporczykowców (oczywiście pośrednie sytuacje są też możliwe)..
Wiadomo - wszystkie wersje mają swoje za i przeciw..
Z proporców najchętniej Kap Lopezy (bo chcę pomarańczowe rybki w akwarium :P ), ale nie jest to jeszcze przesądzone (są jeszcze gardnery, a może będzie coś więcej).. Decyzja musi zapaść do soboty-niedzieli..
Pozdrawiam,
GP
futermelok
09-26-2005, 12:02
Sugerował bym tylko jedna pare barwniaków jak beda mieć tarło to pewnie i tak ci zostanie tylko jedna para a napewno bedzie niezły młyn w baniaku. Co do proporczykowców to możesz spróbować ja mam i barwniaki i proporczykowce ale trzymam je osobno ale wydaje mi się że raczej nie beda sobie wchodzić w droge i jak już bym mogł radzic to przynajmnie 2 samce i ze 3-4 samice .
Grzegorz Pietranek
09-26-2005, 13:34
Mówisz 2 samce?? Nie pozabijają się?? Może 3-4 parki (żeby trzymać się konwencji 6-7ryb?)
futermelok
09-26-2005, 14:58
Jesli poza barwniakami beda tylko proporce to moga być ze 3-4 parki choc lepiej by było mieć przewage samic.
Grzegorz Pietranek
09-26-2005, 15:14
Docelowo będą B. Thomasa (1+1), szmaragdowe (1+1), neritiny (3) i proporce.. Mam jeszcze 45l (więc "efekt tarła" może uda mi się zniwelować) i 12l.. Więc źle nie będzie.. Chyba :?
futermelok
09-26-2005, 20:21
teraz tak myślę że nie dokąca bedzie super bo jak stwierdzałem że bedzie ok to brałem pod uwage tylko i wyłącznie temperament itp a po głebszym zastanowieniu to na dłuższą mete proporce słabo beda przedły w temperaturze wyzszej niż 25, musiał byś chyba wypośrodkować termostat i nastawić własnie na 24 -25 stopni max
dziaradd
11-20-2005, 16:01
JA bym zrobił tak 1 para thomasa i 2 samce i 5 samiczek proporca i zbrojniki(to juz nie afryka ale..)
dziaradd
11-20-2005, 16:03
Docelowo będą B. Thomasa (1+1), szmaragdowe (1+1), neritiny (3) i proporce.. Mam jeszcze 45l (więc "efekt tarła" może uda mi się zniwelować) i 12l.. Więc źle nie będzie.. Chyba :?
nieee szmaragdowe moga byc bardziej agresywne niz thomasa no i ......
Grzegorz Pietranek
11-20-2005, 16:53
nieee szmaragdowe moga byc bardziej agresywne niz thomasa no i ......I kto to mówi.. :?
Na razie thomasy załatwiły mi kakadu, anomalki, 8/10 miedzików i dwa karliki.. :?
Temperaturę utrzymuję w granicach 24,5oC..
dziaradd
12-24-2005, 14:59
chyba..
a chyba to wiesz
a i mowi to michał dziarmaga zeby nie było watpliwosci :?
Grzegorz Pietranek
12-25-2005, 01:35
chyba..
a chyba to wiesz
a i mowi to michał dziarmaga zeby nie było watpliwosci :?Młody człowieku..
Działasz mi na nerwy od dawna, ale zaczynasz przeginać.. :) Chcesz coś napisać - napisz z sensem.. :? Ten wątek odnawiasz zawsze po bardzo długim czasie.. Najpierw po 2, teraz po miesiącu odzywasz się i ani tamten post z 20 listopada, ani ten dzisiejszy nie wnoszą nic..
Ciekawi Cię może, dlaczego napisałem "Chyba"? Otóż nawet mając pełną (dogłębną) wiedzę o rybach zawsze pisałbym w trybie przypuszczającym.. Każde żywe stworzenie jest indywidualne, ma swój charakter, swoje zalety i swoje wady.. Nigdy nie przyjmę tzw. "zasad" dotyczących żywych stworzeń za dogmaty.. Możesz mieć 1000 neonów w 5000l akwarium i po miesiącu może zostać tylko jeden - bo ten 0,1% populacji może mieć taki odchył, że będzie rozszarpywał inne.. Zakłądając, że tylko 0,00001% neonów może mieć taki odchył, oznacza to, że w Polsce takich neonów jest co najmniej kilka (bo populacja neonów w polskich domach, sklepach, hurtowniach pewnie przekracza milion sztuk)..
dziaradd
01-13-2006, 16:47
chyba..
a chyba to wiesz
a i mowi to michał dziarmaga zeby nie było watpliwosci :?Młody człowieku..
Działasz mi na nerwy od dawna
ty mi tesz nawet nie wiesz jak bardzo PS :mozesz uzasadnic to dlaczego dałes mi bana
Grzegorz Pietranek
01-13-2006, 23:02
ty mi tesz nawet nie wiesz jak bardzo PS :mozesz uzasadnic to dlaczego dałes mi bana
"Młody człowieku..
Działasz mi na nerwy od dawna, ale zaczynasz przeginać.. Chcesz coś napisać - napisz z sensem.. Ten wątek odnawiasz zawsze po bardzo długim czasie.. Najpierw po 2, teraz po miesiącu odzywasz się i ani tamten post z 20 listopada, ani ten dzisiejszy nie wnoszą nic.."
Teraz mija kolejne 10 dni.. A Twój post oczywiście wnosi tyle do dyskusji, że nie wiem, na który argument odpowiedzieć..
Bana dostałeś, by mieć czas poczytać trochę o rybkach.. Wiedza to ważna rzecz..
dziaradd
01-14-2006, 15:43
Bana dostałeś, by mieć czas poczytać trochę o rybkach.. Wiedza to ważna rzecz..
chodziło mi o konkretny punkt regulaminu
ps :tak wiedza to wazna rzecz lecz ty sugerujesz ze jej nie mam (albo przynajmniej ja to tak odbieram)
mogłbys mi odpowiedziec??
lordmidian
01-25-2006, 07:07
a nie moze moderator zamknac tego watku i po kłopocie?
ja chciałem trzymac barwniaki z proporcami ale rozmyśliłem się ze wzgledu na temperature. Dołoże zamiast nich błyskotki jak zdobęde.
pozdr
Grzegorz Pietranek
05-12-2006, 23:42
Dla tych, którzy śledzili temat..
Dziś oddałem do sklepu 10 barwniaków Thomasa i dostałem w zamian 5 (2+3) Kap Lopezy..
Zbiornik z dużą ilością kryjówek, mocno zarośnięty mchem.. Temperaturę obniżyłem do 23,5* - chyba będzie w miarę.. W tej chwili rybki trzymają się w rogu akwarium, ale są świeżo wpuszczone się nie dziwię*.. Mam nadzieję, że się zaaklimatyzują..
Ciekawa rzecz - gość w sklepie trzymał je z kakadu i ramirezkami w odkrytym akwarium przez kilka dni i ponoć nie wyskakiwały, a nie wierzę, żeby miały tam dobrze.. ;)
Obsada w tej chwili:
2+4 B. Thomasa
2+30 B. Szmaragdowe
2+3 Proporczykowiec z Kap Lopez.