Zobacz pełną wersję : Pomocy !
Mam akwa 200l a w nim stadko T. Bemby. Samiec dominujacy jest strasznie agresywny i niewiem co moze byc przyczyna . Czy jest jakis sposob by go "uspokoic" czy nie :?: Bemb jest 7 a poza nimi mam jeszcze 5 szt. Red Chimby.
Raczej nie ma takiego sposobu, chyba że zrobić mu harakiri ;). Tropheusy do najspokojniejszych nie należą, a ich agresywne zachowanie jest naturalne ;).
dzieki a czy jest moze jakis sposob zeby ta jego agresje zlagodzic :?:
możesz zrobic to co mój znajomy skonstruowal sobie przezroczyste pudelko z pleksi z dziurami moze byc tez kotnik z siatki ale nalezy zakryc gore zeby trofik nie uciekl, i zamyka takiego osobnika na dnie, siedzi sobie w tym do tygodnia oczywiscie dokarmia sie go i pudlo musi byc duże ze by mog sie swobodnie odwracac, a jak wycodzi to juz jest inny dominant w zbiorniku, można tez przelożyc do innego zbiornika jak sie go ma. Ja tak zrobilem ze swoim dubois, siedzial tydzien przelozylem troche skal w zbiorniku zeby troche go zamotac a jak po tygodniu wyszedl ustalila sie nowa hierarchiia i juz nie byl taki mocny. Jak nie pomoże leczenie powtórzyc tylko wydluzyc okres do 2 tygodni udaje sie w 70%
CMyK
Dzieki i mam jeszcze jedno pytanko. Juz go odlawialem i narazie niepomagalo bo trzymalem go za krotko. Mam w stadzie 2 samce i jak niebylo dominatora ("wscieklego") to drugi nic nie robil chociaz samica byla gotowa do tarla :x Czy jak bym sie "pozbyl" dominatora to ten mniejszy samiec zaczal by wycierac samice :?: i czy moze dokupic jednego samca
Z tego co sie orientuję, to cyba samice muszą go zaakceptować. Nie ma młodych bez porozumienia obu stron.
agraesja jest normalan to prawa natury.
jesli masz 7 bemb i z tego 3 samce to nie ma bulu zeby po jakims czasie nie dobrala sie para, cierpliwosci!
jak mlodszy samiec poczuje sie pewniej zacznie sie wycierac, najlepiej u trofcia trzymac przy 10 sztukach jednego samca i reszte samic
CMyK
Posiadam Bemby od 8 lat próbowałem już metody z odławianiem ale to skutkuje na krótką metę. Musisz pozostawićź w stadize tylko jednego samca lub jeżeli są to młode rybki dokupić kilka samic tak aby na jednego ogiera przypadało po 3 lub 4 samiczki. dobrą metodą jest natomiast częsta zmiana wystroju to wprowadza trochę zamieszania. Moje trofy też są agresywne mają to w genach nic tego nie zmieni. Może jedynie wielkość terytorium na jednego samca ok1 m sześcienny . Możesz sobie na to pozwolić?