Zobacz pełną wersję : dławik
Leon1988
05-11-2004, 17:42
mam takie pytanie, wiem że to głupio zabrzmi, ale co to jest DŁAWIK???
DŁAWIK to inaczej statecznik :D . Świetlówki jako wyładowcze źródło światła nie mogą być zasilane bezpośrednio z sieci. Muszą być połączone szeregowo za pomocą statecznika, który ograniczy prąd wyładowania. To "ograniczenie" objawia się m.in. wydzielaniem duuużej ilości ciepła przez statecznik.
ps. Mam nadzieję że niczego nie pokręciłem. Jeżeli jest jakiś elektryk in da house to niech mnie poprawi.
Leon1988
05-11-2004, 18:09
dziękuję
statecznik przetwarza napiecie 230 V na okolo 110 V przez takie oswietlenie jest energooszczedne.
Ja mam u siebie w okrywie dwie świetlówki po 18 Wat. Są one połączone szeregowo. Myślałem o połączeniu ich równolegle, aby każda działała niezależnie, ale niestety nie weim czy w ten sposób nie spali się ten cały dławik. Jest na nim napisane 1x36, a pod spodem 2x18. Co się stanie jeśli połącze jarzeniówki równolegle i wyłącze jedna z nich? Może wiecie jak to zrobić?
liquid sound
05-14-2004, 09:20
To wtedy potrzebujesz dwa dlawiki 8) producenci pokryw oszczedzaja na kosztach stosujac polaczenie szeregowe :evil:
Spaiky równolegle świetlówek do 1 dławika się nie podłącza. Weż kup dwa dławiki 1x18, dwa startery i każdą świetlówkę podłącz osobno.