Zobacz pełną wersję : barwy piskorków
Dawidowski
09-05-2005, 23:15
niewiem czemu ale moje piskorki są różnej barwy a raczej odcienia - niektóre sa takjakby wyblakłe jest to jakaś choroba czy odmienność gatunkowa ???
ps nawet te wyblakłe maja czerniejszą płetwę ogonową
Hey nie znam szerszego kontekstu sprawy ale piskorki jak są zestresowane albo przestraszone to tracą barwy, bywają zupełnie blade, jak u siebie odmulam to tak właśnie wyglądają lecz po chwili wracają do formy.
Calkiem mozliwe,ze jest to wina stresu albo duzej zmiennosci gatunkowej ,ale bardziej wiarygodna wydaje sie wersja ze stresem wiec staraj sie mniej robic zamieszania wokol swojego zbiornika.
radosniak
09-09-2005, 18:52
ja mam bardzo podobną sytuację. Spośród czterech jeden od samego początku jest bledszy. Stres raczej nie wchodzi w grę, gdyż nawet jak w akwarium nie dzieje się nic przez kilka dni (sprzątanie etc) to ten piskorek wcale nie nabiera koloru...
piskorki wystepuja w dwoch podgatunkach: kuhlii i sumatranus, ktore zewnetrznie roznia sie wlasnie ubarwieniem, aczkolwiek nie sa to roznice duze.
piskorkuw jest naprawdee masa.. sa rozne barwy brazowe kuhla (najbardzije mi sie podobaja) i wiele innych.. ale to ze jeden jest baldszy od drugiego wynika z tego ze wlasnie sie zestresowaly.. moje tak mailey zaraz po wpuszczeniu do akwa..
Zmiana koloru może być spowodowana złymi parametrami wody.Zbadaj wodę!.
Stres również powoduje odbarwienia