PDA

Zobacz pełną wersję : Chłodzenie wody DIY

Hammer
05-11-2004, 12:03
To jest narazie teoria, jeszcze tego nie budowałem w praktyce ale niedługo planuje, wykorzystam do tego nie filtr wew, choć można, ale turbinkę jakaś słabą o przepływie max 200l/h woda będzie sie lepiej chłodzić. butelke planuje jescze owinąć jakąś watą, szmatami itp. aby nie traciła temperatury tylko oddawała ją do wężyka z przepływającą wodą.

Yeti
05-11-2004, 12:09
Hmm, wezyk w butelce powinien byc zwiniety w spirale, zeby miec mozliwie najwieksza dlugosc. Ale IMHO bedziesz mial tak duze straty (czyt. ogrzewanie schlodzonej wody), ze wydaje mi sie, ze nie warto. Poza tym prawdopodobnie uzyskasz w baniaku "zimny prad" co moze byc szkodliwe.

GrzehuZ
05-11-2004, 16:34
IMHO Najlepszym sposobem na chlodzenie wody w baniaku jest zainstalowanie w pokrywie wiatrakow wymuszajacych obieg powietrza. Takie z zasilacza ATX po obu stronach

dziadekk
05-11-2004, 19:45
Dziwnie znajomy schemacik :wink: :1:
Coś jakby część aparatury do bimbrowni (ale nie tej od CO2) :lol:
A poważnie, przedmowcy mają rację, zimny prąd może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ryb, a wyłączanie grzałki i wentylatory w obudowie powinny załatwić sprawę, no i spadek temperatury nie będzie zbyt gwałtowny (jak w przypadku Twojego rozwiązania) 8)

Hammer
05-12-2004, 05:36
Ja planuje mały przepływ przez ten wężyk aby nie robić prądu, a zimną wode jeszcze nie wiem jak będę dostarczać do akwa, napewno nie wężem odrazu do akwa, myślę o rozprośzeniu strumienia deszczownicą......

intergips
05-12-2004, 06:08
wszystko ok
ale nie kazdy ma zbiornik 100 l
a co ja mam powiedziec jak mam zbiornik 1280 l

twoja instalacja jest ok z wolnym przepływem ale to zabawa ?!
na dłuzsza mete sam dasz sobie spokój
a wiatraczki to wygoda
podłaczasz je pod czujke temp. i jak woda osiagnie pewna wartosc same sie uruchamiaja

pozdrawiam

mihal
05-20-2004, 00:25
A jak i gdzie dokładnie zamocować wiatraczki? Czy mają dmuchać na wodę, czy może odprowadzać cieplejsze powietrze z akwa?