PDA

Zobacz pełną wersję : 60l - da się coś z tym zrobić?

Patryś
09-19-2005, 17:36
Witajcie! Mam zamiar założyć niewielkie akwa morskie 60l, standardowe 60x30x30. I tu mam pytanie: Czy można trzymać w tym jakieś ryby? Chcę tam włożyć około 15-20 kg skały, parę korali miękkich. Za filtracje ma służyć sump 10l z trzema przegrodami: bioballami, gąbką i wkładem ceramicznym (nie znam się na filtrach i byłbym wdzięczny za wszelkie porady) i odpieniach. Ośietlenie: planuję samodzielnie wykonaną belkę z HQI, albo Jarzeniówkami. W kwestii rybek... zastanawiam się nad dwoma apogonami, jednym mandarynem, lub jednym garbikiem niebieskim plus jedna krewetka czyszcząca. Prosiłbym o odpowiedzi ludzi kompetentnych, mających w tym doświadczenie, a nie słodkowodniaków, co nie mają o tym pojęcia :D

Magua
09-20-2005, 14:52
Witam!
Akwa 60l to troche niewiele jak na morskie, ale przy odpowiedniej wiedzy i sporym poświęceniu da się zrobić. Pierwsza uwaga HQi raczej sobie daruj, przy tak małym baniaku i obsadzie z miękkich lepszę będą T5, jedna koniecznie aktyniczna! Jeśli chodzi o ryby, to raczej niewiele tam się zmieści, a o mandarynie to napewno zapomnij. Lepsze będą np. A. ocellarisy. Z garbikami radzę uważać z powodu ich agresji. Może się okazać że jeden błazenek nieda sobie rady z małym rozbójnikiem i będzie dostawał manto. Sump to jest pewne rozwiązanie, ale radziłbym raczej większy np.30l pamiętaj że musi się tam zmieścić pompa, odpieniacz i grzałka. Z wymienionych wkładów pozostań przy biobalach ale daj je w kominie a nie w sumpie. Sump może się okazać jednak zbędny w tak małym akwarium, pomyśl raczej o biostar flottorze aquamedic. Odpadnie ci wiercenie otworów w dnie i nie będzie potrzebny komin. biostar flottor ma już zainstalowany odpieniacz, więc nie będziesz sobie tym głowy zawracał.
To narazie tyle (ale się rozpisałem :D )
Pozdrawiam!
Ps. akwa morskie mam około roku :wink:

Patryś
09-20-2005, 17:13
Rozumiem, że ten Biostar Flottor, to panel filtracyjny? Orientujesz się ile kosztuje i ile zajmuje miejsca? W sumpie nie mam zamiaru włożyć odpieniacza, tylko ma być on bezpośrednio podłączony do akwa. A co byś powiedział na dwa Ocellarisy, lub dwa apogomy piżamki?

paletka6
09-20-2005, 17:55
mam akwarium 65l+15l panel filtracyjny i 15kg skały i myśle że jest w sam raz, 20kg było by juz za dużo

Magua
09-21-2005, 08:39
Biostar flottor kosztuje około 400PLN. Podwiesza się go na bocznej szybie akwa. Jest dedykowany do zbiorników do 200l, ale moim zdaniem to przesada. Jednak jeśli byś chciał kiedyś założyć akwa ok. 150l to będzie jak znalazł. Jeśli chodzi o żywą obsadę to pozostań przy 2x nemo (ocellaris) plus jakaś krewetka, plus ślimak turbo, plus krab pustelnik. No i oczywiście koralowce miękkie. Polecam xenię, sinularię dure, grzybowieńce i zoantusy. Są to korale dosyć proste w utrzymaniu.
Pozdrawiam!
Magua