PDA

Zobacz pełną wersję : Mlode akary zlozyly ikre !!

laguna
05-12-2004, 09:46
mam pewien problem , w akwa 320 l mam piec mlodych ok 2cm Meek i cztery samice akar pomaranczowo pletwych + samiec ( ok 4-6 cm)
od paru dni dwie samice zaczely przybierac na ksztaltach , ladnie sie wybarwily co sygnalizowalo chec przystapienia do tarla ( po raz pierwszy )

no i stalo sie,wieczorem akary zlozyly ikre lecz rano zauwazylem ze samica wachluje nad ikra sama a samiec przeniosl zanteresowania do drugiej samicy pozostawiajac swieza "mamuske" sama ? i co jakis czas podplywa do kamienia z ikra lecz samica nie pozwala zbilzyc sie za blisko

co mam zrobic w tej sytuacji,prosze o pomoc

Vincenzo
05-27-2004, 20:26
I jak zakończyły się przygody z tarłem akar? Miałem przed dwoma tygodniami niemal identyczny przypadek, gdzie w ciągu dwóch dni samiec odbył tarło z dwoma po kolei samiczkami. Tyle, że pierwsze tarło odbyło się w akwarium tarliskowym. Ostatecznie młodsze o dwa dni rybki dołączyły do akwarium tarliskowego (2 dni po wylęgu) i wszystkie razem przebywają pod opieką samiczki numer jeden.
Też w ogólnym akwarium mam m.in. p.Meeka i różne zbrojniki i z doświadczenia wiem, że żaden wylęg nie uchowa się długo w takiej obsadzie (wypróbowałem to ze skalarami, p.Meeka i a.pomarańczowopłetwymi) - polecam więc akwarium tarliskowe i nie musi to być wcale duży zbiornik (w moim przypadku 9-10cm samica pływa z ok. 100 maluchów w 45 litrach)...

laguna
05-28-2004, 09:19
wczoraj w czasie dnia probowlem wylowic dwie samice akar i mlode meeki ,lecz w akwa ma trzy korzenie co nastreczylo sporo problemow
musialem poczekac za rybcie usna i ok godz 23 po malej walce wylowilem rybcie i dzisiaj oddam do sklepu akwarystycznego

samica z mlodymi ktore ma juz w dolku zaczyna byc agresywna do tej drugiej ktora wachluje ikre lecz narazie odbywa sie to na zasadzie straszenia, a samiec plywa sobie po calym akwa to od jednej to do drugiej samicy

XAC
05-28-2004, 09:50
Poczekajcie aż podrosną...

laguna
05-28-2004, 09:54
co masz ma mysli :?

XAC
05-28-2004, 10:08
Widziałeś kiedyś dorosłe (30cm) rivulatusy? Ja miałem samca ok15cm i przy tarle mało co nie zabijał się o szybę jak prubował mnie atakować. Angielska nazwa to Green Terror - z pierwszym bym polemizował ale drugie jest dosyć trafne.