Zobacz pełną wersję : Jak zrobić szakę pod akwarium
Materiał kupiłem w Castoramie i od razu pociołem na odpowiednie kawałki, od razu też kupiłem zawiasy, lakier wodny, klej wikol, kołki drewniane i wkręty do drzewa fi5 dł 70mm.
Potem pozostało wszystko poskładać
Zakupy robiłem w sobotę do dziś mam zrobione tyle co na załączonym obrazku.
Muszę jeszcze tylko przykręcić płyę tylnią drzwiczki i wszystko pomalować
Wymiary szafki 120dł, 65wys, 50 grubości
Koszt całego materiału ok 400zł
Materiał sosna gr35mm blaty + poprzeczki i drzwi również z sosny 18mm
dziadekk
05-11-2004, 19:39
Jak na mój gust to niezbyt tania impreza.
Ale za to masz szafkę na wymiar i z solidnego materiału (napewno lepsza sosna niż płyty wiórowe). No i miejsca na szpargały będziesz miał do woli :wink:
Mam też pytanie, ta płyta za szafką to jej "plecy", czy tylko atrapa dla lepszego wyglądu zdjęcia?
ta płyta to oczywiście plecy tylko jeszcze nie przykręcone.
Fakt może szafka nie była tania :roll: ale za to pasuje mi do innych mebli w mieszkaniu, no i jest z porządnego materiału :!:
Bo jakoś miałem obawy postawić 300l na takiej kupnej :shock:
intergips
05-12-2004, 06:16
szafka super!!
ale jak moi koledzy powiedzieli juz ze to NIEZBYT TANIA IMPREZA
- ja swoja pod 720l zrobiłem z 4 blatów kuchennych (kolor buk) i juz z pocieciem zapłaciłem 370 na gotowo- a do twojej beda jeszcze koszty (papier scierny-lakier)
no ale drewno to drewno-bardzo dekoracyjne i ładne
pozdrawiam
intergips
05-12-2004, 06:19
a jesli chodzi o tylna scianke - zrobiłem ja z płyty 18
bałem sie wykonac z pilsniwki - jednak moze sie na boki przewrucic - a tyk z tyłu mocna płyta trzyma wszystko do kupy
400zł to już koszt wszystkiego
U mnie wzmocnienia będą na tylnej ściance. Po przykręceniu płyty tylnej dam kątowniki płaskie łączące blat z poprzeczkami. Dam ich 8 na pewno wystarczy
intergips
05-12-2004, 07:58
a nie lepiej pomyslec nad tylna płyta tylko grubsza
min 10 mm
chocby nawet nad gruba sklejka
- zpewnascia bedzie to lepsze rozwiazanie niz te płaskowniki
ale szafka OK ( naprawde ładna)
Mógłbym dać sklejkę ale po pierwsze już kupiłem płyte i kątowniki a po drugie przeliczyłem wytrzymałość nawet bez wzmocnień i wyszło że na pewno wytrzyma :D
Deski są sklejone na kołki drewniane i skręcone długimi śrubami
Ale dzięki za rady może przy budowie następnej większej je wykożystam :P
Tylko to nie będzie takie proste, najpierw muszę dom wybudowac, wtedy będe mógł szaleć :!: