Zobacz pełną wersję : Pomocy
Witam
mam akwarium 375l a w nim 8szt Tropheus Maswa, 6szt Bemba 5sz Kachese i wielki problem od ok 3 miesiecy pada mi srednio co dwa trzy tygodnie jedna ryba ?!
Warunki mam dosc dobre ryby sa karmione regularnie kilkoma pokarmami wylacznie roslinnymi, w akwarium dzialaja dwa filtry a wode podmieniam raz w miesiacu.
Nie wiem czy to choroba (choc dziwi mnie to ze nie zdychaja grupami lecz pojedynczo raz na jakis czas), czy moze dominujacy samiec Bemby zabija slabsze dorastajace dopiero osobniki, choc z drugiej strony wczoraj zdechla dorosla samica ?!
Moze ktos mial podobny przypadek, jesli tak to prosze o pomoc.
Napisz czy wykazują jakieś objawy. Czy jedzą chętnie, pływają beż kłopotu, czy się nie chowają, czy puchną. Może być tak, że dominujący samieć będzie zabijał inne osobniki - wtedy gdy jest mało ryb - ale to widać po zdechłej rybie.Młode osobniki dodane do stada z reguły się podporządkowują istniejącej hierarchi.
Krzysztof
Napisz czy wykazują jakieś objawy. ostatni osobnik ktory zdechl byl osowialy i nie jadl, ale wczesniej bylo tak ze do konca ryby jadly i plywaly ale byly troche poszarpane, Wydawalo mi sie ze to jakas choroba jednak padaly same Kachese iostatnio Bemby a stado Maswy jest nienaruszone.
Trofy raczej nie zabijają ryb z innych odmian - raczej jest duża agresja wewnątrz tej samej odmiany. Wg mnie masz za mało ryb. Nie wiem jak masz urządzone akwa - ja przy dodawaniu nowych ryb do istniejącego stada zawsze likwiduję kryjówki na tydzień/dwa i wsadzam z powrotem ale inaczej niż były - ustala się nowa hierarchia.
W jakim wieku/wielkości są Twoje ryby? Tak jak napisałem wcześniej poobserwuj ryby czy na pewno wszystkie jedzą w czasie karmienia - takie, które się trzymają na uboczu i nie podchodzą do jedzenia, mało lub w ogóle nie pływają są z reguły chore.
Krzysztof
wode kolego podmienia się raz na tydzień okolo 20%,pozdrawiam
wode kolego podmienia się raz na tydzień okolo 20%,pozdrawiam"KOLEGO"wiem o tym doskonale jednak ja nie hoduje ryb w celach reprodukcyjnych tylko dlatego ze lubie!
Iwiem ze podmiana raz w miesiacu wzupelnosci wystarczy przy tak malej obsadzie w tak duzym zbiorniku przy dzialajacych 24 h na dobe dwoch ogromnych filtrach.
Wiec jesli sie nie znasz lub nie wiesz wszystkiego NIE ZABIERAJ GLOSU, chyba ze robisz to tylko po to aby zaznaczyc tu swoja obecnosc!
Trofy raczej nie zabijają ryb z innych odmian - raczej jest duża agresja wewnątrz tej samej odmiany. Wg mnie masz za mało ryb. Nie wiem jak masz urządzone akwa - ja przy dodawaniu nowych ryb do istniejącego stada zawsze likwiduję kryjówki na tydzień/dwa i wsadzam z powrotem ale inaczej niż były - ustala się nowa hierarchia.
W jakim wieku/wielkości są Twoje ryby? Tak jak napisałem wcześniej poobserwuj ryby czy na pewno wszystkie jedzą w czasie karmienia - takie, które się trzymają na uboczu i nie podchodzą do jedzenia, mało lub w ogóle nie pływają są z reguły chore.
KrzysztofMoje Bemby mam ok 4 letnie, Kachese i Maswy maja ok 9 miesiecy.
Robert M.
09-15-2005, 20:14
Czy możesz opisać objawy lub jak wygladały ryby, które padaly?
Czy jadły, wyglądały inaczej niż stado?
Od kiedy masz te ryby, piszesz, że mają określony wiek, ale jak długo są u Ciebie?
Czy zarybileś akwarium w jednym czasie, czy dodawałeś obsadę stopniowo?
Marta
1. Tak jak napisałem wyżej poobserwuj stado, ajk się zachowują, czy faktycznie Bemba terroryzuje resztę.
2. Nie wiem kiedy dodawałeś pozozstałe ryby - Kachese - czy po jakimś czasie od dołożenia ich nie zaczęła się sytuacja? Jeśli tak znaczyłoby to, że albo były osłabione, albo chore...
3. Jeśli nie widać oznak choroby to ja na Twoim miejscu dodałbym do istniejącego stada więcej ryb - np 10 Bemby i 10 Kachese - ale takich podrostków 5-7cm. Te ryby żle czują się w małych stadkach.
Pisz co zauważyłeś.
Krzysztof
Czy możesz opisać objawy lub jak wygladały ryby, które padaly?
Czy jadły, wyglądały inaczej niż stado?
Od kiedy masz te ryby, piszesz, że mają określony wiek, ale jak długo są u Ciebie?
Czy zarybileś akwarium w jednym czasie, czy dodawałeś obsadę stopniowo?
Martanie zauwazylem zadnych zmian jesli chodzi o wyglad, jadly niemal caly czas tak jak pozostale az do ostatniego dnia a rano znajdywalem zwloki
a co do stada to mialem same bempy a pozniej wpuscilem 8 szt Maswy ok 2-3 miesiecznej i 8 Kachese w identycznym wieku ok 3 miesieczne i wszystko bylo super przez 4 miesiace, ryby jadly i blyskawicznie rosly. Gdy osiagnely juz znaczne rozmiary czyli ok 10 cm to sie wszystko zaczelo.
w swoim pierwszym poście nie napisaleś że twoje filtry są ''ogromne'',ja naprawde nie chciałem się wymądrzać ,naprawde żle to odebrałeś.
Ja też miałem podobny przypadek. Kupiłem 14 bemb i zostało mi tylko 9. Ryby pierw stawały się osowiałe, niejadły i chowały się w roślinach. Często też były obgryzywane przez inne ryby. W końcowej fazie rozdęło brzuch i ryba padła. Chorowały pojedyńczo, tak ze traciłem jedną rybę co dwa tygodnie. Moim zdaniem to był bloat
Ja też miałem podobny przypadek. Kupiłem 14 bemb i zostało mi tylko 9. Ryby pierw stawały się osowiałe, niejadły i chowały się w roślinach. Często też były obgryzywane przez inne ryby. W końcowej fazie rozdęło brzuch i ryba padła. Chorowały pojedyńczo, tak ze traciłem jedną rybę co dwa tygodnie. Moim zdaniem to był bloatale leczyles czy zostawiles i samo wszystko przeszlo?
jesli leczyles to napisz cos stosowales i z jakim skutkiem.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jesli jeszcze ktos mial podobny przypadek lub wie co to moze byc to bardzo prosze o pomoc.
Ustąpiła sama. Problemy z Bembą mam od samego początku jak je kupiłem aż do tej pory, nie wiem czy są jakieś przeklęte te ryby czy coś, ciągle na coś mi chorują. Dziwne jest to ze tylko one. Mam jedną chilange, maswy oraz wiele innych ryb i te nie chorowały ani razu. Moze pochodzą z jakiegoś chowu wsobnego
Ustąpiła sama. Problemy z Bembą mam od samego początku jak je kupiłem aż do tej pory, nie wiem czy są jakieś przeklęte te ryby czy coś, ciągle na coś mi chorują. Dziwne jest to ze tylko one. Mam jedną chilange, maswy oraz wiele innych ryb i te nie chorowały ani razu. Moze pochodzą z jakiegoś chowu wsobnegoto tak jak ja z Kacheze. Juz sam nie wiem co robic, leczyc czy czekac ?!
Jak narazie juz miesiac nic sie nie dzieje.
Ja czekałem i nic nie robiłem i zaczyna być w porządku. Tylko, że byłem raczej pewien że to nie bloat ani inne choróbsko. Rybki obcierają sie nadal ale badzo rzadko. Moim zdaniem to jest coś w wodzie ponieważ nasila sie po wymianie wody. Jedynymi rybami u których zauważyłem takie objawy to są bemby