PDA

Zobacz pełną wersję : barwy piskorków

Dawidowski
09-05-2005, 23:15
niewiem czemu ale moje piskorki są różnej barwy a raczej odcienia - niektóre sa takjakby wyblakłe jest to jakaś choroba czy odmienność gatunkowa ???

ps nawet te wyblakłe maja czerniejszą płetwę ogonową

lemano
09-06-2005, 17:39
Hey nie znam szerszego kontekstu sprawy ale piskorki jak są zestresowane albo przestraszone to tracą barwy, bywają zupełnie blade, jak u siebie odmulam to tak właśnie wyglądają lecz po chwili wracają do formy.

XENON
09-06-2005, 18:41
Calkiem mozliwe,ze jest to wina stresu albo duzej zmiennosci gatunkowej ,ale bardziej wiarygodna wydaje sie wersja ze stresem wiec staraj sie mniej robic zamieszania wokol swojego zbiornika.

radosniak
09-09-2005, 18:52
ja mam bardzo podobną sytuację. Spośród czterech jeden od samego początku jest bledszy. Stres raczej nie wchodzi w grę, gdyż nawet jak w akwarium nie dzieje się nic przez kilka dni (sprzątanie etc) to ten piskorek wcale nie nabiera koloru...

gonarek
11-20-2005, 15:15
piskorki wystepuja w dwoch podgatunkach: kuhlii i sumatranus, ktore zewnetrznie roznia sie wlasnie ubarwieniem, aczkolwiek nie sa to roznice duze.

Leloo
11-21-2005, 14:14
piskorkuw jest naprawdee masa.. sa rozne barwy brazowe kuhla (najbardzije mi sie podobaja) i wiele innych.. ale to ze jeden jest baldszy od drugiego wynika z tego ze wlasnie sie zestresowaly.. moje tak mailey zaraz po wpuszczeniu do akwa..

boko
12-20-2005, 15:12
Zmiana koloru może być spowodowana złymi parametrami wody.Zbadaj wodę!.
Stres również powoduje odbarwienia