PDA

Zobacz pełną wersję : Oswietlenie nocne - nic dobrego - przereklamowana moda!

war3
05-11-2004, 16:01
Widzialem ostanio takich gosci co sie woza po miescie "tuningowanym :lol: " maluchem z glosnym tlumikeiem ze az uszy pekaja i sluchaja wiejskiej muzyki no i oczywiscie "zimny lokiec" na ofoliowanej szybie w samochodzie a na przedniej i tylnej szybie mieli niebieskie diody i tak sobie mysle o nich o tych ludziach co w akwa sobie montuja tez to ........ "przepiekne oswielenie zwalajace swoja swiatloscia z nog" co oni maja wspulnego? z pewnoscia mozna powidziec ze to ten wywazony, elegancki, i nieprzecietny GUST :lol: wiec reasumujac - sa gusta i gusciki i sa zeczy zdrowe i... PORONIONE!!

a tych co obrazilem niech wcisna ten link: http://web.icq.com/friendship/browse_page/1,,18965,00.html

enigma
05-11-2004, 16:41
Widzialem ostanio takich gosci co sie woza po miescie "tuningowanym :lol: " maluchem z glosnym tlumikeiem ze az uszy pekaja i sluchaja wiejskiej muzyki no i oczywiscie "zimny lokiec" na ofoliowanej szybie w samochodzie a na przedniej i tylnej szybie mieli niebieskie diody i tak sobie mysle o nich o tych ludziach co w akwa sobie montuja tez to ........ "przepiekne oswielenie zwalajace swoja swiatloscia z nog" co oni maja wspulnego? z pewnoscia mozna powidziec ze to ten wywazony, elegancki, i nieprzecietny GUST :lol: wiec reasumujac - sa gusta i gusciki i sa zeczy zdrowe i... PORONIONE!!

a tych co obrazilem niech wcisna ten link: http://web.icq.com/friendship/browse_page/1,,18965,00.html

IMHO oświetlenie nocne w akwariach biotopowych Tanganike czy Malawi nie jest niczym niegustownym. Podnosi wrażenie autentyczności akwarium jeżeli światło z LEDów jest profesjonalnie rozproszone. Jestem jednak przeczulony na zameczki, niemieckie U-booty, garbusy itp. badziewia, które z akwarystyką nie mają niczego wspólnego i niczemu nie służą.

war3
05-11-2004, 21:05
Enigma napisal:

IMHO oświetlenie nocne w akwariach biotopowych Tanganike czy Malawi nie jest niczym niegustownym.

Wybacz Enigma ale nie slyszalem aby jaki kolwiek z prekursorow i autorytetow takich jak A.Konigis, J.Miler czy tez nasi krajowi znawcy jak Sz.P Mierzenscy, R.Pawlak, T.Kwiecien itd. wspominali co kolwiek w swoich publikacjach lub wypowiedziach oficjalnych ze w swiecie biotopow tangi i malawi oswietlenie nocne jest potrzebne a co za tym idzie ze spelnia pozytywna lub pozyteczna role w tym srodowisku. Nie byly jak dotad prowadzone badania nad takim oswietleniem przez zadnego z ichtiologow (chyba ze mozna wziasc pod uwage badania hagena z oswietleniem nocnym przy uzyciu ich produktu ale jest to malo przekonywujace zwracajac uwage na to ze jest to firma handlowa ktora jest ustawiona na zysk, nie jest to cialo naukowe!) Wiec twoje subiektywne odczucie jest raczej malo sensownym pomyslem poniewaz nie jest poparte zadnym autorytetem, publikacja lub badaniami a jedynie swoim gustem lub innymi pobudkami... "raczej" nie zwiazanymi z naturalistycznym podesciem do akwarystyki (jesli chodzi o temat LED a nie garbusow, zamkow,kolorowych zwirkow etc.etc.). Jest czesto spotykanym przypadkiem dazenie do spopularyzowania tego jakze kontrowersyjnego pomyslu zaspokojenia swojej potrzeby anie potrzeb ryb.

Yeti
05-11-2004, 21:11
Nie jestem autorytetem Tanganiki czy Malawi, jestem takim sobie amatorem lubiącym rybcie, ale myślę że marudzisz dla sztuki ;P

Z tego co wie oba te jeziora cechuje duża przejżystość wody. Nie wiem, czy miałeś kiedyś okazję nurkować nocą w przejrzystym jeziorze. Jeśli nie, to rozumiem twój pogląd. Otóż woda NIE JEST smoliście czarne. Dociera do niej światło i jest rozświetlona. Poza tym takie oświetlenie (IMHO) zmniejszy szok, jeśli zapalisz światło idąc siku :lol:

A ponadto o gustach się nie dyskutuje, jedni wolą blondynki, a inni blodynów i to tyle. Sprzeczanie się w tym temacie to jak obrady sejmu, nudne, długie i do niczego nie prowadzi.

Olo
05-11-2004, 21:14
Wybacz Enigma ale nie slyszalem aby jaki kolwiek z prekursorow i autorytetow takich jak A.Konigis, J.Miler czy tez nasi krajowi znawcy jak Sz.P Mierzenscy, R.Pawlak, T.Kwiecien itd. wspominali co kolwiek w swoich publikacjach lub wypowiedziach oficjalnych ze w swiecie biotopow tangi i malawi oswietlenie nocne jest potrzebne a co za tym idzie ze spelnia pozytywna lub pozyteczna role w tym srodowisku.

Spróbuj poszukać prac nt. moon trap, niestety raczej po ingliszu :cry:
To oświetlenie zapewne ma naśladować światło księżyca, które w tamtych rejonach spełnia rolę dość istotną (jest np. pewien sardynkokształtny gatunek, który jada jeno raz w miesiacu w czasie pełni...)

war3
05-11-2004, 21:31
IMHO jestem ratonikiem wodnym zajmuje sie nurkowaniem pol-zawodowo(dorabiam) wiec mam duze pojecie o przejzystosci wody. Jak sam wiesz woda zalamuje fale swietlne czyli rozprzasza wiec swiatlo nie dochodzi na duze glebokosci w dzien nie zapominajac o nocy o ktorej tu dyskutujemy jesli nurkujesz to wiesz ze w nocy na glebokosci 5 m jest ciemno jak w ...u muzyna. Wiec smieszne jest stwierdzenie typu "Otóż woda NIE JEST smoliście czarne. Dociera do niej światło i jest rozświetlona."!! :lol:
Jesli chodzi o marudzenie
ale myślę że marudzisz dla sztuki ;P

zmniejszy szok, jeśli zapalisz światło idąc siku

to ja nie marudze :evil: lecz prowadze dyspute z osobami zinteresowanymi takowa a nie z osobami majcymi na celu zepsucia tego tematu swoimi docinkami nie na miejscu! jak sie nie podoba to prosze nie wpisywac postow!

Olo
05-11-2004, 21:41
War, nie ciskaj sie, złość piekności szkodzi, o ile dobrze pamiętam, rybom do działania wystarczy ok 1,5 luksa, co duzo nie jest.....

Yeti
05-11-2004, 21:51
Jak sam wiesz woda zalamuje fale swietlne czyli rozprzasza wiec swiatlo nie dochodzi na duze glebokosci w dzien nie zapominajac o nocy o ktorej tu dyskutujemy jesli nurkujesz to wiesz ze w nocy na glebokosci 5 m jest ciemno jak w ...u muzyna.

Cóż, rzadko spotyka się baniaki o takiej głębokości, a na głębokości 50cm zazwyczaj światło jeszcze jest.

Wiec smieszne jest stwierdzenie typu "Otóż woda NIE JEST smoliście czarne. Dociera do niej światło i jest rozświetlona."!!

Bo ja jestem śmieszny gość.

to ja nie marudze :evil: lecz prowadze dyspute z osobami zinteresowanymi takowa a nie z osobami majcymi na celu zepsucia tego tematu swoimi docinkami nie na miejscu! jak sie nie podoba to prosze nie wpisywac postow!

Ależ podoba się i jeśli dopatrzyłeś się docinków to przepraszam. Dyskusja ma jak najbardziej sens, pod warunkiem, że pojawiają się w niej argumenty, a nie stwierdzenia:

tak sobie mysle o nich o tych ludziach co w akwa sobie montuja tez to ........ "przepiekne oswielenie zwalajace swoja swiatloscia z nog" co oni maja wspulnego? z pewnoscia mozna powidziec ze to ten wywazony, elegancki, i nieprzecietny GUST wiec reasumujac - sa gusta i gusciki i sa zeczy zdrowe i... PORONIONE!!

Duch
05-11-2004, 22:07
Wybacz Enigma ale nie slyszalem aby jaki kolwiek z prekursorow i autorytetow takich jak A.Konigis, J.Miler czy tez nasi krajowi znawcy jak Sz.P Mierzenscy, R.Pawlak, T.Kwiecien itd. wspominali co kolwiek w swoich publikacjach lub wypowiedziach oficjalnych ze w swiecie biotopow tangi i malawi oswietlenie nocne jest potrzebne a co za tym idzie ze spelnia pozytywna lub pozyteczna role w tym srodowisku.

No tak...ale czy Ci szanowni panowie wspomnieli coś o szkodliwości czy też zabraniali stosowania takowego oświetlenia? :wink: . W myśl powiedzenia: "co nie jest zabronione jest dozwolone" nie powinieneś tak radykalnie bronić swojego stanowiska i krzyczeć pod niebiosy że LED to chłam dla blondynek i panów z "zimnym łokciem". Jeżeli komuś się to podoba to proszę bardzo. Ja sam rozważałem taką możliwość ale stwierdziłem że chyba jednak mi się nie chce tego robić.

Jak sam wiesz woda zalamuje fale swietlne czyli rozprzasza wiec swiatlo nie dochodzi na duze glebokosci w dzien nie zapominajac o nocy o ktorej tu dyskutujemy jesli nurkujesz to wiesz ze w nocy na glebokosci 5 m jest ciemno jak w ...u muzyna.

To prawda ale my nie mówimy tu o głębokości 5m bo przeciętny zbiornik ma (odliczając żwir) 40-50cm słupa wody :wink: (i być może uprzedzając Twoje stwierdzenie że ryby śpiące na dnie Malawi są na znacznie większej głębokości niż 5m odpowiem: może i są ale w Malawi występują również zamieszkane płycizny :wink: ).

Dla mnie oświetlenie nocne nie jest czymś złym, są o wiele gorsze rzeczy robione przez wieeeeeelu akwarystów (nie wykluczając mnie) więc jeżeli komuś się to podoba to niech ma. Nie chcę tu wszczynać jakiejś wielkiej batali i nie będę się raczej wypowiadał powtórnie w tej kwestii. Jak chcecie dyskutować to proszę...po to jest forum :D

war3
05-11-2004, 22:26
Nie chodzi mi to o to ze nasze zbiorniki maj po 50 cm lecz o to ze jeziora afrykanskie sa glebsze i wekszosc naszyh pupil hodowanch w naszych baniakach w srodowisku naturalnym pzebywa na znacznych glebokosciach wiec jesli chcemy im stwozyc cos naturalnego to dziwne jest stosowanie czegos co nie jest naturalne. wiadomo ze nie mozemy spenic wszystkich zachcianek zwiazanychz znaturalizowaniem znaszego zbiornika jak np glebokosc ale mozemy sie starac rownomiernie do naszych mozliwosci.
Ja nie mam zamiaru nikogo ganic za to ze stosuje LED lecz tylko mam zamiar zachecic do zaprzestania stosowania tej dziwnej mody.

XAC
05-12-2004, 07:21
Czytałem sporo razy o zaletach nocnego oświetlenia w akwach morskich, ale IMHO w akwach słodziutkich jest wiele rzeczy na które bardziej warto wyłożyć kasę niż na zbędne bajery. (ryby żyją i to nieźle i bez tego)

Yeti
05-12-2004, 07:43
Nasze baniaki to jedna wielka i nieudolna podróbka warunków naturalnych. Poczynając od ich rozmiarów, poprzez chociażby prąd wody a na pokarmie skończywszy. Poza tym odniosłem wrażenie, że Twoja krucjata dotyczy akwa jako takich, a nie afrykańskich. Jak słusznie napisał Duch, zbiorniki wodne (rzeki, jeziora itp.) składają się nie tylko z głębin ale i z płycizn. Osobiście nie używam oświetlenia nocnego i nie zamierzam (też nie widzę w tym sensu, ani uroku) ale porównywanie kogoś do misia ze świecącej gabloty nie jest miłe. O gustach się nie dyskutuje, a IMHO krytykować można coś, co w sposób oczywisty szkodzi naszym rybciom, natomiast oświetlenie nocne nie wydaje mi się być niczym szczególnie złym.

war3
05-12-2004, 08:59
yeti bez urazy ja nie mialem na celu porownania kogokolwiek urody,charakteru, umyslu itd do tych"misow" a jedynie pokazania iuzmyslowienia jakie sa to podobne gusta, mowisz ze o gustach sie nie dyskutuje ? alez owszem mozna dyskutowac o wszystkim tylko z odpowiednimi ludzmi na odpowiednim poziome z odpowiedna retoryka do odpowiedniej sytuacji.
Nie mowimi tu o wyjatkach czyli plyciznach, procentowo biorac pod uwage ilosc ryb plywajacych na plyciznach do ogolu jest to znikomy procent.mowimy tu o wiekszosci przypadkow a nie o jednostkach.

wolfik
05-12-2004, 11:02
War czlowieku, nie rozumiem o co Ci chodzi. twoj post ewidentnie ma na celu osmieszenie ludzi posiadajacych nocne oswietlenie, a nie tak jak piszesz rzeczowa dyskusje na temat. Czy porownanie takiego oswietlenia do tuningu nie jest ironicznym docinkiem?
Czy ktorys z "prekursorów i autorytetow" wymienionych przez Ciebie rozpisywal sie kiedys nad wyzszoscia tla strukturalnego na zwykla fototapeta? albo obudowy aluminiowej nad plastikowa? albo czarnego silikonu nad bialym? czy na glebokosci 5m w dowolnym naturalnym zbiorniku jest tak jasno jak w odpowiednio i zgodnie z "powszechnie przyjetymi regulami" oswietlonym akwa?
starczy?
przerost formy nad trescia drogi kolego akwarysto - jesli koniecznie musisz, to wykaz sie erudycja i elokwencja np. w dziale o chorobach lub pomagaj poczatkujacym rozwiazywac stare jak awkarystyka problemy.

Unnamed
05-12-2004, 12:58
No i poza zbiornikami morskimi gdzie są takie bajery że głowa boli :wink: i oświetlenie nocne z regulowaną jasnością świecenia udające cykl księżyca to normalka :lol: to:

oświetlenie nocne ma na celu obserwacje naszych pupili po zmroku, tzn zgaszeniu światła (uwierz że niektórych ryb nie widać w dzień) a nie odwzorywanie biotopu i warunków naturalnych czy być ozdóbką. OBSERWACJA - po to wymyślono te oświetlenie

tomirek
05-12-2004, 14:03
No i poza zbiornikami morskimi gdzie są takie bajery że głowa boli :wink: i oświetlenie nocne z regulowaną jasnością świecenia udające cykl księżyca to normalka :lol: to:

oświetlenie nocne ma na celu obserwacje naszych pupili po zmroku, tzn zgaszeniu światła (uwierz że niektórych ryb nie widać w dzień) a nie odwzorywanie biotopu i warunków naturalnych czy być ozdóbką. OBSERWACJA - po to wymyślono te oświetlenie

Z ust mi to wyjales :)
Zrobilem sobie takie oswietlenie wlasnie po to, zeby sobie posiedziec w calkowitych ciemnosciach i popatrzec jak szaleje moj zbrojnik czy jak wariuja kiryski :) Za dnia tylko albinoski szaleja a nanusy do nocy czekaja :)
Spiace? i wiszace w bezruchu neonki tez ciekawie wygladaja no i nigdy by mi do glowy nie przyszlo, ze jeden z moich mieczykow znalazl sobie nocna kryjowke miedzy filtrem a lustrem wody :)

dziadekk
05-12-2004, 15:29
To będzie trochę długie, ale nie mam dziś nastroju do figli i jestem bojowo nastawiony do świata. :?

yeti bez urazy ja nie mialem na celu porownania kogokolwiek urody,charakteru, umyslu itd do tych"misow"
Wydaje mi się War że jednak miałeś zamiar porównywać wielu akwarystów do tych jak piszesz "misiów"mianowicie:
i tak sobie mysle o nich o tych ludziach co w akwa sobie montuja tez to ........ "przepiekne oswielenie zwalajace swoja swiatloscia z nog" co oni maja wspulnego?
Niech mnie gęś poszczypie jeżeli to nie porównanie czystej wody.
ale nie slyszalem aby jaki kolwiek z prekursorow i autorytetow takich jak A.Konigis, J.Miler czy tez nasi krajowi znawcy jak Sz.P Mierzenscy, R.Pawlak, T.Kwiecien itd. wspominali co kolwiek w swoich publikacjach lub wypowiedziach oficjalnych ze w swiecie biotopow tangi i malawi oswietlenie nocne jest potrzebne a co za tym idzie ze spelnia pozytywna lub pozyteczna role w tym srodowisku
Czy któryś z tych autorytetów nie napisał też przypadkiem, że sama próba stworzenia pełnego odwzorowania biotopu w szklanym pojemniku jest skazana na niepowodzenie.
Nie chodzi mi to o to ze nasze zbiorniki maj po 50 cm lecz o to ze jeziora afrykanskie sa glebsze i wekszosc naszyh pupil hodowanch w naszych baniakach w srodowisku naturalnym pzebywa na znacznych glebokosciach wiec jesli chcemy im stwozyc cos naturalnego to dziwne jest stosowanie czegos co nie jest naturalne
War, już sama myśl że tworzysz swoim rybom naturalne środowisko w ograniczonej pięcioma kawałkami tafli szklanej przestrzeni jest conajmniej dziwna i poddaje w wątpliwość Twoje wywody. Poza tym IMO niekonsekwencją w Twojej wypowiedzi jest to, że najpierw piszesz o znacznej głębokości jezior a potem o naturalnym odwzorowaniu tego w baniaku. Wybacz ale zaprzeczasz sam sobie.
IMHO jestem ratonikiem wodnym zajmuje sie nurkowaniem pol-zawodowo(dorabiam) wiec mam duze pojecie o przejzystosci wody
Szczycisz się swoim zawodem, czy próbujesz w nas wzbudzić podziw? Wydaje mi się jednak, że Twoja wiedza o nurkowaniu w Malawi bądź Tanganice jest jednak czysto teoretyczna, a wypowiedź Yeti określała przejrzystość tych właśnie zbiorników.
to ja nie marudze lecz prowadze dyspute z osobami zinteresowanymi takowa a nie z osobami majcymi na celu zepsucia tego tematu swoimi docinkami nie na miejscu! jak sie nie podoba to prosze nie wpisywac postow!
IMO jednak zdecydowanie marudzisz oraz prowokujesz do kłótni. Poza tym jestem zdania, że dysputy na forach internetowych polegają właśnie na wpisywaniu postów.
wiec reasumujac - sa gusta i gusciki i sa zeczy zdrowe i... PORONIONE!!
Mam nadzieję, że nie rościsz sobie prawa miana autorytetu naukowego tematyce podziału rzeczy na zdrowe i chore, gdyż wg moich informacji nie stworzona została jeszcze taka gałąź nauki. No chyba jednak, że przychylasz się w stronę pseudofilozofii i mniemanologii stosowanej.
alez owszem mozna dyskutowac o wszystkim tylko z odpowiednimi ludzmi na odpowiednim poziome z odpowiedna retoryka do odpowiedniej sytuacji.
Mam nadzieję, że moja retoryka do Ciebie dotarła, ale jeżeli piszących posty na tym forum dalej uważasz za osoby nieodpowiednie i nie na poziomie, to może czas zmienić forum......

war3
05-12-2004, 18:03
Domyslilem sie juz po wczesniejszych postach ze ta duskusja przemieni sie w banalna przepychanke co mondrzejszych ludzi wiec przestale pisac na ten tema a co do oswietlenia wiezcie mi czy nie ze sprubuje zinteresowac tym tematem osoby napewno bardziej kompetentne lub sam zajme sie badaniami tego zjawiska i postaram sie udostepnic publicznie (moze w postaci wykladu z dyskuja) wyniki na ten temat na nastepnym forum akwarystyki polskiej w toruniu.
Wiecej na ten temat juz nie tu nie napisze a jesli juz to napewno z dobitnymi dowodami!
Zycze powodzenia w zakladaniu wodnych dyskotek, niech rybki tancza az do upadlego! :twisted:

challenge
05-12-2004, 18:11
war3 uwazam ze szukasz dziury w calym jak tak bardzo chcesz to zalej piwnice woda wpusc tam ryby i bedzie wszystko ok i ciemno i gleboko a i jeszcze bedziesz mogl potrenowac nurkowanie (uwazam twoja opinie za bardzo subiektywna i zasciankowa)

dziadekk
05-12-2004, 18:42
wiezcie mi czy nie ze sprubuje zinteresowac tym tematem osoby napewno bardziej kompetentne.
Raczej powinieneś napisać "osoby, które nie mają własnego zdania i słuchają jak krowa grzmotu domorosłych pseudonaukowców". :evil:
Po Twoich wypowiedziach twierdzę, że nie istnieje dla Ciebie możliwość posiadania przez kogoś innego odrębnego zdania a zwłaszcza różniącego się od Twojego.
Wiecej na ten temat juz nie tu nie napisze a jesli juz to napewno z dobitnymi dowodami!
Raczej nie w tym topicu. :!:
EOT :evil: